Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία… κατεβαίνει στη Μεσσηνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική  Συμμαχία… κατεβαίνει στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η περιοδεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή μας, με σκοπό την επαφή με τους πολίτες και την ανταλλαγή απόψεων για το στοίχημα της διεύρυνσης του κόμματος, αλλά και για να συζητηθούν προβλήματα της Μεσσηνίας.

Η πρώτη κατά σειρά εκδήλωση ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Πήδημα του Δήμου Καλαμάτας, με συζήτηση για τη διεύρυνση του κόμματος και την πολιτική πρόταση για τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα το ελαιόλαδο και τις ελιές. Η εκδήλωση έγινε στην ταβέρνα του “Μένη” και μίλησαν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα περιοδεία και συγκεκριμένα οι πρώην υπουργοί Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, θα μιλήσουν στη Μεσσήνη για τις υποδομές και τον αγροτικό τομέα.

Στις 9 Μαρτίου θα ακολουθήσει επίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, που θα μιλήσει για το φλέγον ζήτημα της δημόσιας υγείας, το οποίο τους τελευταίους μήνες παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω έλλειψης γιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Στις εκδηλώσεις αυτές θα συμμετέχει φυσικά και ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Βεργινάδη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, ο Νίκος Σκορίνης και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Κατά τη διάρκειά της ο κ. Σκορίνης σημείωσε ότι ο βασικός λόγος που η Ελλάδα βίωσε τη 10ετία της κρίσης ήταν το παραγωγικό μοντέλο που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, το οποίο στηρίχθηκε σε σαθρές βάσεις (λαϊκισμός, κατανάλωση, ψηφοθηρία). Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η χώρα να φτάσει να εισάγει το 75% των προϊόντων που κατανάλωνε, ενώ δεν είχε και κανένα σχέδιο για την ισομερή ανάπτυξη.

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος η κυβέρνηση της Ν.Δ. να έχει μάθει απ’ όλα τα παραπάνω, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα ακολουθεί την ίδια πολιτική, που παράγει μόνο κοινωνική ανισότητα και συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, ενώ ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πολύτιμο υλικό για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί η εμπειρία των περιφερειακών συνεδρίων που διοργάνωσε κατά την κυβερνητική του θητεία, όπου ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες φορείς και κάποια έργα υλοποιήθηκαν, ενώ άλλα έμειναν στον… αέρα λόγω του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Σκορίνης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να πετύχει δομικές αλλαγές χρειάζεται τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, εγχείρημα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος ο Στέφανος Τζουμάκας στη χαμηλή τιμή του λαδιού, σχολίασε πως το αρμόδιο υπουργείο θα μπορούσε να ενισχύσει τους ελαιοπαραγωγούς με de minimis και ενισχύσεις για αποκατάσταση ζημιών λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων, ενώ τόνισε ότι τέτοιου είδους θέματα δεν μπορούν να ρυθμιστούν από την αγορά, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Βορίδης, αλλά χρειάζεται κρατική παρέμβαση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Τέλος, είπε πως η πολιτική στο θέμα του ελαιολάδου θα πρέπει άμεσα να αλλάξει και να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση από τους παραγωγούς της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη