Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η Πολιτεία να δείξει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η Πολιτεία να δείξει εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Δυσαρέσκεια μετά τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις

Μια μέρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (σήμερα), ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα αναφορικά με όσα έχουν συμβεί και στο χώρο της Εκκλησίας τον τελευταίο 1,5 μήνα. 

«Περιμέναμε οι εκκλησίες να ανοίξουν για λειτουργίες στις 5 Μαΐου»

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος αφορούσε στις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ο κ.κ. Χρυσόστομος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή η επιστολή που είχαν αποστείλει στην κυβέρνηση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η ΔΙΣ, ζητώντας να ανοίξουν οι εκκλησίες κανονικά και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις 5 Μαΐου. Αντ’ αυτού, αποφασίστηκε να ανοίξουν μεν από την ερχόμενη Δευτέρα για ατομική προσευχή και την Κυριακή 17 Μαΐου για λειτουργίες. Τόνισε, δε, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που θα συνεδριάσει σήμερα, θα πρέπει να συζητήσει και αυτή την εξέλιξη, παρότι δε συμπεριλαμβάνεται στα θέματα ημερησίας διάταξης, καθώς αρκετοί μητροπολίτες εκφράζουν την πικρία τους. 

Αναφορικά με το τι προκαλεί αυτή την “ενόχληση” απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σημείωσε: «Από τις 19 Μαρτίου οι εκκλησίες έχουν κλείσει, και έκλεισαν γιατί και η Εκκλησία έπρεπε να βοηθήσει από την πλευρά της να μη διαδοθεί ο ιός στις ανθρώπινες κοινωνίες και σχέσεις. Μετά το Πάσχα και μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου υπήρχε διάχυτη η άποψη στους κόλπους της ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τους ναούς, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, με μάσκα και αντισηπτικά, καθώς και με κόσμο στα προαύλια. Όλο αυτό δημιούργησε ένα κύμα αιτημάτων ότι οι ναοί πρέπει να ανοίξουν. Ειδικά όταν ανοίγουν ιδιωτικοί χώροι, όταν παύει να υπάρχει ο περιορισμός της μετακίνησης των πολιτών, όταν από μέρους της Εκκλησίας υπάρχει έμπρακτη επιβεβαίωση ότι μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά που απαιτούνται, και επιπλέον μέχρι τώρα έδειξε και εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη και συνεργασία με την Πολιτεία, το αίτημα γινόταν ακόμη πιο επιτακτικό». 

«Δε μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες, θεωρώ ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από την Πολιτεία»

Ερωτηθείς ο κ.κ. Χρυσόστομος για το λόγο που θεωρεί πως η Πολιτεία δεν ικανοποίησε το εν λόγω αίτημα, απάντησε: «Ξέρετε ότι δε μου αρέσουν οι συνομωσιολογίες, ούτε καλλιεργώ τέτοια πράγματα στη σκέψη μου, ούτε επιτρέπω στον εαυτό μου να σκέπτεται και να υιοθετεί τέτοια πράγματα. Απλά θεωρώ ότι ένα πνεύμα υπερπροστασίας, ίσως καμιά φορά και έλλειψης εμπιστοσύνης ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που απαιτεί η Πολιτεία, αναγκάζει την κυβέρνηση να είναι πιο διστακτική και να απαιτεί ισχυρότερα περιορισμένους χώρους». 

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι από πλευράς της Ιεράς Συνόδου δεν υπάρχει διάθεση για αντιπολιτευτική στάση, παρά μόνο καταθέτει το αίτημα του λαού, στο οποίο η Εκκλησία έχει γίνει αποδέκτης. 

Όσον αφορά, δε, τα επιχειρήματα που ακούστηκαν αναφορικά με τη “συναυλία της Πρωτοψάλτη”, σημείωσε ότι υποβαθμίζουν το επίπεδο του διαλόγου και δε χρειάζεται να λέγονται. 

Ο κ.κ. Χρυσόστομος έκλεισε το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι την επόμενη μέρα η «ατομική ευθύνη» απέναντι στο κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να μπει στη συνείδηση του καθενός. 

«Μας ανησυχεί ότι ο κόσμος αποκόπτεται από το εκκλησιαστικό Σώμα»

Απαντώντας για τις συνέπειες από το κλείσιμο των ναών όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε ότι έχουν προκληθεί πολλές αναβολές μυστηρίων, όπως γάμοι και βαφτίσεις, τα οποία απαγορεύονταν ρητά από την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί, ενώ αναμένεται να αργήσει ακόμα η τέλεσή τους. Μόνο οι κηδείες επιτρέπονταν και υπό αυστηρούς όρους. Το κυριότερο, όμως, που τόνισε ο μητροπολίτης είναι ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στην Εκκλησία για το γεγονός ότι ο κόσμος αποκόπτεται απ’ αυτό που ονομάζεται εκκλησιαστικό σώμα, ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, που όλοι γνωρίζουμε ότι η προσέλευση στους ναούς στη Μεσσηνία είναι πολύ μεγάλη. Αυτό το γεγονός, πρόσθεσε, δημιουργεί την ανάγκη να τελειώσει το όλο ζήτημα το συντομότερο, με το να βρεθεί μια μέση λύση, καθώς ο κόσμος αγανακτεί από το γεγονός ότι δεν μπορεί να προσέρχεται στους ναούς. 

Αιχμές για αυτόνομες ενέργειες σχετικά με την έλευση του Αγίου Φωτός

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ερωτήθηκε και για τα όσα συνέβησαν σχετικά με το Άγιο Φώς το οποίο έμεινε στην “Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου” στην Αθήνα και δεν έφτασε ποτέ στην επαρχία.  Απαντώντας άφησε αιχμές, χωρίς να κατονομάσει, για αυτόνομες ενέργειες κάποιων με στόχο την αυτοπροβολή και τη χάραξη δικής τους πορείας, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα στην οποία διερχόμαστε και η ίδια η κρίση τους κατατάσσει στο περιθώριο. Πρόσθεσε, ότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να αναπαραχθεί μια παραφιλολογία και μια σεναριολογία ξανά γύρω από το Άγιο Φως ενώ τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος σωστά αποφάσισε να μην στείλει εκπρόσωπο στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός. 

«Να καλλιεργήσουμε πνεύμα αλληλεγγύης» 

Αναφερόμενος, τέλος, στην επόμενη μέρα στη χώρα μετά την πανδημία, επισήμανε: «Θα αλλάξει ο κόσμος έπειτα από αυτή την κρίση, τίποτα δε θα θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο, τα πάντα θα τεθούν σε μια νέα βάση. Οι θεσμοί θα κριθούν από τον κόσμο και τα αποτελέσματα, για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν αυτή την κρίση. Αυτό που είναι αναγκαίο, είναι να καλλιεργήσουμε πνεύμα αλληλεγγύης, για να μη χάσουμε την κοινωνική μας συνοχή και ενότητα».

Του Κώστα Γαζούλη