Οι αμερικάνικοι δασμοί απειλούν (και) την ελληνική ελαιοπαραγωγή

Οι αμερικάνικοι δασμοί  απειλούν (και) την ελληνική ελαιοπαραγωγή

Η απειλή Τράμπ συνεχίζει να πλανιέται πάνω από το κεφάλι μας… 

Το θέμα της επιβολής δασμών στα ελληνικά προϊόντα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λήξει με τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν ο τελευταίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με παρέμβαση του Βασίλη Ζαμπούνη στην ιστοσελίδα olivenrews.gr, όχι μόνο το θέμα δεν έχει τελειώσει, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και οι αρμόδιοι ελληνικοί φορείς, δεν προχώρησαν σε καμία παρέμβαση προς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ώστε να ξεδιαλύνουν την κατάσταση!

Το ρεπορτάζ του κ. Ζαμπούνη έχει ως εξής: “Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επανεξετάσουν, επεκτείνοντας τους δασμούς που έχουν επιβάλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σαν «αντεκδίκηση» στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης για τις επιδοτήσεις στις αεροναυπηγικές εταιρείες BOEING (ΗΠΑ) και της AIRBUS (ΕΕ). Απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του olivenews.gr επιβεβαιώνουν το ανησυχητικό σενάριο που ήδη είδε τη δημοσιότητα σε ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αυτό, και με χρονικό ορίζοντα περί την 15η Φεβρουαρίου, η διοίκηση Trump σκοπεύει να επεκτείνει τους δασμούς που ήδη έχει επιβάλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα, και μεταξύ αυτών σε ισπανικά τυποποιημένα (εμφιαλωμένα) ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές. Η επέκταση των δασμών μπορεί να αφορά σε: α) την επέκταση σε άλλα προϊόντα, β) τις χώρες προέλευσης (άρα να συμπεριλάβει και την Ιταλία, την Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο κ.λπ., που αρχικά την «γλύτωσαν»), γ) το ύψος του δασμού (σήμερα είναι 25% επί της αξίας του προϊόντος), δ) να συμπεριλάβει και το χύμα (ακυρώνοντας την ισπανική στρατηγική να ανοίξουν/ επεκτείνουν τις μονάδες τους τυποποίησης/ συσκευασίας ελαιολάδου επί αμερικανικού εδάφους ώστε να παρακάμψουν με νόμιμο τρόπο το δασμό).

Ο λόγος αυτής της περαιτέρω όξυνσης του εμπορικού πολέμου είναι η διαπίστωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει από την είσπραξη δασμών υπολείπονται σημαντικά των προϋπολογισθέντων.

Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες το olivenews.gr ήταν το πρώτο Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα που είχε ενημερώσει για την αρχική επιβολή των δασμών όπως στη συνέχεια και για την προθεσμία της 13/1/2020 που είχε θέσει το USTR -η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπ. Εμπορίου για τους δασμούς- ζητώντας να παρέμβουν οι ενδιαφερόμενοι καταθέτοντας τις απόψεις τους. 

Μάλιστα, είχαμε ζητήσει να πληροφορηθούμε ποιες υπήρξαν οι παρεμβάσεις του ΥπΑΑ και Τροφίμων, φορέων όπως η ΕΔΟΕ, ο ΣΕΒΙΤΕΛ, η ΔΟΕΠΕΛ, η ΠΕΜΕΤΕ. Απαντήσεις δε λάβαμε κι έτσι δε γνωρίζουμε αν υπήρξαν παρεμβάσεις και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους.

Χάθηκε η ευκαιρία να φανεί ο ελαιοκομικός τομέας ενωμένος και να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Επίσης, δε διαπιστώσαμε κάποια κίνηση αγροτικής διπλωματίας από πλευράς ΥπΑΑ και Τροφίμων ώστε μαζί με τους ομολόγους υπουργούς να ασκηθεί μια ενιαία πίεση από όλες τις Μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.

Η παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανισορροπίας με τη ζήτηση να υπολείπεται της προσφοράς. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι τιμές διεθνώς υποχωρούν επί δύο χρόνια συνεχώς. Η αγορά ελαιολάδου των ΗΠΑ αποτελεί την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ζήτησης κι αν σταματήσει, τότε η ζημιά ίσως αποδειχθεί ανεπανόρθωτη.

Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις απαιτείται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα έντονων παρεμβάσεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή:

-Των ελαιοπαραγωγών χωρών μελών της Ε.Ε., που αποτελούν μια οικογένεια. Είναι περισσότερα τα κοινά συμφέροντα που τους ενώνουν από τους ανταγωνισμούς που τους χωρίζουν,

-Όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας (value chain, filiera), από τον ελαιώνα έως το πιάτο του καταναλωτή,

-Του ελαιολάδου με την επιτραπέζια ελιά και των υπολοίπων προϊόντων της μεσογειακής διατροφής.

Τυχόν επιβολή δασμών θα τιμωρήσει άδικα τους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς όπως και τους Αμερικανούς καταναλωτές, χωρίς να ξεχνάμε ότι οι ελαιώνες αποτελούν το οικονομικά αξιοποιήσιμο οικολογικό δάσος της Μεσογείου”.