Προτάσεις ελάφρυνσης λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Προτάσεις ελάφρυνσης λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Προτάσεις ελάφρυνσης λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων καταθέτει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο.

Αναλυτικά στη σχετική επιστολή αναφέρεται: «Σε συνέχεια των ραγδαίων οικονομικών συνεπειών των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, καθώς και των μέτρων περιορισμού αυτών στις επιχειρήσεις, θεωρούμε απαραίτητη την ουσιαστική ενδυνάμωση των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών της χώρας (σε συνέχεια της από 10/04/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας οικονομικών αντίμετρων ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από περαιτέρω μη διαχειρίσιμα βάρη.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, όπου κυρίαρχος στόχος επιβάλλεται να είναι η επιβίωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, προτείνουμε την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

-Απαλλαγή πληρωμής των τελών κάλυψης κοινόχρηστων χώρων και αιγιαλού της χρήσης του 2020 και το συμψηφισμό με επόμενους λογαριασμούς των ποσών αυτών, στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί.

-Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών που καταβάλλονται με τους λογαριασμούς ρευματοδότησης, για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Δήμους από την ημερομηνία της αναστολής των εργασιών έως 31/12/2020, απαλλαγή και συμψηφισμός σε αυτά που έχουν καταβληθεί από 01/03/2020, ημερομηνία ισχύς των απαγορεύσεων.

-Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων και τέλος παρεπιδημούντων για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχεία (0,5%).

-Απαλλαγή παρακρατήσεων από τους Δήμους στα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για μη ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 01/3/2020.

-Ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική στην τιμολόγηση των τελών, της αποχέτευσης και του νερού για τις επιχειρήσεις κυρίως στο χώρο της διαμονής και της εστίασης.

-Λόγω των εξαγγελθέντων περιοριστικών μέτρων λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη νόμιμη διευκόλυνση ανάπτυξης των επιχειρήσεων στους όμορους χώρους, όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό.

-Δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις όλων των οφειλών των επιχειρήσεων με ελάχιστη καταβολή δόσης προς τους Δήμους και τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα αυτών, με ταυτόχρονη αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης έως 31/12/2020.

Αυτή την κομβικά δύσκολη περίοδο, που τις οικονομικές επιπτώσεις της θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, ευελπιστούμε να σας έχουμε δίπλα μας και να πράξετε τα δέοντα».