Στελέχη της ΑΔΕΔΥ ενημέρωσαν για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στελέχη της ΑΔΕΔΥ ενημέρωσαν  για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ενημέρωση για το νέο ασφαλιστικό νόμο και την 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 18 Φεβρουαρίου από την ΑΔΕΔΥ έκανε χθες στην Καλαμάτα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Χαράλαμπος Λυμπεράς, ενώ επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους.
Το μεσημέρι, ο κ. Λυμπεράς μαζί με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Δημήτρη Φαββατά, τον ταμία Κώστα Γαλιώτο και το μέλος Άρι Κτίστη, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και μίλησαν για το νέο νομοσχέδιο.

«Ισχυροποιεί το νόμο Κατρούγκαλου»
Όπως σημείωσε ο κ. Λυμπεράς, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση «δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επικυρώνει και να ισχυροποιεί τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας. Είναι ένα νομοσχέδιο που, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης ότι θα καταργήσει τον προηγούμενο νόμο, το λεγόμενο “νόμο Κατρούγκαλου”, όχι μόνο δεν τον καταργεί, αλλά τον ισχυροποιεί και τον νομιμοποιεί».
Ο κ. Λυμπεράς κάλεσε πολίτες και εργαζομένους για δυναμικό παρών στη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου, τονίζοντας: «Πρέπει να δώσουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα, για μία δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Να γίνει η κοινωνική ασφάλιση ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα, ώστε να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι αυτά που τους αξίζουν και που έχουν συνεισφέρει στον εργασιακό τους βίο».
Τέλος, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει το επικουρικό ταμείο στον ΕΦΚΑ, με πρώτο στόχο τα αποθεματικά του, που είναι άνω των 7 δισ., και δεύτερον την εξαΰλωση σε βάθος χρόνου της επικουρικής σύνταξης μέσα από την ενοποίηση με τη βασική σύνταξη, αλλά και του εφάπαξ.

Αρνητικά
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, με το νέο ασφαλιστικό νόμο:

-Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν4336/15. Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

-Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

-Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 διs. αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ

-Διατηρείται η λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων

-Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας

-Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012

-Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζομένους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν. 3075/02).

«Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, στη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και το μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα», κατέληξαν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ.

Της Βίκυς Βετουλάκη