Διαμαρτυρία μαθητών & γονέων για το νέο νομοσχέδιο στην Παιδεία

Διαμαρτυρία μαθητών & γονέων για το νέο νομοσχέδιο στην Παιδεία

“Η κυβέρνηση μας φοβάται, γι’ αυτό το φέρνει και εν μέσω καραντίνας” 

Συμβολική διαμαρτυρία έκαναν χθες το πρωί, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, μαθητές και γονείς που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας εν μέσω καραντίνας. 

Σε δηλώσεις τους οι μαθητές τόνισαν ότι πρόκειται για ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που τους “φορτώνει” με αλλεπάλληλες και συνεχόμενες εξετάσεις από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου έως και την 3η Λυκείου, περισσότερο άγχος και αγωνία για το μέλλον. Επιπλέον, σημείωσαν ότι το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει την “τράπεζα θεμάτων” σε όλο το Λύκειο. Όπερ σημαίνει πως οι μαθητές θα καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου με θέματα “καρμπόν”. Τέλος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επαναφορά του τίτλου “διαγωγής” στο απολυτήριο, καθώς και των τριήμερων και πενθήμερων αποβολών. Πρόσθεσαν δε, πως το γεγονός ότι το υπουργείο αποφάσισε να “φέρει” αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύει ότι φοβάται τους μαθητές, καθώς και ότι γνωρίζει ότι θα βρει απέναντί του μαθητές και σπουδαστές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε “ξαφνικά” να φέρει αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων. Ήδη, υπογράμμισε, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, καθώς και αυτοί των γονέων, σε μια πρώτη ανάγνωση έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο, γιατί παραμένει μακριά από τις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου, ενώ ξανακάνει τα σχολεία μόνιμα “εξεταστικά κέντρα”, αδιαφορώντας για την “υπερφόρτωση” των μαθητών. 

Ο κ. Οικονομόπουλος πρόσθεσε, επίσης, τις αυξημένες ανάγκες που έχουν τα σχολεία για καθαριότητα κυρίως, αλλά και για την προστασία της υγείας των μαθητών στη νέα “πραγματικότητα” που φέρνει η πανδημία, πράγματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ακούσει κάτι. 

Του Κώστα Γαζούλη