Από την αρχαιοκαπηλία… στο εμπόριο ναρκωτικών

Από την αρχαιοκαπηλία… στο εμπόριο ναρκωτικών

Άλλο ένα “χτύπημα” της δίωξης ναρκωτικών Καλαμάτας με 5 συλλήψεις 

Άλλη μια επιτυχία και ταυτόχρονα «χτύπημα» στα κυκλώματα ναρκωτικών, και μάλιστα εκτός νομού, σημείωσε προχθές το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εξαρθρώνοντας εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Λακωνίας.

Σε ταυτόχρονες ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν πέντε άτομα, που πλέον κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και του Τελωνειακού Κώδικα.

«Άρωμα» Μεσσηνίας στην υπόθεση δίνει ένας 53χρονος κρατούμενος στις φυλακές, ο οποίος το 2018 καταδικάσθηκε σε ισόβια για την καλλιέργεια 1.142 χασισόδεντρων στους Γαργαλιάνους, που εντοπίσθηκαν το Σεπτέμβριο του 2017. Παλαιότερα είχε απασχολήσει και σε άλλη μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών. Μάλιστα, ο ρόλος που του αποδίδεται στην οργάνωση είναι του διαμεσολαβητή για την αγοραπωλησία των ναρκωτικών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύλληψη ενός 63χρονου στη Λακωνία, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του προμηθευτή και ο οποίος έχει απασχολήσει σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα: αυτή της κλοπής σχεδόν 300 αρχαίων και ανεκτίμητων θησαυρών από το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου το 1990!

Τηλέφωνα και έρευνες

Η έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας διήρκεσε αρκετούς μήνες και για άλλη μια φορά σημαντικά στοιχεία προσέφερε η παρακολούθηση συνομιλιών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, ενώ για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγιναν την Τετάρτη ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Κορινθίας και της Λακωνίας.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Τμημάτων Ασφαλείας Σπάρτης και Κορίνθου, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, με τη συνδρομή των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου.

Συλλήψεις

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν πέντε Έλληνες και κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην Κόρινθο συνελήφθησαν ένας 63χρονος άεργος που του αποδίδεται ο ρόλος του αρχηγού της οργάνωσης, ένας 61χρονος ελεύθερος επαγγελματίας, ένας 45χρονος άεργος κι ένας 67χρονος ελεύθερος επαγγελματίας.

Επίσης, συνελήφθη στην Άρνα Λακωνίας ένας 63χρονος που δηλώνει αγρότης και ο οποίος είναι γνώριμος των Αρχών από τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Η διάρρηξη και κλοπή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου έγινε στις 12 Απριλίου 1990, ξημερώματα Μεγάλης Πέμπτης. Γύρω στις 3.00 σπείρα τεσσάρων αρχαιοκαπήλων, αφού τραυμάτισε βαριά το νυκτοφύλακα της βάρδιας, μπήκε από τη στέγη στο αίθριο του μουσείου, παραβίασε την εσωτερική πόρτα προς τους εκθεσιακούς χώρους και «λεηλάτησε» τις δύο μεγάλες αίθουσες με τα ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα.

Οι δράστες αφαίρεσαν 285 έργα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, κλοπές μουσείων στην ελληνική επικράτεια. 

Τα κλοπιμαία είχαν τοποθετηθεί σε κοντέινερ και βγήκαν από τη χώρα οδικώς ως έντυπο υλικό.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο Μαϊάμι των ΗΠΑ δώδεκα κιβώτια που περιείχαν τα κλαπέντα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, ενώ κάποια άλλα είχαν επιχειρηθεί να πωληθούν σε δημοπρασίες. 

Για την υπόθεση καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις ένας πατέρας με τους δύο γιους του. Ο ένας από τους γιους είχε τότε δικαστεί και για κατοχή σημαντικής ποσότητας χασίς, κάτι φαίνεται που δε ξέχασε ποτέ και προχθές συνελήφθη εκ νέου.

Στο σπίτι του στη Λακωνία οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας βρήκαν αποθηκευμένα 3,5 κιλά χασίς.

Στην υπόθεση, όπως προείπαμε, εμπλέκεται και 53χρονος Μεσσήνιος, που κρατείται στις φυλακές καθώς έχει καταδικασθεί σε ισόβια για καλλιέργεια μεγάλων ποσοτήτων χασίς. Από τα στοιχεία που έχει η Αστυνομία τού αποδίδεται ο ρόλος του διαμεσολαβητή για τις αγοραπωλησίες και τις συνεννοήσεις μεταξύ αρχηγού στην Κόρινθο και προμηθευτή στη Λακωνία.

Κωδικοποιημένες συνομιλίες

Από την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προέκυψε ότι οι συλληφθέντες συγκρότησαν από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2019 εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Λακωνίας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία. Για παράδειγμα, ανέφεραν το χασίς ως τενεκέ με λάδι ή ελιές ή χορτάρι ή σαλάτα. Τα δε γραμμάρια τα προσδιόριζαν ως θήκες για πουλιά. Οι αγοραπωλησίες δε των ναρκωτικών γίνονταν συνήθως σε Κόρινθο και Ναύπλιο. 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε σπίτια, υπαίθριους χώρους, αποθήκες και οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Χασίς (φούντα) συνολικού βάρους 3.914 γραμμαρίων (τα 3,5 κιλά βρέθηκαν στο σπίτι του 63χρονου στην Λακωνία), μικροποσότητα κοκαΐνης, μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (τύπου σοκολάτα), ποσότητα λαθραίου καπνού βάρους 52 γραμμαρίων, 40 ναρκωτικά δισκία, πιστόλι με γεμιστήρα, 14 φυσίγγια, το ποσό των 420 ευρώ, 6 κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες sim και 3 ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας. Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους, κατά τόπο, εισαγγελείς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή- συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων. 

Της Βίκυς Βετουλάκη