Αυστηρότερα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές

Αυστηρότερα μέτρα εξετάζει  η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές

Επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΚΑΚ, Αναστάσιο Αγγελή, για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στους χώρους που πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Κεντρικής Αγοράς, ενώ σε συνομιλίες που είχε με καταστηματάρχες και παραγωγούς, ζητήθηκε η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ την περίοδο αυτή.

Η Κεντρική Αγορά συγκέντρωσε και χθες σημαντικό αριθμό καταναλωτών, ενώ κατά τη διάρκειά της παρατηρήθηκαν και φαινόμενα συγκέντρωσης δημοτών χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό,  νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ώστε οι πάγκοι να στήνονται ακόμη πιο αραιά και οι πολίτες να μη συνωστίζονται.

Προχθές μάλιστα, ανεστάλη η λειτουργία δυο λαϊκών αγορών λόγω της μη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία τους τη συγκεκριμένη περίοδο.

Όσον αφορά στις υπαίθριες λαϊκές αγορές, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης των συμμετεχόντων έως και κατά 70% έπειτα από απόφαση της Δημοτικής Αρχής όπου εδράζεται η κάθε λαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, αν θεωρήσουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα αποσυμφόρησης των λαϊκών αγορών της διοικητικής τους ευθύνης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, μπορούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών, σε σχέση με το ποσοστό που οριζόταν σε προγενέστερες υπουργικές αποφάσεις και στην ΠΝΠ της 25ης Φεβρουαρίου. Με βάση τη νέα ρύθμιση η μείωση μπορεί να φθάσει έως το 70% των αδειών.

Α.Π.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας