Ρυθμίσεις στον παλιό και εισαγωγή στο «νέο» τουρισμό…

Ρυθμίσεις στον παλιό και  εισαγωγή στο «νέο» τουρισμό…

Σημαντικές αλλαγές επιφέρει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου («Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις») του υπουργείου Τουρισμού για μια σειρά τουριστικών ζητημάτων, από την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (Costa Navarino), τις πισίνες, την κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μέχρι την ανέγερση κατασκηνώσεων σε ξενοδοχεία Combo Hotels (μικρές μονάδες με λίγα δωμάτια σε παραδοσιακά κτήρια, που εστιάζουν στην ποιότητα και όχι την ποσότητα, με διαφορετικότητα δωματίων και κεντρικών χώρων) και τη χορήγηση σήματος Glamping (glam και camping είναι η πολυτελής, αναβαθμισμένη εκδοχή του κλασικού κάμπινγκ, της κατασκηνωτικής εμπειρίας -ελεύθερης ή οργανωμένης- που πέραν της οικονομικής παραμέτρου αφορά στην πραγματική απόλαυση της επαφής με τη φύση).

ΓΕΝΙΚΑ

Στα 66 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται πολλές και σημαντικές διατάξεις για τον Τουρισμό, που ρυθμίζουν σημαντικά προβλήματα:

-Κολυμβητικές δεξαμενές

-ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης)

-Γήπεδα γκολφ

-Καταλύματα

-Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό

-Τουριστικές Λιμενικές Εγκαταστάσεις

-Πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις

-Ανέγερση κατασκηνώσεων σε ξενοδοχεία Condo hotels

-Αιγιαλό

-Χορήγηση σήματος Glamping

-Πισίνες

-Προθεσμία κατάταξης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων

-Κατάργηση καρτέλας ενημέρωσης πελάτη

-Ναυλώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής από τουριστικά γραφεία

-Άγρα πελατών και κατευθυνόμενες αγορές

-Θεσμοθέτηση πρεσβευτή ελληνικού Τουρισμού

Παρακάτω θα αναφερθούμε μόνο στα πολύ κρίσιμα σημεία και περισσότερο «δημοφιλή» κεφάλαια του σχεδίου νόμου, καθώς για πλήρη ενημέρωσή του πρέπει κάποιος να το μελετήσει λεπτομερώς από το πρωτότυπο.

ΠΙΣΙΝΕΣ

Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις πισίνες (κολυμβητικές δεξαμενές) που βρίσκονται μέσα στα τουριστικά καταλύματα, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των τουριστών, προβλέπει σε σχετική διάταξη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας στις πισίνες αναμένεται να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν στον υπεύθυνο ασφαλείας των κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων.

Έτσι, στο πλαίσιο παροχής ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και αναβαθμισμένου επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών -τα οποία διασφαλίζονται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προστατεύει τον τουρίστα- εισάγονται ρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν:

•Την εκπαίδευση του υπεύθυνου ασφαλείας που έχει άδεια ναυαγοσώστη (θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, καθώς και αθλητικές δοκιμασίες)

•Υποχρεώσεις για τους φορείς διαχείρισης των καταλυμάτων ως προς την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των λουόμενων, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση ύπαρξης φορητού και μη φορητού φαρμακείου.

•Αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες των διατάξεων της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Επιδιώκοντας, μάλιστα, την πλήρη συμμόρφωση των επιχειρηματιών με τους νέους κανόνες, με βάση το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να ενεργοποιηθούν αυστηρά πρόστιμα, ύψους 300 ευρώ-2.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ότι σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός ενός έτους, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση επόμενης υποτροπής εντός του ίδιου έτους η πισίνα θα σφραγίζεται, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ GLAMPING

Glamping ή αλλιώς camping με όρους… πολυτελείας. H νέα τάση στις διακοπές συνδυάζει το κάμπινγκ με την πολυτέλεια.

Glamping, ένας όρος άγνωστος μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την Ελλάδα, ωστόσο πολύ διαδεδομένος στο εξωτερικό. Η λέξη προέρχεται από το πάντρεμα του camping με το glam, κάτι που συνδυάζεται και στη γενικότερη φιλοσοφία του glamping.

