Ομόφωνα παρά τις «ενστάσεις» από επαγγελματίες πέρασε ο κανονισμός λειτουργίας στη «μικρή πλατεία» στο ΔΣ Μεσσήνης

Ομόφωνα παρά τις «ενστάσεις» από επαγγελματίες πέρασε ο κανονισμός λειτουργίας στη «μικρή πλατεία» στο ΔΣ Μεσσήνης

Αθανασόπουλος: «Βάζουμε ευταξία προς όφελος των καταστηματαρχών και της τοπικής κοινωνίας»

Την έγκριση κανονισμού χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στην πλατεία «Ιωάννη Αλευρά», συζήτησε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Όπως είχε υποσχεθεί, άλλωστε, στο Δημοτικό Συμβούλιο προ περίπου 10 ημερών ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, σε απάντηση ερώτησης του τέως δημάρχου Γιώργου Τσώνη.

Την εισήγηση του θέματος, διαβάζοντας αναλυτικά το νέο κανονισμό, ο οποίος νωρίτερα είχε περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ ήταν εις γνώσιν των επαγγελματιών, έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωνσταντίνος Ρούτσης.

Πριν από τις τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών, το λόγο ζήτησαν και πήραν επαγγελματίες και πολίτες της Μεσσήνης. Αρχικά ο κ. Κανελλόπουλος ζήτησε το λόγο γιατί ήρθε κανονισμός μόνο για τη «μικρή πλατεία» και όχι για τις υπόλοιπες πλατείες και γειτονιές της Μεσσήνης. Απαντώντας του ο κ. Ρούτσης σημείωσε ότι θα έρθει συμπληρωματικός για όλη τη Μεσσήνη το επόμενο διάστημα, και ξεκίνησαν με την πλατεία «Ιωάννη Αλευρά», γιατί εκεί σημειώθηκαν καταγγελίες και διαφωνίες καταστηματαρχών το προηγούμενο διάστημα. 

Ο κ. Κανελλόπουλος ήθελε να συνεχίσει τις ερωτήσεις του, με τον πρόεδρο του Σώματος κ. Φύκιρη να του ζητά είτε να κάνει μια ερώτηση είτε μια τοποθέτηση και ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει δεν γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ακολούθως το λόγο πήρε ο επαγγελματίας Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, που τάχθηκε υπέρ ενός κανονισμού ο οποίος θα βάλει τάξη στην πλατεία, ωστόσο κατέθεσε την «ένστασή» του για το γεγονός ότι το κάθε τετραγωνικό μέτρο χρεώνεται με 5 ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι οι καταστηματάρχες ούτως ή άλλως θα επιβαρυνθούν με έξοδα για να συμμορφωθούν στο νέο κανονισμό, ζητώντας τα 5 ευρώ είτε να μειωθούν είτε να εξαλειφθούν. 

Το λόγο πήρε και ο κ. Μιχάλης Τσέλιος, ως ένας από τους αρχαιότερους επαγγελματίες στη Μεσσήνη. Ο κ. Τσέλιος ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τη λειτουργία των καταστημάτων στη Μεσσήνη και να μην βάζει εμπόδια, λέγοντας ότι τα καταστήματα πρέπει να έχουν ζωή και μουσική, και όχι να πέφτουν «θύματα» καταγγελιών. Σημείωσε, επίσης, ότι η Μεσσήνη είναι «σφιγμένη στο λαιμό» από τη γειτονική Καλαμάτα και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος το Δημοτικό Συμβούλιο να βοηθήσει τα καταστήματα και όχι να βάζει εμπόδια.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Ξενόγιαννης. Ο κ. Ξενόγιαννης έκανε γνωστή την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το νέο κανονισμό παρότι αυτός που είχαν φέρει το ’16 ήταν πιο ευνοϊκός για τους καταστηματάρχες, με την τότε αντιπολίτευση, σημερινή Δημοτική Αρχή, να καταψηφίζει. 

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, επίσης της μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, ζήτησε να μάθει γιατί έρχεται άρον άρον, γιατί ενώ το ’16 τον καταψήφισαν σήμερα η Δημοτική Αρχή τον φέρνει σχεδόν ίδιο, ενώ τόνισε την πρόθεσή τους, ως αντιπολίτευση, να παρατηρούν καθημερινά, ώστε αυτός ο νέος κανονισμός να εφαρμοστεί απ’ όλους.

Απαντώντας στον κ. Τσερπέ ο Γιώργος Αθανασόπουλος αρνήθηκε ότι φέρνουν τον κανονισμό άρον άρον, σημειώνοντας ότι υλοποιεί μια βασική του προεκλογική δέσμευση στους πολίτες της Μεσσήνης για ευνομία και ευταξία. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο νέος κανονισμός έρχεται για να ενισχύσει την τοπική οικονομία και για την σωστή συνεργασία με τους επαγγελματίες. Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Τσερπέ που ως αντιπολίτευση θα παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή του, ενώ ως Δημοτική Αρχή, σχολίασε, άφησε την πόλη της Μεσσήνης χωρίς κανέναν κανονισμό. Τέλος, αρνήθηκε τις αιτιάσεις ότι ο κανονισμός είναι ο ίδιος με το 2016, σημειώνοντας ότι έχει αρκετές και σημαντικές διαφορές που καθορίζουν το πλαίσιο.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Αμέσως μετά επαγγελματίας εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το Δ.Σ. ψήφισε ομόφωνα, αγνοώντας την πρόταση που έθεσε ο επαγγελματίας Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος σχετικά με τη χρέωση των 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Του Κώστα Γαζούλη