Εσπευσμένη επιστροφή από την Αμερική για την Καλαματιανή Θένια Ζέρβα

Εσπευσμένη επιστροφή από την Αμερική για την Καλαματιανή Θένια Ζέρβα

Στενοχωρημένη για την έρημη πόλη και χαρούμενη διότι ο κόσμος συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της κατάστασης

Η νεαρή Καλαματιανή Θένια Ζέρβα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, σπουδάζοντας την τελευταία τριετία με υποτροφία στην Αμερική, με «διαβατήριο» κάτι καθόλου συνηθισμένο για τις γυναίκες όσον αφορά στα ελληνικά δεδομένα: το ποδόσφαιρο! Η κρίση του κορωνοϊού άλλαξε και τη δική της ζωή, όμως, αναγκάζοντάς τη να επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα πριν από λίγες μέρες. Πάντα χαμογελαστή, αν και σε προληπτική καραντίνα, απολαμβάνει για την ώρα τη θαλπωρή των δικών της ανθρώπων και το καλαματιανό… οξυγόνο και ελπίζει σύντομα ότι όλοι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Για τη Θένια Ζέρβα αυτή είναι η επιστροφή στις ΗΠΑ και στο νέο της κολλέγιο, το University of Louisiana Monroe (πρέπει να βρίσκεται εκεί 1/7/2020). Έχει, άλλωστε, πολλά ακόμη να κάνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Καλαματιανή διεθνής ποδοσφαιρίστρια (που εκφράζει εδώ ένα έμμεσο παράπονο λέγοντας: «Δυστυχώς, από όταν έφυγα για την Αμερική δε με έχουν ξανακαλέσει στην εθνική ομάδα, λόγω απόστασης φαντάζομαι») .

«Για την επόμενη χρονιά κάτι καλό έρχεται, αφού ο προπονητής μου πήγε σε σχολείο D1 και δέχτηκα πρόταση εγώ και άλλες 4 συναθλήτριές μου να τον ακολουθήσουμε και να πετύχουμε νέα πράγματα εκεί» είναι αυτό που έχει στο μυαλό της η Θένια Ζέρβα, παράλληλα πάντα με τις σπουδές της, για την ώρα στη φυσιοθεραπεία, που συνεχίζονται (σχεδόν) κανονικά μέσω διαδικτύου!

Η Θένια Ζέρβα ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα του Monroe Community College, όπου βρέθηκε με υποτροφία, ενώ αναδείχθηκε player of the year (παίκτης της χρονιάς) και τις δυο χρονιές, σπάζοντας, μεταξύ άλλων, το ρεκόρ των ασίστ (τελική πάσα πριν το γκολ). Συνέχισε πέρυσι με υποτροφία στο Lincoln Memorial University, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, με προσωπική επιτυχία την κατάρριψη του ρεκόρ ασίστ του σχολείου από το 1997! «Έχω συμμετάσχει σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, έχουμε αντιμετωπίσει υπερδυνάμεις του γυναικείου ποδοσφαίρου και έχουμε κερδίσει θετικά αποτελέσματα, καθώς και προκρίσεις» κάνει μια μικρή σύνοψη της μέχρι τώρα καριέρας της η Θένια Ζέρβα, πριν απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεις για λογαριασμό του «Θάρρους» και άπτονται κυρίως των… παρενεργειών του κορωνοϊού…

-Πότε αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ελλάδα; Ποιοι ήταν οι φόβοι σου;
Πριν από λίγες μέρες έκλεισαν το πανεπιστήμιο στην Αμερική και άκουγα ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και ότι θα σταματήσουν όλες οι πτήσεις. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να αλλάξω το εισιτήριό μου γρήγορα και να επιστρέψω κοντά στην οικογένειά μου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα πολύ να ευχαριστήσω το ταξιδιωτικό γραφείο Maniatis Travel, που έκανε τα πάντα για να βρει διαθέσιμο εισιτήριο –κάτι που ήταν πολύ δύσκολο με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Ο φόβος μου ήταν αν η οικογένειά μου ήταν καλά και ασφαλής και επίσης το ενδεχόμενο να κινδυνεύσω να μείνω εκεί λόγω των πτήσεων και να χάσω όλο το καλοκαίρι.

-Υπήρχαν προβλήματα στο ταξίδι της επιστροφής; Συνάντησες ελέγχους; 
Στο ταξίδι της επιστροφής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δεν είχα κανένα άγχος και φόβο για τον ιό και η αλήθεια είναι ότι δε μας έκαναν κανέναν έλεγχο στο αεροδρόμιο της Αθήνας -πράγμα που είναι δυσάρεστο. Το μόνο πράγμα που λάβαμε ήταν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τα μέτρα προστασίας, καθώς και ένα χαρτί για τη συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων και διεύθυνσης για τις επόμενες 14 μέρες ημέρες, οπότε και θα βρίσκομαι σε καραντίνα.

