Άγνοια και σκοπιμότητα για μεταφορά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας «στα κρυφά»;

Άγνοια και σκοπιμότητα για μεταφορά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας «στα κρυφά»;

Περίεργες καταστάσεις που μπορεί να διαλύσουν την υπηρεσία-υπόδειγμα στην Ελλάδα

Ο συνδυασμός της άγνοιας με ενδεχόμενη σκοπιμότητα στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας μπορεί να αποβεί μοιραίος με συνέπεια τη διάλυση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, που αποτελεί υπηρεσία-υπόδειγμα στις κρατικές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου τομέα με την ευρεία έννοια του όρου!

Άγνοια γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν ξέρουν ούτε καν που υπάγεται διοικητικά η ΔΑΟΚ και ποιο το πλαίσιο λειτουργίας της, καθώς επίσης τα ίδια και για τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τις υπηρεσίες του.

Αλλά και σκοπιμότητα (μήπως;) γιατι ενώ ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, όταν ανέγνωσε στο μικρόφωνο το 3ο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα ανέφερε επί λέξει «Λήψη απόφασης για την παραχώρηση απ’ το Υπουργείο Γεωργίας στο δήμο Τριφυλίας το ΚΕΓΕ Φιλιατρών», στην έγγραφη εισήγηση που είχε ετοιμάσει η δημοτική Αρχή Τριφυλίας για το ως άνω θέμα και είχε διανεμηθεί αναγραφόταν ως τίτλος «Εισήγηση σχετικά με αίτημα του Δήμου Τριφυλίας για αξιοποίηση δημόσιου κτιρίου στα Φιλιατρά».

Γιατί άλλα στην εκφώνηση του θέματος και άλλα στον τίτλο του εγγράφου της εισήγησης;
Στο κείμενο της εισήγησης αναγραφόταν ότι κατόπιν επίσκεψής τους στο ΚΕΓΕ Φιλιατρών διαπίστωσαν με έκπληξη την ύπαρξη ενός καταπληκτικού κτιρίου σε ένα χώρο 15 στρεμμάτων το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μια Δημόσια Υπηρεσία Αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η εισήγηση ανέφερε ότι η Διεύθυνση Γεωργίας [σ.σ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας λέγεται] στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο στην πλατεία της Κυπαρισσίας κτλ κτλ και κατέληγε η εισήγηση ότι «εκτίμησή μας είναι ότι η Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλίας (σ.σ. ΔΑΟΚ Τριφυλίας) μπορεί να μεταφερθεί στο παραπάνω αναφερόμενο ακίνητο στην περιοχή των Φιλιατρών, όπου είναι η καρδιά του Πρωτογενούς τομέα του δήμου μας, μιας και το όφελος θα είναι και από οικονομικής άποψης τεράστιο και επιπλέον θα αξιοποιηθεί ένα κτίριο εξαιρετικών προδιαγραφών». Άλλο θέμα όμως είναι η παραχώρηση στο δήμο του κτιρίου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και άλλο το «αίτημα για αξιοποίηση δημοσίου κτιρίου στα Φιλιατρά» και προφανέστατα άλλο η μεταφορά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Πως όμως μπορεί να εξηγήσει κάποιος άνθρωπος που διαθέτει στοιχειώδη κοινή λογική αυτή την αλληλουχία γεγονότων με όσα αναφέρονται στην εισήγηση και την, καταληκτικά, εκτίμηση της δημοτικής Αρχής, όπως αναγράφεται στην εισήγηση, για μεταφορά της ΔΑΟΚ Τριφυλίας;

Μπορεί, άραγε, να υποθέσει κάποιος ότι «στη ζούλα» πήγαιναν να «περάσουν» απόφαση για μεταφορά της υπηρεσίας;

Αλήθεια, στο κτίριο του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στα Φιλιατρά δεν γίνονται εκπαιδευτικές καταρτίσεις και δεν είναι πιστοποιημένο κέντρο ΔΗΩ;
Μπορεί να αλλάξει χρήση από τη χρήση για την οποία ανακαινίστηκε με Ευρωπαϊκούς πόρους και τη χρήση για την οποία υπάρχει;
Η ΔΑΟΚ Τριφυλίας δεν υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά στην Περιφέρεια.

Είναι τόσο απλό να μεταφερθεί η υπηρεσία ή απαιτούνται σειρά αποφάσεων και διαδικασιών χρονοβόρων και κοστοβόρων; Αλήθεια, τα ντουβάρια κάνουν μια υπηρεσία αποδοτική, καινοτόμα και πρωτοπόρα ή οι άνθρωποι που την υπηρετούν;

Με την «κατσίκα του γείτονα» καμία κοινωνία δεν πήγε μπροστά και δυστυχώς αντί οι έχοντες ευθύνη και θεσμική αρμοδιότητα να πάνε μπροστά την κοινωνία, μάλλον φαίνεται κοιτάνε κοντόφθαλμα αλληθωρίζοντας στο παρελθόν. Με το να φύγει μία υπηρεσία, στα χαρτιά, από ένα σημείο και να πάει σε κάποιο άλλο, δεν έρχεται ούτε βελτίωση, ούτε ανάπτυξη.

Όσοι μπορούν να δουν μακριά, θα πάνε και μακριά, οι άλλοι δυστυχώς σε κάθε κοινωνία κι εποχή μένουν στάσιμοι και αυτό τους πάει πίσω γιατί ξεπερνιούνται από τους ανθρώπους και την εποχή μπροστά! 

Του Ηλία Γιαννόπουλου