Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγει ο Δημ. Καφαντάρης κατά της καταδικαστικής απόφασης για τον ΧΑΔΑ

Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγει ο Δημ. Καφαντάρης κατά της  καταδικαστικής απόφασης για τον ΧΑΔΑ

Την πρόθεσή τους να ζητήσουν την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, εξέφρασαν με δήλωσή τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του τέως Δημάρχου Πύλου Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, Χρήστος Παναγιωτόπουλος και Μαρικαίτη Βεζυρέα.

Ο κ. Καφαντάρης, σε δεύτερο βαθμό, την Παρασκευή κρίθηκε ένοχος μαζί με τον τέως περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη από το Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων στο ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου Πύλου, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών και τις αισθητικές αξίες. Τους επιβλήθηκε φυλάκιση ενός έτους στον καθένα με τριετή αναστολή.

Δήλωση
Στη δήλωσή τους, οι δύο δικηγόροι αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Η δικαστική κρίση του Τριμελούς Εφετείου δεν ήταν θετική ως προς την αποδοχή των νομικών επιχειρημάτων που αναπτύξαμε στο ακροατήριο, υποστηρίζοντας τη μη ευθύνη του εντολέα μας κ. Δημητρίου Καφαντάρη για το αποδιδόμενο αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Ευνόητα, θα αναμένουμε το αναλυτικό περιεχόμενο της απόφασης, όταν καθαρογραφεί, για να διαπιστώσουμε τις ακριβείς νομικές θέσεις που το Δικαστήριο υιοθέτησε σχετικά με ισχυρισμούς μας που αφορούσαν στην ερμηνεία κρίσιμων νομοθετικών διατάξεων για το φορέα στον οποίον ανήκει, πράγματι, η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως, επίσης, και στη συνδρομή καταστάσεων σύγκρουσης καθηκόντων και κατάστασης ανάγκης, πέραν, βέβαια, της έλλειψης δόλου.

Η πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, με στοιχεία μεγάλου νομικού ενδιαφέροντος, επιβάλλει την εκ μέρους μας εξάντληση των βαθμών ποινικής δικαιοδοσίας, πιστεύοντας δικαιολογημένα στη βασιμότητα των απόψεών μας, ενόψει και του γεγονότος ότι οι ενέργειες του Δημάρχου εκπορεύτηκαν από την πεποίθησή του υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, εντός του πλαισίου διασφάλισης της υγείας των δημοτών του».

Της Βίκυς Βετουλάκη