Στους 27-30.000 τόνους εκτιμάται η ελαιοπαραγωγή φέτος για τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Στους 27-30.000 τόνους εκτιμάται η ελαιοπαραγωγή φέτος για τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Ακόμα περιοχές μαζεύουν ελιές

Στοιχεία από τα ελαιοτριβεία συνεχίζει να συλλέγει ακόμα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, διότι σε ορισμένες περιοχές το λιομάζωμα συνεχίζεται, καθώς η χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα ανάγκασε κάποιους παραγωγούς να καθυστερήσουν την ελαιοσυγκομιδή.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή είναι ότι στην περιοχή αρμοδιότητας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας θα φτάσει μεταξύ 27.000 -30.000 τόνων. Η ποσότητα χαρακτηρίζεται καλή για την περιοχή και η ποιότητα εξαιρετική, αλλά η τιμή του ελαιολάδου εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κοντά στο 2,10 -2,15 το κιλό.

Οι τρεις λόγοι

Η ποσότητα των 27.000 -30.000 τόνων για την περιοχή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας θεωρείται αρκετά καλή. Πέρυσι η παραγωγή στην ίδια περιοχή καταγράφηκε στους 19.000 τόνους, ενώ η καλύτερη παραγωγή σε όλα τα χρόνια ήταν τη χρονιά 2017-2018, οπότε φτάσαμε σχεδόν τους 38.000 τόνους.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Γιάννης Κυριακόπουλος, οι λόγοι που η παραγωγή φέτος δε θα φτάσει την καλή χρονιά του 2017-2018 είναι τρεις:

-Ο πρώτος είναι ότι διάσπαρτα σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας η καρπόδεση δεν ήταν η αναμενόμενη, κυρίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρποδέσεως.

-Ο δεύτερος ήταν ότι κάποιες περιοχές επλήγησαν από την παρατεταμένη  ανομβρία – ξηρασία που είχε επίδραση στην παραγωγή, όπως κάποιες περιοχές της Πυλίας

-Ο τρίτος λόγος ότι σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου οι ελαιοαποδόσεις ήταν χαμηλές (κυρίως σε όψιμες περιοχές της ενδοχώρας), οι οποίες αργότερα βελτιώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα.

Εξαιρετική ποιότητα

Η ποιότητα, πάντως, είναι εξαιρετική και στα χημικά και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η χαμηλή ελαιοαπόδοση στην αρχή της περιόδου έκανε πολλούς παραγωγούς να αναβάλλουν την ελαιοσυγκομιδή για αργότερα, προκειμένου να πετύχουν καλύτερη  ελαιοπεριεκτικότητα.

Γι’ αυτό όλα τα ελαιοτριβεία δεν έχουν στείλει ακόμα όλα τα στοιχεία για τη φετινή παραγωγή.

Της Βίκυς Βετουλάκη