Ξεκίνησαν τις δίωρες διακοπές εργασιών οι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας

Ξεκίνησαν τις δίωρες διακοπές  εργασιών οι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας

Συμπαράσταση στα αιτήματα τους από τους δικηγόρους

Ξεκίνησαν χθες το πρωί οι δίωρες διακοπές εργασιών των δικαστικών υπαλλήλων της Καλαμάτας, μετά την ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης την προηγούμενη εβδομάδα. Οι διακοπές εργασιών, από τις 9.00 έως τις 11.00 το πρωί, θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα και οι υπάλληλοι έχουν την υποστήριξη των δικηγόρων στις κινητοποιήσεις τους.

Την Παρασκευή, που θα είναι και η τελευταία ημέρα των κινητοποιήσεων, θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και θα αποφασισθεί η συνέχισή τους ή μη.

Συμπαράσταση από δικηγόρους

Οι δικαστικοί υπάλληλοι χθες το πρωί, πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, ενημέρωσαν για τη διακοπή εργασιών, η οποία αφορά κοινό, δικηγόρους, αλλά και τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, σημείωσε ότι ορισμένα από τα αιτήματα που έχουν οι υπάλληλοι είναι κοινά με αυτά των δικηγόρων, όπως η μαγνητοφώνηση και των ποινικών πρακτικών και η στελέχωση με υπαλλήλους, καθώς- όπως υπογράμμισε- οι δικαστικές υπηρεσίες βρίσκονται πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα ο πρώτος βαθμός της απονομής της δικαιοσύνης.

Αιτήματα

Μερικά από τα αιτήματα που θέτουν οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι:

-Μισθολογική αναβάθμιση και επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών

-Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα μέσω των προκηρύξεων 1Κ/2017 και 8Κ/2017

-Εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες)

-Αποζημίωση για τις υπερωρίες

-Επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

-Εγκατάσταση ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας

-Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση των δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

-Τέλος, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους στα ακριτικά νησιά και τη Θράκη, για τις ιδιαίτερα δυσχερείς εργασιακές συνθήκες που βιώνουν λόγω των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών.

Της Βίκυς Βετουλάκη