Μέσα σε «ένταση» πέρασε η αγορά ακινήτου για την κατασκευή πλατείας στους Χράνους στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Μέσα σε «ένταση» πέρασε η αγορά ακινήτου  για την κατασκευή πλατείας στους Χράνους στο Δ.Σ. Μεσσήνης

Στα τρία η παράταξη Τσώνη – «Μικρορωγμές» και στη δημοτική αρχή

Η ομόφωνη απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει ο Δήμος στην αγορά ακινήτου με σκοπό την κατασκευή πλατείας στην Τ.Κ. των Χράνων, έδειχνε ότι η προχθεσινή συζήτηση για απόφαση απευθείας αγοράς ακινήτου θα ήταν διαδικαστική. Ωστόσο, υπήρξαν διαφωνίες ένθεν και εκείθεν, στιγμές με μεγάλη ένταση, αποχώρηση του τέως δημάρχου και, τελικά, η συζήτηση ξεπέρασε τη μια ώρα, με την αγωνία των ανθρώπων του Τοπικού Συμβουλίου που παρακολουθούσαν να είναι μεγάλη.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωνσταντίνος Ρούτσης. Ο κ. Ρούτσης έκανε γνωστό ότι για το μοναδικό οικόπεδο που διατίθεται, σύμφωνα με τον εκτιμητή η αξία ανέρχεται στα 229.000 ευρώ, η οποία αφορά στην αγορά του κτήματος και του οικήματος που βρίσκεται σ’ αυτό. Έκανε, δε, γνωστό ότι συμφωνήθηκε το ποσό των 220.00 ευρώ στην τελική τιμή με τον ιδιοκτήτη, ποσό που θα καταβληθεί εφάπαξ και είναι εξασφαλισμένο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Ο πρώτος που αντέδρασε στην τοποθέτηση του αντιδημάρχου ήταν ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Ο κ. Τσώνης ζήτησε αρχικά να μάθει αν υπάρχουν δύο τιμές για το ακίνητο, δηλαδή για το κτήμα, αλλά και το οίκημα που βρίσκεται σε αυτό, με τον αντιδήμαρχο να του δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν αυτό το ακίνητο που έχει και οίκημα μέσα είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατείας και ζήτησε να μάθει αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Ο κ. Ρούτσης επανέλαβε όσα είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο ακίνητο είναι μοναδικό, καθώς σε ένα ακόμα που είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατείας υπάρχει «κώλυμα» με τη διαθήκη, που δεν επιτρέπει την πώληση για τα επόμενα 4 χρόνια.

Εκεί που σημειώθηκε ιδιαίτερη ένταση ήταν όταν ο κ. Τσώνης ζήτησε να ενημερωθεί ακριβώς από ποια χρήματα του «Φιλόδημος ΙΙ» πρόκειται να πληρωθεί η αγορά. Η απάντηση που πήρε για χρηματοδότηση 440.000 ευρώ που έχει λάβει ο Δήμος, έφερε την έντονη αντίδρασή του, λέγοντας ότι είναι χρήματα που έφερε η δική του Δημοτική Αρχή στη Μεσσήνη και είχε προγραμματίσει μεγάλα έργα σ’ όλους τους Δήμους, ενώ στο σημείο αυτό αποχώρησε φωνάζοντας στο Σώμα: «Σκορπάτε τα εκατομμύρια που έφερα».

Ο κ. Τσώνης επανήλθε στην αίθουσα λίγα λεπτά μετά και ακούγοντας το δήμαρχο να επαναλαμβάνει όσα είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση για την αναγκαιότητα λήψης αυτής της απόφασης, ζήτησε το λόγο, ωστόσο εν μέσω αντιδράσεων ο πρόεδρος δε δέχθηκε να του τον δώσει, λέγοντάς του ότι αποχώρησε και δε γίνεται να έρχεται όποτε θέλει.

Ζήτημα να εξεταστεί και η άλλη λύση του οικοπέδου για το οποίο ο αντιδήμαρχος είπε ότι υπάρχει θέμα με τη διαθήκη έθεσαν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μπουτιέρος από την αντιπολίτευση, αλλά και ο κ. Μαλλιώτης από τη Δημοτική Αρχή. Μάλιστα, ο κ. Μαλλιώτης ζήτησε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, κάτι που δεν πέρασε από το Σώμα.

Ο Τάσος Τσερπές έθεσε μια διαφορετική πτυχή του θέματος, ζητώντας να ενημερωθεί αν είναι τεχνικώς εντάξει το κτήριο που βρίσκεται εντός του ακινήτου, ζητώντας κι αυτός το θέμα να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, όταν θα έχουν στη διάθεσή τους πλήρη στοιχεία.

Ομόφωνη απόφαση υπέρ της αγοράς ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Φύκιρης, που κατάγεται και από την περιοχή των Χράνων, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στα όσα είπε ο κ. Μπουτιέρος, λέγοντας ότι στα δικά του χωριά έχουν τα πάντα και τώρα κωλυσιεργούν για μια πλατεία στους Χράνους.

Επιθετική ήταν και η απάντηση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου στον Τάσο Τσερπέ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε σύγχυση και ουσιαστικά βάζει προσκόμματα στη λήψη απόφασης.

Τελικά, η αγορά ακινήτου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού την ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μαλλιώτης που έθεσε θέμα αναβολής, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Θεοδωρακόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο ανεξάρτητος Γιάννης Λάσκαρης. Επίσης, το ψήφισαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Τσώνη, που έσπασε στα τρία. Σ’ αυτούς που το ψήφισαν, στον επικεφαλής που αποχώρησε και στους κ.κ. Τσερπέ, Κοτταρίδη, Μπουτιέρο και Μπουρίκα που ψήφισαν «λευκό».

Πάντως, στην αίθουσα υπήρχε η αίσθηση ότι και οι «τελευταίοι» θα ψήφιζαν υπέρ, αν δεν είχε προηγηθεί η επιθετική απάντηση του δημάρχου στον Τάσο Τσερπέ.

Η τελική απόφαση, πάντως, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τα μέλη της Τοπική Κοινότητας Χράνων, που σύσσωμα παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ενώ η πρόεδρος κα Κουράκλη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Σώμα.

Του Κώστα Γαζούλη