-Πώς είναι η κατάσταση που άφησες πίσω σου; Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την κατάσταση στην Αμερική και ποια ήταν η εικόνα για την Ελλάδα;
Η αλήθεια είναι ότι το πανεπιστήμιό μου είναι εκτός πόλης και ευτυχώς ήμασταν ασφαλείς. Ο ιός, όμως, εξαπλωνόταν σε γνωστά μέρη της Αμερικής και ο κόσμος άρχισε να φοβάται. Για την Ευρώπη και την Ελλάδα ενημερωνόμουν από τις ειδήσεις και την οικογένειά μου και αυτά που μάθαινα ήταν πολύ δυσάρεστα.

-Πόσο ανατράπηκε η ζωή σου;
Η ζωή μου ανατράπηκε λίγο, καθώς εκεί πήγαινα στη σχολή καθημερινά, έκανα προπονήσεις και είχα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέσα τη μέρα.

-Το ποδόσφαιρο σου λείπει; Ο αθλητισμός τι μπορεί να περιμένει με όλο αυτό το γενικό λοκ ντάουν;
Εννοείται ότι μου λείπει το ποδόσφαιρο, καθώς τα τελευταία μας κανονικά παιχνίδια ήταν πριν από τα Χριστούγεννα, διότι η σεζόν εκεί τελειώνει πιο πριν από την Ελλάδα. Μακάρι να μπορούσα να προπονηθώ ,και τώρα, αλλά θα κάνω υπομονή 14 μέρες για το καλό όλων μας.

-Με ποια συναισθήματα… πάτησες το πόδι σου στην πατρίδα και στην Καλαμάτα;
Χάρηκα πολύ όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα στεναχωριόμουν με την κατάσταση που επικρατεί. Μόλις έφτασα στην Καλαμάτα ήμουν πολύ στενοχωρημένη, διότι αντίκρισα μια “έρημη” πόλη. Αυτό, όμως, με έκανε ταυτόχρονα και χαρούμενη, διότι ευτυχώς ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

-Πώς ήταν τελικά τα πράγματα εδώ;
Τα πράγματα ήταν όπως είχα φανταστεί και ακούσει από τις ειδήσεις. Ο κόσμος ακολουθεί τους κανόνες της χώρας για το καλό όλων μας.

-Τι σου είχε λείψει πολύ και ποια ήταν τα πρώτα πράγματα που ήθελες να κάνεις;
Μου είχε λείψει, φυσικά, να είμαι με τα σκυλάκια μου, την οικογένειά μου, τις φίλες μου, να συζητώ μαζί τους και να περνάμε χρόνο, κάτι που δεν μπορώ να κάνω 100%, καθώς βρίσκομαι σε καραντίνα. Επίσης μου είχαν λείψει παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, τα οποία και έφαγα αφού γύρισα.

-Τελικά πώς περνάς ή σκέφτεσαι να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου τώρα με την «καραντίνα»; Η άθληση χωράει στο εσωτερικό ενός σπιτιού;
Η αλήθεια είναι ότι τώρα που βρίσκομαι σε “καραντίνα” ξεκουράζομαι και λίγο. Η μέρα μου περνάει γρήγορα, μπορώ να πω, καθώς και έχω on line μαθήματα μέχρι τέλος Απριλίου και είναι σαν να πηγαίνω στη σχολή ακόμα. Φυσικά και χωράει η άθληση μες το σπίτι και είναι κάτι που θα βοηθήσει και τη διάθεση και την υγεία μας.

-Ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες σου σχετικά με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι;
Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξη για την κατάσταση που επικρατεί, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Πιστεύω, έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ως χώρα και ελπίζω και πιστεύω πως θα προλάβουμε να σταματήσουμε τον ιόν πριν εξαπλωθεί περισσότερο.

-Πότε πιστεύεις ότι θα επιστρέψεις στην Αμερική; Το θέλεις έτσι; Ή αναθεώρησες κάποια πράγματα;
Κανονικά πρέπει να βρίσκομαι στο καινούργιο μου πανεπιστήμιο, το University of Louisiana Monroe, την 1η Ιουλίου για προετοιμασία με την ομάδα, καθώς το σχολείο ξεκινά έπειτα από λίγες εβδομάδες. Φυσικά και θέλω να γυρίσω πίσω και να αρχίσω ξανά το ποδόσφαιρο. Δεν έχω αναθεωρήσει τίποτα και ελπίζω να έχει καλυτερεύσει η κατάσταση με τον covid-19 σύντομα και όλοι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και πάλι στην καθημερινή ζωή.