Στις 21 Φεβρουαρίου η δίκη Τατούλη – Καφαντάρη για το ΧΑΔΑ «Αγίου Νικολάου» Πύλου

Στις 21 Φεβρουαρίου η δίκη Τατούλη –  Καφαντάρη για το ΧΑΔΑ «Αγίου Νικολάου» Πύλου

Για τις 21 Φεβρουαρίου ορίσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του τέως δημάρχου Πύλου- Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για το ΧΑΔΑ του «Αγίου Νικολάου» στην Πύλο.

Αμφότεροι κατηγορούνται για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών και τις αισθητικές αξίες.  Πρωτόδικα έχουν καταδικασθεί και οι δύο.

Κατηγορίες

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αμφότεροι αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οπότε είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές στη χωματερή της Πύλου, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη.

Ο πρώην περιφερειάρχης κατηγορείται ότι, ενώ με αποφάσεις του κρατικού περιφερειάρχη το 2010 και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012 του είχαν μεταβιβασθεί οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, αλλά και υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν τότε από το ΠΕΣΔΑ, δε φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στον Άγιο Νικόλαο Πύλου.

Η μονάδα σταμάτησε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης μεταφοράς και επεξεργασίες τους. Αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί παράνομα η χωματερή, ενώ καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και ιδιώτες, προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, όπως και εύφλεκτων υλικών.

Ο τέως δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται για παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και ότι επέτρεπε την ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες.

Δύο χρόνια φυλάκισης

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας είχαν κριθεί και οι δύο ένοχοι και τους είχε επιβληθεί ποινή δύο χρόνων φυλάκισης με 3ετή αναστολή. Τότε, η εισαγγελέας Έδρας είχε προτείνει την αθώωσή τους, κρίνοντας πως δεν προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολία ότι ήταν αρμόδιοι για τις συγκεκριμένες πράξεις, με δυσμενή αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό επρόκειτο να εκδικασθεί χθες, αλλά κρίθηκε αναγκαία ολιγοήμερη αναβολή λόγω απουσίας ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Της Βίκυς Βετουλάκη