Λαμπρός ο εορτασμός της Υπαπαντής του Χριστού παρουσία του Π.τ.Δ

Λαμπρός ο εορτασμός της Υπαπαντής του Χριστού παρουσία του Π.τ.Δ

Η Καλαμάτα τιμά σήμερα, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, καθώς και την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. Χθες, παραμονή της εορτής, κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό, ενώ σήμερα, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθούν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Nαό, Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τις ιερές εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και o πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Την Κυβέρνηση στους εορτασμούς θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, ενώ ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Κατά τους εορτασμούς αναμένεται να παραστούν πολλά μέλη της πολιτικής ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 Στις 11.00 το πρωί σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.

Η ιερή εικόνα και ο ναός της Υπαπαντής
H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.

 O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.

 H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Για τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς: Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου.

 Η απόφαση αυτή ισχύει σήμερα, από 06:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση στάθμευσης και από 10:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ανοικτά τα καταστήματα μετά τη λιτανεία
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιερής Εικόνας, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε χθες 1 Φεβρουαρίου 2020, ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Ζακύνθου κ. Διονυσίου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σιατίστης κ. Αθανασίου, Λήμνου κ. Ιεροθέου και του επιχωρίου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά “τί εστί Χριστός”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο η Εκκλησία μπορεί να ομιλεί για την έννοια “Χριστός” και όχι όσοι βρίσκονται μακρυά κι έξω από αυτόν. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η πίστη δεν χωράει εκπτώσεις για οποιονδήποτε λόγο.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, με την τέλεση του Όρθρου, της πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της μεγαλειώδους λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας προς αγιασμό των κατοικών και των προσκυνητών.

Να σημειωθεί, ότι στις σημερινές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.