Καταγγέλλουν τον Π. Νίκα οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για έλλειψη μέτρων προστασίας

Καταγγέλλουν τον Π. Νίκα οι υπάλληλοι  της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για έλλειψη μέτρων προστασίας

Και μη τήρησης των ΠΝΠ για προσωπικό ασφαλείας 

Συμβολική κατάληψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, αλλά τηρώντας τις μεταξύ τους αποστάσεις, πραγματοποίησαν χθες το πρωί υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας, καταγγέλλοντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, για έλλειψη μέτρων προστασίας τους από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, τον καταγγέλλουν ότι υποχρεώνει όλο το προσωπικό να είναι στις θέσεις του, αγνοώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν τους έχουν διατεθεί μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια κ.λπ.)

Διαμαρτυρία

Περίπου στις 10.00 το πρωί οι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας και διασκορπισμένοι στο αλσύλλιο, στο σκεπαστό μέρος της εισόδου και το πάρκινγκ. Ύστερα από σύντομη ενημέρωση από το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, επέστρεψαν στα γραφεία τους.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Αθανασόπουλος, είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες η εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, όμως, όπως κατήγγειλε, ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή από χθες όλοι οι υπάλληλοι να βρίσκονται στην εργασία τους.

«Οι υπηρεσίες προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους εξυπηρετώντας τους Μεσσήνιους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κ.λπ. Με την έναρξη των μέτρων προστασίας και εφαρμόζοντας την εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε από 16/3/2020, που πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως: τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, εργασία από το σπίτι και εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία από προσωπικό ασφαλείας εκ περιτροπής, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διασφάλισε τη λειτουργία των υπηρεσιών. Να σημειώσω ότι τουλάχιστον 15 συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ειδική άδεια ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι, εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ηλεκτρονικά από το σπίτι και ακόμα από το γραφείο πολλές φορές. Επίσης συνάδελφοι που έχουν μικρά παιδιά και θα μπορούσαν να απουσιάσουν προσέρχονται στο γραφείο για την εξασφάλιση προγραμμάτων όπως π.χ. για τη ΔΑΟΚ, Κτηνιατρικό έργο, Δακοκτονία κλπ. Ενώ το σύνθημα είναι “Μένουμε σπίτι”, ο κ. Νίκας το αντιστρέφει: “Πάμε όλοι στη δουλειά”, αφήνοντας τους εργαζομένους στο έλεος του κορωνοϊού, διότι προστατευτικά μέσα, γάντια και μάσκες δεν υπάρχουν παρά μόνον στην υποδοχή», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος. 

Συμπαράσταση

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Συλλόγου κατήγγειλε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση ότι οι υπηρεσίες είναι κλειστές, ώστε να βγάλει ο κ. Νίκας αυτή την απόφαση, επειδή στις υπόλοιπες ενότητες της Περιφέρειας δεν εφαρμόζονται οι εγκύκλιοι. «Ο κ. Νίκας αρνείται να εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τις εγκυκλίους, εκθέτοντας τους εργαζομένους σε κίνδυνο. Τον καθιστούμε υπεύθυνο για ό,τι τυχόν συμβεί, αν θα νοσήσει, ή νοσηλευθεί, ή το χειρότερο χάσει τη ζωή του συνάδελφός μας λόγω της μη εφαρμογής των μέτρων και της ανυπαρξίας προστατευτικών μέσων», πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος. 

Σε ανακοίνωση δε που εξέδωσε ο Σύλλογος για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρεται επίσης ότι έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που ζήτησαν συνάντηση από τον περιφερειάρχη, αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση, ενώ διαχωρίζει τις συναντήσεις που είχε με τους διευθυντές των υπηρεσιών και τον αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλο, σημειώνοντας ότι ήταν εποικοδομητικός και συνεργάσιμος. 

Τέλος, ο Σύλλογος κατήγγειλε ως ψευδεπίγραφο το παρουσιολόγιο που αναρτήθηκε με τον αριθμό των εργαζομένων ανά ενότητα και τονίζει ότι επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειές του σε υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνη. 

Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου.

Τέλος και ο συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος» σε ανακοίνωσή του για το θέμα τονίζει ότι «ο κορωνοϊός εξελίσσεται σε “παρανοϊό” στην Πελοπόννησο», ενώ η πολιτική συμπεριφορά και ο τρόπος διοίκησης του κ. Νίκα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των υπαλλήλων.

Της Βίκυς Βετουλάκη