Φαρμακεία: Τεράστια έλλειψη σε αντισηπτικά και ανυπαρξία μασκών

Φαρμακεία: Τεράστια έλλειψη σε αντισηπτικά και ανυπαρξία μασκών

Φαρμακευτικός Μεσσηνίας: Εξυπηρέτηση από τις θυρίδες ασφαλείας στα μικρά φαρμακεία

Τη μεγάλη έλλειψη σε αντισηπτικά και τη σχεδόν καθολική έλλειψη μασκών, επισήμαναν οι φαρμακοποιοί, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Στη συνεδρίαση αυτή, συζητήθηκε και η επέκταση των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε φαρμακεία που λειτουργούν σε μικρούς σχετικά χώρους και συστήνουν στον κόσμο να μην συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των φαρμακοποιών.

Από τις θυρίδες 

Όπως σημείωσε στο «Θάρρος», ερωτώμενος, ο γραμματέας του Συλλόγου Νικόλαος Μαθιόπουλος, στα φαρμακεία που έχουν μεγάλους χώρους θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα που ήδη έχουν καθορισθεί. Στα μικρά η εξυπηρέτηση πλέον θα γίνεται μέσω της θυρίδας ασφαλείας που διαθέτουν. 

Ακόμα όμως και στους μεγάλους χώρους των φαρμακείων, θα πρέπει να μην υπάρχει συνωστισμός, να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων, έξω από το φαρμακείο να υπάρχει αντισηπτικό που θα χρησιμοποιεί όποιος εισέρχεται και στον πάγκο του φαρμακείου να υπάρχει  «πλεξιγκλάς» για προστασία.

Ελλείψεις

Ένα μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των φαρμακοποιών, είναι η μεγάλη έλλειψη σε αντισηπτικά και κυρίως μάσκες. Την έλλειψη των  αντισηπτικών, έφερε η μεγάλη ζήτηση και η απουσία αιθυλικής αλκοόλης και καθαρού οινοπνεύματος, μετά και την απαγόρευση εξαγωγών από χώρες που πλήττονται. Όπως σημείωσε ο κ. Μαθιόπουλος, πολλά αντισηπτικά εισάγονταν από τη Γερμανία, η οποία πλέον δεν κάνει εξαγωγές.

Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν κάποια στοκ ασφαλείας κι αυτά είναι μόνο για τα φαρμακεία. Επίσης, μικρή είναι και η επάρκεια σε γάντια και όπως εκτίμησε και  αυτή θα μειωθεί.

Για τα αντισηπτικά έχουν δοθεί οδηγίες από το Υπουργείο και το ΕΟΔΥ και δόθηκε στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα παραγωγής αντισηπτικών από όσους έχουν ακόμα απόθεμα σε οινόπνευμα. 

«Τις επόμενες εβδομάδες και με τη στρατηγική να δηλώνονται τα αποθέματα, πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέχρι ενός βαθμού», συμπλήρωσε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως παραμένει η έλλειψη σε μάσκες, που πλέον δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα Νοσοκομεία. 

Κοινή συνάντηση

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έδωσε οδηγία στα μέλη του να κάνουν απολύμανση των χώρων τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

«Προσπαθούμε να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουμε τους ασθενέστερους. Ζητάμε επίσης από τους πολίτες να υπακούουν στους φαρμακοποιούς, όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας, να μη συνωστίζονται μαζικά έξω από το χώρο αυτού και να προσέρχονται μόνο για σοβαρό λόγο», επισήμανε ο κ. Μαθιόπουλος, ενώ απ’ όλα τα φαρμακεία μοιράζεται ενημερωτικό έντυπο για τον κορωνοϊό το οποίο τύπωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται στη Μεσσηνία να οργανωθεί κοινή συνάντηση όλων των επιστημονικών ομάδων υγείας (Ιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός, κ.ά.) για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα.

Της Βίκυς Βετουλάκη