Νέα μήνυση στο σήριαλ με το ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου Πύλου

Νέα μήνυση στο σήριαλ με  το ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου Πύλου

Μηνυτήρια αναφορά για εναπόθεση απορριμμάτων σε χώρο που γειτνιάζει, αλλά και εντός του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ του Αγίου Νικολάου Πύλου – Νέστορος, κατέθεσαν χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου ο επικεφαλής της ελάσσονος παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλ. Κανάκης, ο σύμβουλος της παράταξης Αργύρης Καστόρας και ως δημότης ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Τάκη Καρβέλα, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί ακόμα για την κατάθεση της μήνυσης, είπε πως τα απορρίμματα δεν τοποθετούνται σε χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ και επιβαλλόταν η μετακίνησή τους, για να να μην τεθούν σε κίνδυνο τα μηχανήματα της ΜΟΔΙΑΚ (Μονάδα Διαλογής Απορριμμάτων), αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Μήνυση
Η μήνυση που κατατέθηκε στρέφεται κατά του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, της διευθύντριας Περιβάλλοντος, Δόμησης και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλου – Νέστορος, καθώς και κάθε άλλου ποινικώς υπευθύνου προσώπου και ιδίως των υπαλλήλων – οδηγών της αναδόχου εταιρείας.

Στη μήνυση που κατέθεσαν αναφέρεται ότι στο Δήμο Πύλου – Νέστορος υπάρχει αποκατεστημένος ΧΑΔΑ στη θέση Άγιος Νικόλαος, όπου τα τελευταία χρόνια εναποτίθενται τα αστικά απορρίμματά του. Το 2014 έπαυσε η λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης, αλλά επισημαίνεται ότι παράνομα εναποτέθηκαν εκεί τα δεματοποιηθέντα αστικά απορρίμματα.

Στο ιστορικό της μήνυσης αναφέρεται ακόμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου το 2008 έλαβε ομόφωνη απόφαση για παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ του «Αγίου Νικολάου και με απόφαση της Αποκεντρωμένης το 2014 έγινε αποκατάσταση.

Αρμοδιότητες και ευθύνες
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις αρμοδιότητες, σημειώνοντας πως ο Δήμος είναι αρμόδιος για την περισυλλογή, αποκομιδή και εναπόθεση των αστικών απορριμμάτων σε χώρο νομίμως αδειοδοτηθέντα, ενώ η Περιφέρεια για τη διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, καθώς και την υλοποίηση των συνοδών έργων που προβλέπονται από το νέο ΠΕΣΔΑ.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, στη μήνυση αναφέρεται ότι στις 31 Μαρτίου ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος εξέδωσε απόφαση με την οποία κρίνει ότι υπάρχει άμεσος και προφανής κίνδυνος για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΜΟΔΙΑΚ, με συνέπεια την καταστροφή του μηχανικού εξοπλισμού και την πρόκληση ατυχημάτων ή τραυματισμών. Έτσι, ενέκρινε εργασίες αποφόρτισης του χώρου ΜΟΔΙΑΚ από συσσωρευμένα απορρίμματα, αναθέτοντας την εκτέλεση των έργων σε εταιρεία.

Στη μήνυση επισημαίνεται ότι η εταιρεία παρανόμως άρχισε να εκφορτώνει από το χώρο ΜΟΔΙΑΚ συσσωρευμένα απορρίμματα και να τα απορρίπτει εντός του αποκατεστημένου και παύσαντος να λειτουργεί ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου, αλλά και τριγύρω.

Οι μηνυτές τονίζουν ότι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης προκάλεσαν με πρόθεση κίνδυνο σοβαρής και ευρείας οικολογικής και περιβαλλοντικής διατάραξης και σύστοιχη υποβάθμιση περιβάλλοντος, ενώ ζητούν να διαταχθεί έρευνα για τα όσα καταγγέλλουν και να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Νόμιμα όλα λέει ο δήμαρχος
Ερωτώμενος από το «Θ» για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, δήλωσε πλήρη άγνοια για την κατάθεση μήνυσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα έργα δεν επηρεάζουν καθόλου τον αποκατεστημένο χώρο.

«Αυτό που γίνεται είναι νόμιμο και συμβατό και υπάρχουν αδειοδοτήσεις. Μεταφέρουμε κάποια απορρίμματα που ήταν στοιβαγμένα στο χώρο της ΜΟΔΙΑΚ, μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία της. Μπαίνουμε στο καλοκαίρι και όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυταναφλέξεις σε σκουπίδια. Μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για τα μηχανήματα της ΜΟΔΙΑΚ, τα οποία είναι αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ. Δεν κάνουμε τίποτα παράνομο ή κατά του περιβάλλοντος. Με αυτό που γίνεται προστατεύονται τα συμφέροντα του Δήμου», τόνισε σχετικά ο κ. Καρβέλας.

Της Βίκυς Βετουλάκη