Κυπαρισσία: Εφιάλτης με δύο φωτιές σε Παναγία Γελουδά και Γιαννίτσαινα

Κυπαρισσία: Εφιάλτης με δύο φωτιές σε Παναγία Γελουδά και Γιαννίτσαινα

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν στην Κυπαρισσία με δύο φωτιές που ξέσπασαν μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης – ξημερώματα Μεγάλης Τετάρτης στο βουνό της Άνω Πόλης, πάνω από την Παναγία Γελουδά, και στη Γιαννίτσαινα, στον Άγιο Διονύσιο, κάτω από τον εθνικό δρόμο.

Τα πύρινα μέτωπα «ξύπνησαν» τραγικές μνήμες στους κατοίκους, αφού μόλις το 2013 είχαν προκληθεί το ίδιο βράδυ, στις 28 Μαΐου, τέσσερις φωτιές, εκ των οποίων οι τρεις στην ευρύτερη περιοχή της Γιαννίτσαινας και η μία στον Κάμπο, στη θέση Παλιόμυλος – Φαρμάκα. Μεγαλύτεροι, δε, σε ηλικία θυμούνταν τη μεγάλη φωτιά στο βουνό της Άνω Πόλης τον Αύγουστο του 1981, οπότε και σαν από θαύμα σώθηκε η πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις δύο φωτιές χθες τα ξημερώματα υπήρχε ορατός κίνδυνος για την πόλη. Οι δυνατοί άνεμοι θα μπορούσαν να καταστήσουν ανεξέλεγκτα τα δύο πύρινα μέτωπα, ωστόσο η άμεση επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων από τη Μεσσηνία και τη Μεγαλόπολη, με συντονισμένες επιχειρήσεις κατάσβεσης, έφερε τον περιορισμό τους.

Το Π.Κ. Κυπαρισσίας και η Π.Υ. Γαργαλιάνων μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης κινητοποιήθηκαν για την πρώτη φωτιά, στην περιοχή πάνω από την Παναγία Γελουδά στο βουνό της Άνω Πόλης, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε η φωτιά στη Γιαννίτσαινα. Συναγερμός σήμανε στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, καθώς και την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου.

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν συνολικά 11 οχήματα από τη Μεσσηνία και τη Μεγαλόπολη, με 25 πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες. Το συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης είχε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς. Στην κατάσβεση συνέδραμαν οχήματα και μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας, με υπαλλήλους που κινητοποιήθηκαν παρόντος του δημάρχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στη Γιαννίτσαινα έσπευσαν κάτοικοι με βυτία και ιδιώτης με χωματουργικό μηχάνημα, ενώ δεκάδες βοηθούσαν όπως μπορούσαν. Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα και τα δύο μέτωπα είχαν τεθεί υπό έλεγχο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Στην Παναγία Γελουδά κάηκαν οκτώ στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ στη Γιαννίτσαινα τρία στρέμματα αγροτικής έκτασης με ελαιόδεντρα. Τα ακριβή αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, εξήρε την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των υπαλλήλων του Δήμου, ενώ ευχαρίστησε το διοικητή της Πυροσβεστικής και τους πυροσβέστες.