Ο Τραμπ προειδοποιεί την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει «συνέπειες»

Ο Τραμπ προειδοποιεί την Κίνα ότι θα αντιμετωπίσει «συνέπειες»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Σάββατο την Κίνα ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία «θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Κίνα θα υποστεί συνέπειες για την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο κι έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 157.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Τραμπ απάντησε: «Αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνοι (οι κινέζοι ηγέτες), σίγουρα».

«Αν ήταν λάθος, ένα λάθος είναι ένα λάθος. Αλλά αν ευθυνόταν εν γνώσει της, ναι, εννοώ, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», επανέλαβε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Κίνα.

«Ήταν ένα λάθος που ξέφυγε από κάθε έλεγχο ή μήπως άρχισε εσκεμμένα;» διερωτήθηκε ο Τραμπ. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Ό,τι κι αν έγινε από τα δύο , πρέπει να μας αφήσουν να πάμε εκεί και να το μάθουμε», αξίωσε. «Ζητήσαμε να πάμε νωρίτερα», όμως «δεν το ήθελαν. Νομίζω ότι ξέρουν πως είχε γίνει κάτι που δεν ήταν καλό και βρίσκονταν σε αμηχανία. Μας είπαν πως διενεργούν έρευνα», συνέχισε.

Άλλοι 1.891 νεκροί σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ανήλθε σε 1.891 τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει έτσι τα 38.664 στη χώρα, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει σε πραγματικό χρόνο στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έχει φθάσει τους 732.197, σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο, όπως και ο υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Διαδηλώσεις σε διάφορες πολιτείες με αίτημα την άρση της καραντίνας

Από το Νιού Χάμσαϊρ ως την Καλιφόρνια, περνώντας από το Τέξας και το Οχάιο, διαδηλωτές, συχνά υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν χθες Σάββατο την άρση της καραντίνας που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενθαρρυμένοι από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος εκτίμησε ότι κάποιοι κυβερνήτες πολιτειών “ το παράκαναν” στους περιορισμούς.

Περίπου 400 διαδήλωσαν, με τα πόδια ή από το αυτοκίνητό τους, μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη μικρή πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ, με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία έχει γλιτώσει σχετικά από τις επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 με 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 νεκρούς. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Κρις Σουνούνου έχει επιβάλει καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου.

“ Οι αριθμοί λένε ψέματα”, “ Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ”, έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και ένοπλοι άνδρες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους και διαδηλωτές που φορούσαν καπελάκια με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