Οδηγίες προς ιερωμένους και μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας

Οδηγίες προς ιερωμένους  και μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας

Σε εγκύκλιον σημείωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας προς τους Πανοσιολογιωτάτους, Αιδεσιμολογιωτάτους και Αιδεσιμωτάτους Εφημερίους των Ενοριακών Ιερών Ναών, αναφέρεται :

«Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας και προς ενημέρωση σας, αναφορικά με το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην όλη προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου και εξ’ αφορμής της εξέλιξης των γεγονότων, σύμφωνα δε και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2867/Υ1, πού δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020, απαγορεύεται προσωρινά ἡ τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτήριων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Ως εκ τούτου επισημαίνω προς άπαντας τα κάτωθι:

1. Απαγορεύεται ἡ τέλεση κάθε είδους λειτουργιών, ακολουθιών, μνημοσύνων, Χαιρετισμών, παρακλήσεων, όρθρου, εσπερινών, εξομολόγησης και πασών ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους λατρείας, ενοριακούς ναούς, παρεκκλήσια, κοιμητηριακούς ναούς, ιδιωτικούς ναούς και ιδρυμάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

2. Οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί, κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό, ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τούς πιστούς.

3. Απαγορεύεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών και στις Ιερές Μονές της καθ’ υμάς Ιεράς Μητροπόλεως. Ωσαύτως οι Ιερές Μονές, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, θα παραμένουν κλειστές και δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες και ατομικές επισκέψεις.

4. Όσον αφορά στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Ωσαύτως τα μνημόσυνα δύνανται να τελεσθούν επί του τάφου με την συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, και του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος.

Όντας βέβαιος πώς θα ξεπεράσουμε κάθε πειρασμό και δυσκολία, με πίστη και έντονη προσευχή, ιδίως αυτές τις ημέρες, σας εύχομαι καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.»

Ευχέτης προς Κύριον

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