Στην “πρώτη γραμμή” στον Έβρο απέναντι στους “Γκρίζους Λύκους” του Ερντογάν αστυνομικοί από Μεσσηνία & Λακωνία

Στην “πρώτη γραμμή” στον Έβρο απέναντι στους “Γκρίζους Λύκους”  του Ερντογάν αστυνομικοί από Μεσσηνία & Λακωνία

Η φύλαξη των συνόρων δεν “κάμπτεται” από τον κορωνοϊό

Την ώρα που η Ελλάδα και ολόκληρη η υφήλιος βρίσκονται μπροστά στην άγνωστη “δίνη” του κορωνοϊού, που έχει επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές στη ζωή μας, η κατάσταση στα σύνορα στον Έβρο παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. 

Τις τελευταίες 10 ημέρες άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία βρέθηκαν στις Καστανιές, για να βοηθήσουν στη “μάχη” που δίνουν για περισσότερες από 20 ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας απέναντι στα γεωπολιτικά σχέδια του Ερντογάν. Αφήνοντας πίσω οικογένειες, γυναίκες και παιδιά μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση σε άγνωστες συνθήκες που βιώνει η χώρα,  με αυταπάρνηση βρέθηκαν στην “πρώτη γραμμή” αμέσως μετά την άφιξή τους στην περιοχή. Λίγο πριν την τελευταία τους βραδινή υπηρεσία και την επιστροφή στη “βάση” τους, το “Θάρρος” συνομίλησε μαζί τους και μας μετέφεραν την εμπειρία και το κλίμα που επικρατεί στα σύνορα.

Με το καλημέρα στα “σκληρά”

Φτάνοντας στην περιοχή στις 6 Μαρτίου, η παρουσία τους εκεί συνέπεσε με την αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Ως συνέπεια ήταν, η “αναζωπύρωση” της έντασης στα σύνορα με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ από την περιοχή μας,  να έχουν βοηθητικό ρόλο στις δυνάμεις των ΜΑΤ και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν, στην απέναντι “όχθη” νέοι άνδρες εκτόξευαν πέτρες, μολότοφ ακόμα και δακρυγόνα και για 4 ημέρες που διήρκεσε αυτό το  δεύτερο κύμα της έντασης, δεν είδαν ποτέ οικογένειες με παιδιά στα σύνορα. 

Οι προκλήσεις των “Γκρίζων Λύκων” του Ερντογάν

Βρισκόμενοι τα βράδια, δίπλα κυριολεκτικά στα σύρματα του “φράχτη” των συνόρων, οι Μεσσήνιοι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι ουκ ολίγες φορές με τις προκλήσεις της “επίλεκτης” ομάδας  των  κομάντος της JANDARMA (στρατοχωροφυλακής) που έστειλε ο «Σουλτάνος». Οι άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους σημάδευαν στα μάτια με τους φακούς ενώ δε δίσταζαν και να τους σημαδεύουν και με τα όπλα. Όπως μας τόνισαν, τόσο οι αστυνομικές δυνάμεις όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν με απαράμιλλο επαγγελματισμό σ’ αυτές τις προκλήσεις, αποφεύγοντας να κλιμακώσουν κάτι που επιδιώκει “μανιωδώς” η απέναντι πλευρά. 

“Θωρακίζει” τον Έβρο το Μηχανικό του Στρατού

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η “απειλή” στον Έβρο , το Μηχανικό του Ελληνικού Στρατού ανέλαβε τη θωράκιση. Ο “φράχτης” δυναμώνει και επεκτείνεται, κολώνες μόνιμου φωτισμού τοποθετούνται σ’ όλη την περιοχή και τα οχυρωματικά έργα έχουν δημιουργήσει την “θωράκιση” που απαιτείται. Σύμφωνα με όσα είδαν οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας, το Μηχανικό έχει κάνει “θαύματα” και σε λίγο χρονικό διάστημα θα χρειάζονται σημαντικά μειωμένες δυνάμεις για τον έλεγχο των συνόρων.

Προς στιγμή ηρεμία και …κορονωϊός

Οι τελευταίες ημέρες λίγο και πριν την προχθεσινή τελευταία τους βραδινή υπηρεσία, κύλησαν με ηρεμία. Όπως εικάζουν, αυτό οφειλόταν στη χθεσινή “τηλεδιάσκεψη” μεταξύ Ερντογάν με Μέρκελ και Μακρόν. Ωστόσο, δεν αποκλείουν, , νέα ένταση στην περιοχή εφόσον δεν εξελιχθούν τα πράγματα όπως επιθυμεί ο “Σουλτάνος”. Πάντως, όταν τις τελευταίες ημέρες επανήλθε η ηρεμία είδαν απέναντι να ξεπροβάλλουν και οικογένειες μεταναστών, θέλοντας η απέναντι πλευρά να δώσει τη “σωστή εικόνα” πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη. Λίγο πριν αναχωρήσουν από τον Έβρο, ο “κορονωϊός” και οι συνέπειες του έφθασαν και στην περιοχή. Παρόλο που όλα ήταν κλειστά οι κάτοικοι του Έβρου συνεχίζουν έμπρακτα να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας προσφέροντας τους άφθονο φαγητό και άλλα είδη που χρειάζονται.

Φεύγοντας οι 13 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ από τη Μεσσηνία και οι 9 από τη Λακωνία από τα σύνορα και επιστρέφοντας στη “βάση” τους, διαπίστωσαν κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους στον Έβρο, ιδίοις όμμασιν, τα “γεωπολιτικά” τερτίπια του Ερντογάν και την προσπάθεια να δημιουργήσει επεισόδιο με την Ελλάδα. Είναι σίγουροι δε, ότι στον Έβρο στα όποια σχέδια του θα παραμείνει άπραγος,  παίρνοντας ως  απάντηση τη σθεναρή αντίσταση, των ελληνικών δυνάμεων που δεν κάμπτονται ούτε από την κρίση του κορωνοϊού που μαστίζει τη χώρα. 

Του Κώστα Γαζούλη