Τι είναι, όμως, το glamping; Είναι ένας τρόπος πολυτελούς κάμπινγκ, που φέρνει τους ταξιδιώτες ένα βήμα πιο κοντά στη φύση, χωρίς ταυτόχρονα να τους απομακρύνει από τις ανέσεις και τις υπηρεσίες ενός ποιοτικού δωματίου ξενοδοχείου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προτάσεις που προσπαθούν να μυήσουν το ελληνικό κοινό σε αυτή τη νέα τάση, προσφέροντας ευρύχωρες τύπου σαφάρι σκηνές ή πολυτελή bungalows, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε όσους τα επιλέξουν να βιώσουν μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη εμπειρία διαμονής στην ύπαιθρο με όρους πολυτελείας.

BOUTIQUE HOTELS

Τα πρώτα «boutıque hotels» τα συναντάμε στην Αμερική και την Αγγλία στις αρχές του 1980.

Κυρίως ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Τότε ήταν ο τρόπος για να μπορέσουν ξενοδοχειακές μονάδες να περιγράψουν την πολυτέλεια και το μοναδικό περιβάλλον του ξενοδοχείου.

Από τότε ο όρος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι συνήθως μικρές μονάδες με λίγα δωμάτια σε παραδοσιακά κτήρια.

Οι ξενοδόχοι εστιάζουν στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Η διαφορετικότητα των δωματίων και των κεντρικών χώρων είναι μέρος του όρου «boutıque hotels».

Ο στόχος για ένα «boutıque hotels» είναι το επίπεδο της προσωπικής επαφής και εξυπηρέτησης, προϋπόθεση που δεν είναι εφικτή σε κάποιο μεγάλο και απρόσωπο ξενοδοχείο.

Στα περισσότερα «boutıque hotels» το προσωπικό γνωρίζει τον πελάτη με το μικρό του όνομα, γεγονός που προσδίδει άνεση και οικειότητα.

Οι πελάτες χαίρονται και νιώθουν σαν τον σπίτι τους. Για το λόγο αυτό, στις μέρες μας προτιμώνται από ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά και έχουν την ανάγκη από ένα οικείο και ζεστό χώρο να τους υποδεχθεί μακριά από το σπίτι τους και τους λάτρεις του μοναδικού.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που συμβάλλουν στον όρο «boutıque hotels» και που κάνουν τους πελάτες ενός ξενοδοχείου να θέλουν να επιστρέψουν σ’ αυτό ή να θεωρούν ότι αξίζει να το συζητήσουν με ένα φίλο τους.

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρκετές αλλαγές επέρχονται και στο θεματικό τουρισμό, τον επονομαζόμενο και «καταδυτικό τουρισμό».

Ορίζονται επακριβώς επιμέρους έννοιες (τι είναι, τι σημαίνει νομοθετικά):

-Καταδυτικός τουρισμός αναψυχής

-Συμβούλιο καταδυτικού τουρισμού

-Πάροχος καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής

-Αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού

-Εθνικό δίκτυο καταδυτικών αξιοθέατων

-Προϊόντα καταδυτικού τουρισμού

-Παλιά και νεώτερα – ελεύθερα / τεχνητά ναυάγια

Θεσπίζονται κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών αξιοθέατων, προφανώς και μέσω ενισχύσεων ΕΣΠΑ.

Ρυθμίζονται, ακόμα, θέματα καταδυτικών σκαφών διαμονής και διανυκτέρευσης (καταδυτικές κρουαζιέρες, live aboard).

Όπως γίνεται αμέσως κατανοητό και γράφουμε αμέσως παραπάνω, στα 66 άρθρα ρυθμίζονται μια σειρά τουριστικών θεμάτων, που είναι αδύνατο να εξαντληθούν στο παρόν. Έτσι, τμηματικά – κατά κεφάλαιο θα τα αναπτύξουμε στη συνέχεια, αλλά μπορεί κάποιος να μελετήσει ολόκληρο το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για πιο άρτια και λεπτομερή ενημέρωση.