4 κύματα τουριστών προβλέπει για την Ελλάδα φέτος μελέτη του ΕΟΤ

4 κύματα τουριστών προβλέπει για  την Ελλάδα φέτος μελέτη του ΕΟΤ

Προβλέψεις και προτάσεις για το αύριο του ελληνικού τουρισμού στην εποχή του κορωνοϊού περιλαμβάνει μεγάλη μελέτη του εκπονείται για λογαριασμό του ΕΟΤ από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε χθες το ecopress και αφορούν 4 κατηγορίες:

-την πορεία του κορωνοϊού στις χώρες που αποτελούν την κύρια πηγή επισκεπτών στην Ελλάδα

τα υγειονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στις αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια των πτήσεων

τα μέτρα προστασίας στις εισόδους της χώρας και η ετοιμότητα των υγειονομικών υποδομών.

τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας προχωρήσει ομαλά, περιγράφονται τέσσερα κύματα αφίξεων τουριστών, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, με πρόβλεψη να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Χ. Θεοχάρης: «Δε θα είναι ολοκληρωτικά χαμένη η χρονιά»
Στο μεταξύ, στην Αυστρία, σε έρευνα του Ruefa Reisekompass, όπως αναφέρει το αυστριακό περιοδικό T.A.I., η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες ασφαλείς χώρες για διακοπές με το τέλος της πανδημίας. Σύμφωνα με την TUI, η ακολουθία των πιο δημοφιλών προορισμών είναι η εξής: Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, και Κροατία.

Από την άλλη πλευρά πάλι, ο Σύνδεσμος των Γάλλων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων γνωστοποίησε την απόφαση των μελών του να ακυρώσουν όλα τα ταξίδια μέχρι 29 Μαΐου.

Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας χθες στο Radio North 98, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η φετινή τουριστική περίοδος δε θα είναι ολοκληρωτικά χαμένη λόγω της πανδημίας, όπως αρχικά φοβήθηκαν όλοι. «Μεσοπρόθεσμα πιστεύω ότι ο Ελληνικός Τουρισμός θα βγει πιο δυνατός, καθώς θα εξαργυρώσουμε τα διθυραμβικά σχόλια για το πόσο καλά αντιμετωπίσαμε ως χώρα την πανδημία, ενώ τόσο οι τουρίστες όσο και οι τουριστικοί οργανισμοί θα έχουν ως κύριο μέλημα την ασφάλεια των τουριστών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης. «Φέτος θα έχουμε ισχυρή μείωση, είναι σίγουρο. Υπάρχουν σενάρια για πτώση του τζίρου πάνω από 70%. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο έτοιμες θα είναι άλλες τουριστικές χώρες να υποδεχτούν κόσμο. Εκτιμούμε ως ευνοϊκό νούμερο για φέτος το 40% του τζίρου που είχαμε προηγούμενες χρονιές».

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν, ή θα υπολειτουργήσουν, καθώς και των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων που δε θα απορροφηθούν φέτος από την τουριστική αγορά εργασίας, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως η σχετική «ομάδα κρούσης» ήδη εξετάζει σειρά σεναρίων, τα οποία θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Μελέτη ΕΟΤ
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη για τον ΕΟΤ, ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεώργιος Ατσαλάκης, τονίζει: «Σύμφωνα με την πρόβλεψη που αφορά στην πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι και τη 16η/4/2020, παρατηρείται ότι μετά τις αρχές του Απριλίου ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά. Η καμπανοειδής καμπύλη προβλέπει πως περίπου στις αρχές με μέσα του Μάη η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φθάσει τον ελάχιστο ή μηδενικό αριθμό νέων κρουσμάτων, εφόσον τα μέτρα θα εφαρμοσθούν με αυστηρότητα μέχρι τέλους και δε συμβεί κάτι αφύσικο».

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο Εργαστήρι Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης εφαρμόστηκαν οι αντίστοιχες προβλέψεις, με μία σιγμοειδή και μία καμπανοειδή καμπύλη, για τις χώρες τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, όπου υπολογίστηκε και προβλέφθηκε η κορυφή και το τέλος της εξάπλωσης της επιδημίας.

