Στο «Μένουμε Ελλάδα» ποντάρουν οι φορείς της Μεσσηνίας για να σώσουν ό,τι σώζεται το καλοκαίρι του ΄20

Στο «Μένουμε Ελλάδα»  ποντάρουν οι φορείς της Μεσσηνίας για να σώσουν ό,τι σώζεται το καλοκαίρι του ΄20

«Η κυβέρνηση, όπως εμπιστεύθηκε τους ειδικούς στην υγεία, να πράξει το ίδιο και στην οικονομία» ζήτησαν από τον Περικλή Μαντά φορείς του Τουρισμού και της Εστίασης

Η επόμενη μέρα, όπως διαμορφώνεται στους ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς τόσο της τοπικής όσο και εν γένει της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού και της εστίασης, ήταν η θεματολογία της χθεσινής διαδικτυακής συζήτησης που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά. 

Στη συζήτηση, εκτός από το βουλευτή, μετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου, ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Ανδρέας Ζαγάκος, ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Κώστας Ανδριανόπουλος και το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων, Βασίλης Τριγκιλίδας.

Κοινό συμπέρασμα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης, που «άγγιξε» τις δυο ώρες, είναι η στόχευση στους Έλληνες τουρίστες για τη φετινή τουριστική σεζόν, για να σωθεί ό,τι σώζεται. 

Τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μεσσηνίας στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι μιλάμε ουσιαστικά για μια σεζόν που θα διαρκέσει στην καλύτερη από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Ζήτησε, δε, από μεγάλες κερδοφόρες ιδιωτικές εταιρείες να ενισχύσουν τους εργαζομένους τους με «Voucher» διακοπών, για να βοηθήσουν και από την πλευρά τους στην ενίσχυση της φετινής τουριστικής σεζόν. Τέλος, αφού επανέλαβε τα όσα έχει τονίσει εδώ και καιρό γραπτώς ο Σύλλογος των Ξενοδόχων της περιοχής, δε «μάσησε» τα λόγια του για όσα πρέπει να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης, ζητώντας από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη να είναι πιο προσεκτικά στα όσα λένε καθημερινά σε τηλεπαράθυρα.

Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας, Βασίλης Τριγκιλίδας, σημείωσε ότι με καθηλωμένα τα αεροπλάνα δε θα πρέπει επ’ ουδενί να περιμένουμε εξωτερικό τουρισμό, προτάσσοντας παράλληλα το σύνθημα «Μένουμε Ελλάδα», για να σωθεί ό,τι σώζεται τη φετινή σεζόν. Συμφώνησε και με τη σειρά του στην ενίσχυση από το κράτος του κοινωνικού τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που έχουν προκύψει στον κλάδο και πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για αυτά από το κράτος.

Ο πρόεδρος των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, αφού επανέλαβε τα αιτήματα που πρόσφατα εστάλησαν στον πρωθυπουργό, υπογεγραμμένα από 40 συλλόγους καταστημάτων εστίασης όλης της χώρας, ζήτησε επιπροσθέτως να μην υπάρξει αλλαγή στην ΚΥΑ για τους αιγιαλούς φέτος, καθώς τα καταστήματα δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν, ενώ και η μεγάλη οικονομική ζημία των τελευταίων μηνών δεν τους επιτρέπει να προβούν σε κατασκευές. Ζήτησε, δε, πιο γενναία μέτρα από τις όποιες αναστολές έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού και ξενοδοχοϋπάλληλος, Κώστας Ανδριανόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να προστατευτεί η εργασία και να μην υπάρξει εκτόξευση της ανεργίας. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να γίνει γνωστό το πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχείων το συντομότερο, καθώς θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα αυτά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να λειτουργήσουν υπό πρωτόγνωρες για όλους καταστάσεις.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου, υπογράμμισε ότι ο όποιος σχεδιασμός είχε ετοιμαστεί για φέτος, «ακυρώθηκε» από την πανδημία, που «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά της, προσθέτοντας ότι και από την Περιφέρεια η στόχευση πλέον «πέφτει» στο να προσελκύσουν στην Πελοπόννησο όσο δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» του εσωτερικού τουρισμού. 

Τα πλεονεκτήματα του οδικού δικτύου είναι σημαντικά, ενώ πρόσθεσε ότι ρίχνουν μεγάλο βάρος και στις υγειονομικές δομές, οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν, προκειμένου οι επισκέπτες να νιώθουν ασφάλεια. 

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η Περιφέρεια «ποντάρει» και στο θεματικό τουρισμό, ενώ θα γίνουν τα πάντα για να προσελκύσουν και πάλι ξένους επισκέπτες, όποτε αυτό καταστεί εφικτό.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ζητώντας-μεταξύ άλλων- από την κυβέρνηση, όπως εμπιστεύτηκε τους ειδικούς επιστήμονες και τα πήγε πολύ καλά αντιμετωπίζοντας την υγειονομική κρίση, το ίδιο να κάνει και στην οικονομία, εισακούοντας τους ανθρώπους που βιώνουν τα προβλήματα, στις λύσεις που προτείνουν. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, σημείωσε, καθώς ούτε κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων σταμάτησε ταυτόχρονα σ’ όλο τον κόσμο να λειτουργεί η οικονομία, όπως συμβαίνει τον τελευταίο 1,5 μήνα.

Την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έκλεισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, που είχε την πρωτοβουλία για αυτό τον ανοιχτό διάλογο, σημειώνοντας ότι, παρά τις πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, το κλίμα στην κοινωνία, την κυβέρνηση και τους φορείς είναι ιδιαίτερα ενωτικό, ενώ υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα η κρίση να ξεπεραστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Δεσμεύθηκε, δε, ότι θα προωθήσει όλα τα σημαντικά ζητήματα και τα αιτήματα που ακούστηκαν στη συζήτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά, όπως και για ανάλογες πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον… 

Του Κώστα Γαζούλη