Σκληρή κριτική Κοσμόπουλου για τους 6 μήνες της δημοτικής αρχής

Σκληρή κριτική Κοσμόπουλου για τους 6 μήνες της δημοτικής αρχής

«Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα στόματα που τα είπαν…»

Η φράση από τους διαλόγους της ταινίας «Γατόπαρδος» του Βισκόντι, «πρέπει να αλλάξουν όλα για να παραμείνουν τελικά ίδια», βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στη νέα Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και στους πρώτους έξι μήνες της θητείας της, σύμφωνα με παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά”, Βασίλη Κοσμόπουλου.

Οι αλλαγές που είχαμε στο δημαρχιακό θώκο, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο δε δικαίωσαν τις προσδοκίες των δημοτών για μιαν… άλλη θητεία, αλλά μάλλον μηδενίζουν και τις τελευταίες ελπίδες για μια διαφορετική λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας.

Για τον Βασίλη Κοσμόπουλο, “η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί”, οπότε, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, μόνο αισιόδοξοι δεν πρέπει να είμαστε για το μέλλον του Δήμου Καλαμάτας.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασής του:

ΘΕΣΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ

Πέρασαν ήδη έξι μήνες από τότε που η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα ηνία του Δήμου της Καλαμάτας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθεί να βρει το βηματισμό της, αλλά δυστυχώς το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα είναι η διατήρηση των κακών πρακτικών του παρελθόντος. Πρακτικές αναχρονιστικές και ξεπερασμένες, με τις οποίες είμαστε κάθετα αντίθετοι και η απαλοιφή τους ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της επανενασχόλησής μας με το Δήμο μας και τις χρονίζουσες δημοτικές δυσλειτουργίες του.

Ας περιγράψουμε μερικές από αυτές:

1. Προσλήψεις εργαζομένων για 2 μήνες χωρίς, παρά την αντίθετη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, να προηγηθεί σχετική δημοσιοποίηση ώστε να ενημερωθούν όσοι συνδημότες μας επιθυμούν να εργασθούν με αυτόν τον τρόπο.

2. Φωτογραφικές προκηρύξεις διαγωνισμών για την Παροχή Υπηρεσιών στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα. Παρουσιάζουμε δυο από αυτές:

Α) Διαγωνισμός για την Παροχή Υπηρεσιών Καθαριότητας στα 5 ΚΔΑΠ της «Φάρις» προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ. Στην προκήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο συμμετέχων στο διαγωνισμό θα πρέπει να προσκομίσει Βεβαίωση καλής εκτέλεσης 2 (δύο) ετών για ανάλογες αναθέσεις και έργα σε Δήμους ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις Δήμων.

Επιπρόσθετα δε, Βεβαίωση καλής εκτέλεσης από αντίστοιχες αναθέσεις σε Δήμους ή Κοινωφελείς επιχειρήσεις Δήμων (υπηρεσίες, πελατολόγιο) που είναι ιδίου αντικειμένου (τουλάχιστον πέντε (5) συμβάσεις) με την υπό ανάθεση υπηρεσία και που έχει εκτελεσθεί κατά την προηγούμενη διετία.

Προφανώς παρουσιάσθηκε ένας ενδιαφερόμενος ο οποίος δίνοντας ελάχιστη έκπτωση ανέλαβε την εργασία, διότι υπήρχε και η πρόβλεψη ότι η ύπαρξη ενός μειοδότη δεν μπορεί να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι παρακάμφθηκε, με σημαντικό κόστος για το Δήμο, με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα πρόσληψης καθαριστριών μέσω ΑΣΕΠ, όπως γίνεται στα ΚΔΑΠ του Δήμου. Έχουμε πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι όλα τα ΚΔΑΠ πρέπει να λειτουργούν κάτω από έναν φορέα που δεν μπορεί να είναι άλλος από το Δήμο.

Β) Διαγωνισμός για την Παροχή Υπηρεσιών Μεταφοράς του υπολείμματος του ΚΔΑΥ, δηλαδή των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται, στη Μαραθόλακκα προϋπολογισμού 62.000,00 ευρώ.

Στην προκήρυξη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η μεταφορά θα γίνεται με οχήματα του αναδόχου τα οποία αποτελούνται τουλάχιστον από ένα φορτηγό με γάντζο HOOK LIFT, δύο PRESS CONTAINERS με σύστημα γάντζου χωρητικότητας άνω των 20m3 έκαστο, δύο CONTAINERS ανοικτού τύπου χωρητικότητας περίπου 30 m3 έκαστο». Στην ερώτησή μας γιατί χρειάζονται τόσα μηχανήματα η απάντηση ήταν ότι τόσα ζήτησε ο διαχειριστής του ΚΔΑΥ!

3. Χρησιμοποίηση ευφάνταστων νομότυπων τρόπων σε μια προσπάθεια πρόσληψης για 5,5 μήνες 7 ατόμων με ελεύθερη επιλογή, χωρίς δηλαδή τη δημοσιοποίηση των θέσεων προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Το κόστος αυτών των προσλήψεων για το Δήμο είναι 50.000,00 ευρώ.

Για όσα αδιανόητα ακούστηκαν από κάποιους αντιδημάρχους στην Οικονομική Επιτροπή, αφιερώνουμε τις λέξεις του Μ. Λουντέμη: «Ειπώθηκαν ψέματα, που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν». Ύστερα από διαμαρτυρία μας στον κ. δήμαρχο λάβαμε την υπόσχεσή του ότι εφόσον προχωρήσουν οι προσλήψεις αυτές, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

4. Αθέτηση των δεσμεύσεων του κ. δημάρχου τόσο για την ύπαρξη χώρου στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου οι δημοτικές παρατάξεις θα έχουν το δικαίωμα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους και τις ερωτήσεις που καταθέτουν στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και για την ύπαρξη ενός ειδικού επιστήμονα κατόπιν υπόδειξης των δημοτών στην ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου για το 5G.

Με γνώμονα την αγάπη μας για την Καλαμάτα ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή, ενώ με τη στάση μας, ψηφίζοντας λευκό, βοηθήσαμε ώστε ο Δήμος και οι συνδημότες μας να αποφύγουν αδιέξοδες καταστάσεις.

Τεχνικό Πρόγραμμα

Από την τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα θέλουμε να τονίσουμε ότι επιμένουμε στην ανάγκη ύπαρξης μελετών για τα έργα που σηματοδοτούν το όραμά μας για το μέλλον του Δήμου. Δίνουμε επομένως ιδιαίτερο βάρος στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για το παραλιακό μέτωπο, τη σύνταξη των αναγκαίων πράξεων αναλογισμού για τους αδιάνοιχτους δρόμους του σχεδίου του 1905 και σε μια ευρεία Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).

Σήμερα ο Δήμος αναθέτοντας «Μελέτη Εντοπισμένων Τροποποιήσεων ΓΠΣ Δήμου Καλαμάτας» προσπαθεί μέσω της Αναθεώρησης του ΓΠΣ να ανατρέψει τις γνωστές απόψεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Όμως, 9 χρόνια μετά την έγκριση του ΓΠΣ και εν όψει της διαφαινόμενης ταχείας ανάπτυξης της πόλης, νομίζουμε ότι απαιτείται μία ευρύτερη αναθεώρηση του ΓΠΣ και όχι σημειακές επεμβάσεις που έχουν δυσκολίες στην έγκρισή τους. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.    

Του Αντώνη Πετρόγιαννη