Τα 4 κύματα τουριστών
Η διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ φαίνεται ότι θα είναι στοχευμένη σε κάθε χώρα ή σε ομάδες χωρών που θα βγαίνουν από την κρίση της πανδημίας, προτάσσοντας και το μέχρι σήμερα δεδομένο της υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει να κινείται στην Ελλάδα στα σημερινά επίπεδα.

«Η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ελβετία έχουν ήδη περάσει την κορυφή και βαίνουν προς το τέλος της εξάπλωσης του ιού στις αρχές Μαΐου, με ακρίβεια πρόβλεψης 90%. Και από τις χώρες αυτές αναμένεται το πρώτο κύμα τουριστών τον Ιούλιο», εξηγεί ο καθηγητής.

Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Ισραήλ έχουν ήδη περάσει την κορυφή της πανδημίας και προβλέπεται να φθάσουν στο τέλος στα μέσα Μαΐου, συμπίπτοντας με το τέλος της Ελλάδος με ακρίβεια πρόβλεψης 90%, αποτελώντας το δεύτερο κύμα. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ατσαλάκης, τα κύματα των τουριστών θα εξελίσσονται από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου. Αν όλα πάνε καλά, ενδέχεται να υπάρξει μία παράταση της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο, ενώ ίσως μπορούμε να μπούμε και στον Νοέμβριο»

Για Φινλανδία, Γαλλία, Αγγλία και Βέλγιο προβλέπεται να φθάσουν στο τέλος στα μέσα με τέλος Μαΐου, συμπίπτοντας εν μέρει με το τέλος της Ελλάδος, με ακρίβεια πρόβλεψης 90%, εκτός της Αγγλίας όπου η ακρίβεια είναι 80%.

Για ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία, Ρωσία, Τουρκία και Ιταλία το τέλος της εξάπλωσης του ιού θα είναι στο τέλος Μαΐου, με ποσοστό ακρίβειας πρόβλεψης στο 80-90%, Είναι οι χώρες που εντάσσονται και στο τελευταίο κύμα τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Μέτρα προστασίας επιβατών αεροπορικών εταιρειών
Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρονική περίοδος άρσης των μέτρων, η άρση της απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και το κατά πόσο οι κυβερνήσεις και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα ενθαρρύνουν τον κόσμο να ταξιδέψει ξανά, θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για την εισροή επισκεπτών στη χώρα μας.

Εάν, δε, κατά τη διάρκεια των πτήσεων είναι υποχρεωτικό να μείνουν κενές θέσεις μεταξύ των επιβατών, θα υπάρχει υψηλότερο κόστος πτήσεων και θα αποτελέσει για πολλά άτομα αποτρεπτικό παράγοντα να ταξιδέψουν.

Στη μελέτη των δύο επιστημονικών φορέων υπογραμμίζεται ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ανάγκες των τουριστών είναι πλέον διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Μία καινούργια ανάγκη, αυτή της προστασίας των τουριστών, αλλά και του ντόπιου πληθυσμού, από πιθανή μετάδοση του ιού, αναδεικνύεται ως βασική και είναι ύψιστης σημασίας.

«Εάν εγκριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κάποιο υποχρεωτικό τεστ για τους ταξιδιώτες, το οποίο θα έχει το ρόλο “πιστοποιητικού επιβίβασης”, θα διευκολύνει την κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα μας θα πρέπει να πάρει μέτρα τα οποία θα ελέγχουν τις αφίξεις από τρίτες χώρες στα αεροδρόμια, στα σύνορα, στα λιμάνια και στα κρουαζιερόπλοια. Καλό θα είναι να δημιουργηθεί ανά 2-3 νομούς ένα “ξενοδοχείο αναφοράς”, όπου θα μεταφερθούν τυχόν κρούσματα για απομόνωση και παρακολούθηση, προκειμένου οι υπόλοιποι τουρίστες να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί η ετοιμότητα των νοσοκομειακών υποδομών με ΜΕΘ και λοιπό εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση κάθε βαρύτητος κρούσματος».

Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και σε άλλους χώρους που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες. Για παράδειγμα, στις παραλίες οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες θα πρέπει να είναι σε απόσταση που θα καθορίσει η Πολιτεία. Επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος επίσκεψης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Τέλος, τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα θα πρέπει να λάβουν σειρά μέτρων τα οποία θα εξασφαλίζουν τους πελάτες και τους εργαζομένους από τυχόν μετάδοση του υιού.

Της Βίκυς Βετουλάκη