Οργή και αποφασιστικότητα για το δρόμο Πατρών – Πύργου-Τσακώνας

Οργή και αποφασιστικότητα για  το δρόμο Πατρών – Πύργου-Τσακώνας

Χιλιάδες άνθρωποι από Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθο και Μεσσηνία

Ένας ανθρώπινος χείμαρρος, έτοιμος να παρασύρει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά του, εάν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο και χρόνιο αίτημα που είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου, για να σωθούν αθώες ψυχές που χάνονται στο σημερινό δρόμο – καρμανιόλα, σχηματίστηκε το πρωί της Τετάρτης στο Βουπράσιο.

Χιλιάδες άνθρωποι από την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Ζάκυνθο και τη Μεσσηνία προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της ΕΟ Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Βουπρασίου Αχαΐας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την άμεση κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τους Δήμους Πύργου, Πατρέων, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Καλαμάτας και Πηνειού, που διεκδικούν συνέχιση των εργασιών στο δρόμο Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Τσακώνα χωρίς διόδια.

Με αποφάσεις που έλαβαν τα Δημοτικά τους Συμβούλια ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου οι Δήμοι Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Παράλληλα, στην Ηλεία είχε προκηρυχτεί απεργία, την οποία κάλυψε η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ, ενώ συμμετείχε πλήθος φορέων.

«Δε θα ανεχθούμε άλλες καθυστερήσεις»

Στο σημείο της συγκέντρωσης ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος μίλησε για εμπαιγμό και παιχνίδι σε βάρος των πολιτών. «Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τη ζωή μας. Το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέσεις πάνω σε κηδείες νέων είναι ντροπή», είπε χαρακτηριστικά. «Σας καλούμε σε αυτό τον αγώνα που έχει συνέχεια».

«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν πάει άλλο. Το έργο αυτό μέχρι σήμερα θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί με ασφάλεια και να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ο αυτοκινητόδρομος έπρεπε να έχει γίνει χθες χωρίς διόδια. Το ότι δεν έχει γίνει σημαίνει ότι δε συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο. Με τον αγώνα μας θέλουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μπαίνουν», είπε- μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Και πρόσθεσε πως «ο αγώνας θα έχει συνέχεια. Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς. Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας για τη νότια χάραξη είναι σωστή. Όχι άλλο αίμα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος τόνισε ότι τέτοιες δράσεις συμβάλουν στον κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ταχεία ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου. «Ενώνουμε δυνάμεις» είπε ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Θανάσης Βασιλόπουλος

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, «πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν δεν έχουμε οδικούς άξονες. Φτάνει πια στο φόρο αίματος. Οι αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να διεκδικούμε».

Γιώργος Λεβεντάκης

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε χθες και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης: «Σας χαιρετώ όλους. Ότι βρισκόμαστε εδώ για ένα συγκεκριμένο λόγο είναι γνωστό. Θα διαφωνήσω με τον αντιπεριφερειάρχη ότι ο δρόμος θα πρέπει να είναι Πάτρα – Πύργος. Ο δρόμος πρέπει να ολοκληρωθεί. Είναι έργο που έχει υποσχεθεί, έργο το οποίο έπρεπε να ’χει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο Δήμος Τριφυλίας θα είναι σ’ όλες τις κινητοποιήσεις δίπλα και μαζί θα προσπαθήσουμε πιο δυναμικά. Και όλη η Τριφυλία και όλη η Μεσσηνία και όλη η Αχαΐα να βρεθούμε εκεί που πρέπει, να λάβουν το μήνυμα ότι πρέπει κι εμάς κάποια στιγμή να μας υπολογίσουν.

Η ανάκαμψη της οικονομίας και του τόπου τούτου θα έρθει από αυτό τον τόπο και κάτω. Πρέπει να μας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Γι’ αυτό θα ήθελα οι κινητοποιήσεις να είναι πιο έντονες, πιο σύντομες, να πάρουν το μήνυμα, να σταματήσει τέλος πάντων αυτή η αδικία που γίνεται τόσα χρόνια εδώ. Μας βλέπουν, και για το ατύχημα το προχθεσινό και προχθές έγινε πάλι στο Καλό Νερό και μες στην Ελαία έγινε πάλι πριν από ένα μήνα. Λοιπόν, δεν μπορούν να αδιαφορούν για ’μας. Είμαστε όλοι μια γροθιά, μια μπουνιά και τελειώνουμε. Τα αστεία τελειώνουν».

Θανάσης Πετράκος

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, ανέφερε: «Δεν ανεχόμαστε άλλο η Δυτική Πελοπόννησος, από την Πάτρα μέχρι την Τριφυλία και την Πυλία, να συνεχίζει να είναι στην υπανάπτυξη χωρίς σύγχρονο και ασφαλή δρόμο και σιδηρόδρομο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε να συμπαραταχτεί μαζί σας και να είναι σε αυτή την ιστορική συγκέντρωση, στην οποία συναντιόνται για πρώτη φορά σε κοινό αγώνα η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς τριών Περιφερειών και πέντε νομών.

Αποφασίσαμε να είμαστε παρόντες και να συμπαραταχθούμε με το Συμβούλιο Αιρετών που έχετε συγκροτήσει και με όλους τους φορείς που είναι σήμερα εδώ και να δηλώσουμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να κατασκευαστεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και χωρίς διόδια, ολόκληρος ο δρόμος Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Καλό Νερό – Τσακώνα, και σύγχρονος σιδηρόδρομος από τη, Πάτρα μέχρι την Καλαμάτα, για να ενωθούν οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και οι επτά νομοί της Πελοποννήσου αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

Σήμερα από εδώ πρέπει όλοι μαζί να πούμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να σταματήσουμε τον αγώνα, αν δε δημοπρατηθεί ο δρόμος σε όλο του το μήκος μέχρι την Τσακώνα και δε δεσμευτεί η κυβέρνηση για κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα –Καλαμάτα. Είκοσι χρόνια τώρα έχουμε χορτάσει υποσχέσεις από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, όταν ερχόταν η ώρα των πράξεων, πετούσαν στο καλάθι των αχρήστων το δρόμο από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα».