Γ. Αθανασόπουλος: «H ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από την Καλαμάτα μέχρι την Κορώνη είναι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα»

Γ. Αθανασόπουλος: «H ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από την Καλαμάτα μέχρι την Κορώνη είναι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα»

«Δεν υπάρχει τομέας με τον οποίον δεν έχουμε ασχοληθεί εδώ και 9 μήνες…»

Στις 26 Μαΐου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που ο Γιώργος Αθανασόπουλος εκλέχθηκε δήμαρχος Μεσσήνης. Ήταν, μάλιστα, ο μοναδικός σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας που κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Ένα χρόνο μετά και σχεδόν 9 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δήμαρχος Μεσσήνης μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Θάρρος». Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στα ζητήματα που έχουν δρομολογηθεί, στην πρωτόγνωρη εμπειρία του κορονωϊού, στο «φλέγον» οδικό τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών του Δήμου, αλλά και σε όσα θα οδηγήσουν στην αναπτυξιακή πορεία του.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

-Λίγες μέρες πριν συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μέρα που εκλεχθήκατε δήμαρχος Μεσσήνης, όντας μάλιστα ο μόνος που το κατάφερε από την πρώτη Κυριακή σε όλη τη Μεσσηνία. Τι θυμάστε από εκείνη τη βραδιά; Η κατάσταση που βρήκατε στο Δήμο Μεσσήνης, όταν αναλάβατε τα ηνία του, ήταν καλύτερη ή χειρότερη από αυτή που αναμένατε;

Η βραδιά της εκλογικής νίκης αποτελεί μια ωραία προσωπική ανάμνηση. Η εκλογική νίκη είναι δικαίωση της προσπάθειας και της διαδρομής σου. Αυτό, όμως, που τελικά μένει είναι η ευθύνη. Αυτό που διαρκώς προσπαθώ από εκείνο το βράδυ είναι να μη διαψεύσω τις προσδοκίες των πολιτών.

Η κατάσταση του Δήμου ήταν ακριβώς αυτή που είχαμε περιγράψει στην προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, είχαμε καθαρή εικόνα για το τι επικρατούσε, κάτι που και οι πολίτες με την ψήφο τους έδειξαν ότι είχαν αντιληφθεί. Δε βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, γι’ αυτό και πιστεύω ότι προσαρμοστήκαμε άμεσα και «τρέχουμε» μια σειρά από πρωτοβουλίες.

-Στους 9 μήνες που είστε δήμαρχος ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα θέματα που έχετε επιλύσει και δρομολογήσει μέχρι στιγμής προς όφελος του Δήμου και των δημοτών της Μεσσήνης;

Έχουμε επιδοθεί σε έναν καθημερινό αγώνα αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αφορούν στους δημότες και την προοπτική του Δήμου Μεσσήνης. Δε θεωρώ ότι υπάρχει τομέας με τον οποίον δεν έχουμε ασχοληθεί. Προσπαθούμε διαρκώς να σταθούμε δίπλα στους πολίτες του Δήμου μας. Ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Προσπαθούμε να φτάσουμε με τις υπηρεσίες του Δήμου ακόμα και στον τελευταίο κάτοικο και να συνδράμουμε στην προσπάθειά του για μία καλύτερη ζωή.

Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, εκτελώντας ένα εκτεταμένο έργο συντήρησης του αγροτικού δικτύου. Προχωράμε ταυτόχρονα στην προώθηση έργων άρδευσης. Θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση για την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου του Τρικόρφου, προϋπολογισμού περίπου 850.000 ευρώ, και ευελπιστούμε ότι θα ενταχθεί σύντομα. Επίσης, συμβασιοποιούμε άμεσα έργα ασφαλτόστρωσης αγροτικής οδοποιίας, μήκους περίπου 11 χλμ., μέσα από το «Φιλόδημος ΙΙ» και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ξεκινάμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής, στην περιοχή του Τρικόρφου, με σκοπό την ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την υποβοήθηση στην αντιπυρική προστασία.

Στον τομέα των μεγάλων έργων υποδομής συνδράμουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη γρήγορη υλοποίηση του οδικού έργου «Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (Τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα -Λάμπαινα), συνολικού κόστους 8.670.000 ευρώ.

Αναμένεται η ένταξη στο Π.Δ.Ε. του υπουργείου Υποδομών ενός πολύ σημαντικού οδικού έργου, της «Παράκαμψης Νεοχωρίου και βελτίωσης δρόμου από Νεοχώριο έως διασταύρωση με 8η Επαρχιακή Οδό», προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ.

Δημοπρατήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι Πεταλιδίου», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, αφού κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής εξασφαλίστηκαν σύντομα οι απαιτητικές αλλά απαραίτητες εγκρίσεις.

Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το έργο «Αντιδιαβρωτική προστασία παραλίας Αίπειας», προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, όπου για την υλοποίηση της μελέτης συνέβαλε τα μέγιστα ο Δήμος Μεσσήνης.

Το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης αποτελεί τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο. Για το σκοπό αυτό συνάψαμε σύμβαση με εξειδικευμένο μελετητή, προκειμένου να εκπονηθεί η απαιτητική μελέτη για τον επανακαθορισμό της περιοχής ΛΠ3 του ΓΠΣ Μεσσήνης, κάτι που θα προσδώσει άλλη αναπτυξιακή διάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης.

Στον τομέα της ποιότητας ζωής θα υπογραφεί σύντομα η σύμβαση για την αγορά καινούργιων οχημάτων καθαριότητας (4 απορριμματοφόρα, ένα μηχανικό αναρροφητικό σάρωθρο, ένα πρες κοντέινερ, ένας τράκτορας μεταφοράς και ένα καδοπλυντήριο), με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, αφού έγινε συντονισμένη παρέμβαση και επετεύχθη τροποποίηση του σκοπού παλαιότερης βαλτωμένης χρηματοδότησης. Επίσης, από την ίδια χρηματοδότηση θα προμηθευτούμε 700 καινούργιους κάδους απορριμμάτων.

Καταθέτουμε το επόμενο δεκαήμερο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, τη μελέτη του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και Δίκτυα Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου» και αναζητούμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υποβολή της, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή δέκα νέων παιδικών χαρών στις Κοινότητες Βαλύρας, Ελληνοεκκλησιάς, Αχλαδοχωρίου, οικισμό Δρακονερίου (Αβραμιού), Τρικόρφου, Ανάληψης, Μαυροματίου, Στέρνας, Ανδρούσας και στην Παραλία Μπούκας Μεσσήνης.

Προχωράμε τη δημοπράτηση -μετά την προ ημερών ένταξη στο τοπικό πρόγραμμα Leader- των έργων «Διαμόρφωση νέου ισόπεδου κόμβου στη συμβολή των οδών Σωτ. Πατατζή και Καπ. Κρόμπα», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στην Τ.Κ. Διοδίων», προϋπολογισμού 179.000 ευρώ.

Υποβλήθηκε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την «Αναβάθμιση της Παιδικής χαράς» στο κέντρο της Μεσσήνης και αναμένεται η ένταξή της.

Υπογράφουμε σε λίγες ημέρες τα συμβόλαια για την αγορά οικοπέδου στους Χράνους, στο οποίο θα κατασκευαστεί η κεντρική πλατεία του οικισμού.

Στον τομέα της ύδρευσης έχει υποβληθεί πρόταση στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με τίτλο «Αντικατάσταση τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης υψηλής ζώνης της Δ.Κ. Μεσσήνης», προϋπολογισμού 2.893.000 ευρώ. Ετοιμάζουμε, λαμβάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις, τη μελέτη ύδρευσης που αφορά στην αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του έργου «Πηγές Μπάρκα Κουρτακίου έως Τζάνε», προϋπολογισμού περί τα 3.500.000 ευρώ, για να υποβληθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Κομβικό έργο στον τομέα του πολιτισμού για εμάς είναι η ολοκλήρωση του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης. Αναμένεται η ένταξη του έργου «Αποπεράτωση και Επανάχρηση του κτηρίου του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης», προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, στο νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Στον τομέα της παιδείας υλοποιείται η εργολαβία για την άρση επικινδυνότητας του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου, που ήταν σε διακοπή εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ολοκληρώνεται η μελέτη για την ανέγερση του νέου κτηρίου του 2ου – 4ου Νηπιαγωγείου Μεσσήνης και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση, σε συνεργασία με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Εκπονούνται μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων Γυμνάσιο-Λύκειο Αριστομένη, Δημοτικό Βαλύρας και δύο Δημοτικών στη Μεσσήνη.

Στον αθλητικό τομέα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και δημοπρατούμε το έργο «Ταρτάν και φωτισμός Δημοτικού Σταδίου Μεσσήνης», που εντάχθηκε κατόπιν πρότασής μας στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με προϋπολογισμό 744.000 ευρώ.

Υποβάλλουμε εντός του μήνα πρόταση στο ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Νικολάου στη Μεσσήνη, προϋπολογισμού περί τα 110.000 ευρώ. Εκπονείται μελέτη αναβάθμισης και αντικατάστασης συνθετικού χλοοτάπητα του Δημοτικού Γηπέδου Ανδρούσας «Βασίλης Μαλαφέκας».

Υπογράφεται σύντομα η σύμβαση για την επισκευή των ζημιών του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατόπιν συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα τοποθετηθούν μεταλλικές εξέδρες στα γήπεδα Αγίου Νικολάου, Ανδρούσας, Βαλύρας και Λογγάς.

Όπως γίνεται κατανοητό, έχουμε ανοίξει μια μεγάλη βεντάλια έργων και παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς. Θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στην τοπική κοινωνία. Με στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, ανιδιοτέλεια, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση των χρημάτων των δημοτών, καθαρές διαδικασίες και μακριά από προσωπικά συμφέροντα, στοχεύοντας στην αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, που είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση.

«Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ψηφιοποίηση της Αυτοδιοίκησης»

-Όλος ο πλανήτης αυτή την περίοδο προσπαθεί να επανέλθει στην προ-κορωνοϊού εποχή. Πόσο επηρέασε η πανδημία την Αυτοδιοίκηση; Τι άλλαξε στη ζωή και στις προτεραιότητες ενός δημάρχου ο κορωνοϊός;

Πέσαμε σε αχαρτογράφητα νερά και κολυμπήσαμε, συναισθανόμενοι τη μεγάλη ευθύνη που δημιούργησε η πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή, λόγω της εγγύτητας με το δημότη, οφείλει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε κάθε συνθήκη, ειδικά στις δύσκολες. Από την πρώτη κιόλας στιγμή αναστείλαμε τη λειτουργία των δομών αρμοδιότητάς μας, ενημερώσαμε τον κόσμο μέσω ενημερωτικού φυλλαδίου για τα μέτρα υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, απολυμάναμε ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους και τους καταυλισμούς των Ρομά, πραγματοποιήσαμε γενικούς καθαρισμούς.

Οι ανάγκες μετά τα περιοριστικά μέτρα μάς οδήγησαν σε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις. Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις γυμνασίων και λυκείων προμηθεύσαμε με τάμπλετ και κάρτες δικτύου μαθητές -που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα- για τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διδασκαλία. Επίσης, ενεργοποιήσαμε τον 5ψήφιο αριθμό 15115, για τη διευκόλυνση των δημοτών στην επικοινωνία τους με το Δήμο.

Διανείμαμε αντισηπτικά και γάντια σε σχολεία για την επαναλειτουργία τους, καθώς και σχετικό υλικό για τις καθαρίστριες των σχολείων που εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Καλέσαμε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να υποβάλλουν αιτήματα με πρόχειρα σκαριφήματα για παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Η Αυτοδιοίκηση ανασκουμπώθηκε, λειτούργησε ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά και εξ αποστάσεως, πολλές φορές με σύντομες διαδικασίες. Παρότι η Δημοτική μας Αρχή είχε ξεκινήσει τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, εισήχθη κάπως απότομα. Σταδιακά θα μεταβούμε στην ψηφιοποίηση στο σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτή η εξέλιξη προστίθεται στα συν του Δήμου. Εκείνο, όμως, που σημάδεψε εμένα προσωπικά -και εξ όσων αντιλαμβάνομαι, την πλειοψηφία των συμπολιτών μας- είναι η προάσπιση της υγείας μας και των αγαπημένων μας προσώπων, που είναι το πρώτιστο αγαθό.

Είχα αναφερθεί προ πανδημίας στην ενεργοποίηση των κοινωνικών δομών του Δήμου και στη δημιουργία νέων, αναπτύσσοντας κοινωνική αλληλεγγύη.

Οι κοινωνικές δομές λειτούργησαν άψογα και εύστοχα αυτό το διάστημα. Προνοήσαμε και λάβαμε αποφάσεις για όσα χρειάζονταν ο Δήμος και οι δημότες μας. Έτσι συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, αισιοδοξώντας να επανέλθουμε σύντομα στους παλιούς μας ρυθμούς.

«Στο Καλαμάτα – Ριζόμυλος θα επιβάλουμε λύσεις που θα δίνουν διεξόδους και αναπτυξιακές προοπτικές»

-Εν μέσω πανδημίας και με δυσκολία στη διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων ήρθε προς διαβούλευση ένα έργο που έχει «ταλαιπωρήσει» ιδιαίτερα τα Δ.Σ. της περιοχής και ειδικά της Μεσσήνης, ο δρόμος «Καλαμάτα – Ριζόμυλος». Ποια είναι η θέση σας πάνω στο «σχέδιο» που έχει φθάσει από το υπουργείο; Η αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της και τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, σάς κατηγορεί ότι άλλα λέγατε ως αντιπολίτευση… Τι απαντάτε;

Για τη μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος λέμε ακριβώς τα ίδια που λέγαμε και πριν από τις εκλογές. Έχουμε τονίσει ότι επιθυμούμε ένα δρόμο ο οποίος θα διασυνδέει τις παράλιες περιοχές του Δήμου και θα καθιστά προορισμό τη Μεσσήνη. Δε θέλουμε έναν δρόμο ο οποίος θα αποκλείει τη Μεσσήνη από τη θάλασσα, αλλά που θα αναδεικνύει το τεράστιο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κρυπτόμενη, παρέβλεψε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δημιούργησε τετελεσμένα σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου. Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, δίνουμε αγώνα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν τα τετελεσμένα και η απραξία της προηγούμενης περιόδου, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο για το Δήμο μας, ενώ θέσαμε στη διάθεση των πολιτών το σύνολο της μελέτης προς ενημέρωση.

Με βάση αυτή τη μελέτη ο δρόμος έχει δημοπρατηθεί και θα κληθούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσουμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μελετούμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τεχνικούς συμβούλους τα στοιχεία της μελέτης, έχουμε καταγράψει μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε με τεκμηριωμένο τρόπο τη διαφωνία και τις αντιρρήσεις μας.

Τη Δημοτική Αρχή Τσώνη την κατηγορούσα ότι γνώριζε τη μελέτη του δρόμου και την έκρυβε. Αποδείχτηκε ότι έλεγα αλήθεια. Η «άγνωστη» μελέτη αμέσως μετά τις εκλογές εμφανίστηκε! Εμείς ως Δημοτική Αρχή με το που την παραλάβαμε, φροντίσαμε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ακουστούν όλοι και θα αποκαλυφθούν όλα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία σκιά. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να οδηγήσουμε την περιοχή στην οικονομική απομόνωση, υποστηρίζοντας οπισθοδρομικές θέσεις και ανέφικτες προτάσεις. Αντίθετα, θα επιβάλουμε λύσεις που θα δίνουν διεξόδους και αναπτυξιακές προοπτικές.

-Προεκλογικά είχατε θέσει το ζήτημα της ασφάλειας ως πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική σας Αρχή… Στο Δημοτικό Συμβούλιο σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από πριν… Τον ισχυρισμό σας αυτό, ωστόσο, δε φαίνεται να συμμερίζονται όλοι οι δημότες, που εκφράζουν παράπονα, ειδικά στα χωριά.

Βλέπουμε, όμως, και περιστατικά βίας να συνεχίζονται στην πόλη της Μεσσήνης. Τι μπορεί να γίνει και πόσο εφικτό είναι να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφαλείας σε όλους τους πολίτες του Δήμου Μεσσήνης;

Η ασφάλεια ήταν και παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Ως νέος δήμαρχος τον πρώτο υπουργό που συνάντησα ήταν της Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του έθεσα τα ζητήματα που είχαμε θέσει και προεκλογικά.

Έπειτα από αυτή τη συνάντηση όλοι γνωρίζουν ότι αυξήθηκε στο Δήμο μας η αστυνόμευση και γίνεται διαρκώς προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Το πρόβλημα, βεβαίως, και δεν επιλύθηκε. Προβλήματα παραμένουν και όπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα μετατοπίζεται από ένα σημείο σε άλλο. Η παραβατικότητα από συγκεκριμένες ομάδες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται συντονισμένες δράσεις, επιμονή και υπομονή.

Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να πιέζουμε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ χρησιμοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείας σε πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής. Γνωρίζουμε ότι η κατάκτηση της ασφάλειας δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μαραθώνιος.

-Από τις πρώτες μέρες που αναλάβατε παρατηρούμε μια συνεργασία σε διάφορα θέματα με το «γειτονικό» Δήμο Καλαμάτας. Ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Μεσσηνίας η απόσταση είναι όντως πολύ μικρή… Μπορεί να γίνει «κοινή» και η «τροχιά» ανάπτυξής τους; Πόσο δύσκολο είναι να σπάσουν «στερεότυπα» χρόνων ανάμεσα στους δημότες των δυο πόλεων, για να προχωρήσουν ακόμα σημαντικότερες συνεργασίες στο μέλλον;

Έχουμε ξεκινήσει καλά με το νέο δήμαρχο Καλαμάτας. Πιστεύουμε στη συνεργασία και γνωρίζουμε ότι είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου των δύο Δήμων θεωρώ ότι θα είναι η μεγάλη γέφυρα της κοινής αναπτυξιακής προσπάθειας. Ελπίζω ότι θα πάμε καλά.

-Η μοναδική ακτογραμμή του Δήμου Μεσσήνης ξεκινά από την οργανωμένη παραλία της Μπούκας και διασχίζοντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με πανέμορφες παραλίες, φθάνει σχεδόν μέχρι την Κορώνη. Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει ο Δήμος Μεσσήνης το μερίδιο που δικαιούται στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας;

Όπως σας είπα και νωρίτερα, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας μέχρι την Κορώνη είναι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της επόμενης περιόδου. Η αποσαφήνιση των χρήσεων γης είναι το κρίσιμο εργαλείο που θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε προχωρώντας παράλληλα τα απαραίτητα έργα υποδομής.

-Εκτός, όμως, από τουριστικός, ο Δήμος Μεσσήνης είναι και κατ’ εξοχήν αγροτικός. Οι παραγωγοί ταλαιπωρούνται. Βλέπουμε τι γίνεται με την πατάτα… τα ίδια με το λάδι λίγους μήνες πριν. Λόγω του επαγγέλματός σας τα γνωρίζετε καλύτερα. Πώς μπορεί η Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να παράγουν στη «μακαρία» γη της Μεσσήνης;

Ο Δήμος Μεσσήνης είναι κατά βάση αγροτικός και η προσπάθειά μας διαρκής σε σχέση με τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Όπως σας είπα και στην αρχή, η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας είναι στα πρώτα μας έργα. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεκινά από αυτά που είναι στην απόλυτη αρμοδιότητά της. Η δημοτική και η αγροτική οδοποιία, η λειτουργία των αρδευτικών δικτύων και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών στα χωριά αποτελούν την καθημερινότητά μας. Δε μένουμε, όμως, μόνο σε αυτά. Είμαστε διαρκώς στο πλευρό των αγροτών. Τόσο στο ζήτημα της πατάτας όσο και σε αυτό που προέκυψε τώρα με τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια, προσπαθούμε να συντονίσουμε κινήσεις και να θέσουμε τα προβλήματα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Στόχος μας είναι σταδιακά να έχουμε μία πιο ενεργή ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα σε συμβουλευτικό και αναπτυξιακό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιούνται ευκαιρίες και προγράμματα. Ενημέρωση, συμβουλές και ολόπλευρη στήριξη είναι το τρίπτυχο για τους αγρότες του Δήμου μας.