Εξαρθρώθηκε ομάδα αρχαιοκαπήλων με 26 λαθρανασκαφές

Εξαρθρώθηκε ομάδα αρχαιοκαπήλων με 26 λαθρανασκαφές

Ούτε η αναρρίχηση σταματά τη δίωξη ναρκωτικών Καλαμάτας 

Ούτε η αναρρίχηση με σκοινιά σε απόκρημνους βράχους σταμάτησε τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, η οποία σε μια επικίνδυνη επιχείρηση εκτός Μεσσηνίας εξάρθρωσε πολυμελή ομάδα που επιδιδόταν σε λαθρανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες με εξειδικευμένο και ακριβό εξοπλισμό, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Κορινθίας, ψάχνοντας για αρχαία και χρυσό.

Η ομάδα που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία αποκαλύφθηκε μετά την υπόθεση ναρκωτικών που εξιχνίασε πάλι η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας στις 22 Απριλίου στην Κόρινθο, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την τότε παρακολούθηση των συνομιλιών τους προέκυψε η δράση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας. Έτσι, την Πέμπτη συνελήφθησαν σε Αρκαδία, Αχαΐα, Κορινθία πέντε Έλληνες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα τρία άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε τουλάχιστον 26 περιπτώσεις λαθρανασκαφής και παράνομης αρχαιολογικής έρευνας

Συλλήψεις 

Στις επιχειρήσεις που πραγματοποίησε την Πέμπτη η Δίωξη Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας συνελήφθησαν πέντε Έλληνες, ηλικίας από 50 έως 66 ετών, ενώ όλοι τους κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ειδικότερα, συνελήφθη ένας 51χρονος άεργος από την Κόρινθο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, ένας 66χρονος άεργος από την Πάτρα, ένας 54χρονος άεργος από την Κόρινθο, ένας 50χρονος άεργος επίσης από την Κόρινθο και ένας 53χρονος κτηνοτρόφος από την Αρκαδία.

Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα άρτιας συνεργασίας αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πάτρας και των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Κορίνθου αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία περιλαμβάνει ακόμη τρία άτομα, δύο Έλληνες και έναν αλλοδαπό, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για έναν 46χρονο επιχειρηματία από την Κόρινθο, έναν 38χρονο αλλοδαπό υδραυλικό από την Κόρινθο και το 19χρονο γιο του 51χρονου κατηγορούμενου ως αρχηγού από την Κόρινθο.

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα μέλη συμμετείχαν στην οργάνωση είτε ως τσιλιαδόροι είτε παρέχοντας πληροφορίες και μηχανήματα.

«Έσπαγαν πλακάκια»

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από συστηματική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προέκυψε ότι όλοι οι δράστες, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων.

Τα μέλη της, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Ειδικότερα, όταν ήθελαν να πάνε για λαθρανασκαφή, έλεγαν στις συνομιλίες τους «πάμε να σπάσουμε πλακάκια». Τους ιμάντες και τα σχοινιά που χρησιμοποιούσαν τα αποκαλούσαν «κρεμασμένους αετούς» και όταν πήγαιναν να σκάψουν με εξειδικευμένο εξοπλισμό, μιλούσαν για «Plan B».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, αυτές πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια των δραστών, ενώ βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: εννέα ανιχνευτές μετάλλων, τρία παλμικά μηχανήματα εδάφους, τρία μηχανήματα ραβδοσκοπίας, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας φορητός ασύρματος επικοινωνίας, μία πυξίδα, ένας φακός κεφαλής, έξι κινητά τηλέφωνα, διάφορα εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, όπως κεραίες, μπαταρίες, φορτιστές, ακουστικά, τηλεκοντρόλ, μεταλλικοί ράβδοι στήριξης κ.ά., ιδιόχειρες σημειώσεις με σύμβολα που παραπέμπουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και ιδιόχειρες σημειώσεις με επιλεγμένα σημεία για λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

Σε επικίνδυνο σημείο

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως 29 Απριλίου, πραγματοποίησαν 26 λαθρανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες σε περιοχές των Νομών Αρκαδίας και Κορινθίας, μεταξύ των οποίων η Αρχαία Κόρινθος, το Βραχάτι Κορινθίας, η Αρχαία Νεμέα, το Λουτράκι, η Τρίπολη και η Κανδύλα Αρκαδίας.

Στην Κανδύλα του Δήμου Τρίπολης και συγκεκριμένα στο όρος «Κουτρουμάνα», εντοπίστηκαν δύο χώροι σε απόκρημνη, δύσβατη και βραχώδη πλαγιά, όπου είχαν πρόσφατα διενεργηθεί λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες. Η προσέγγιση των χώρων αυτών, λόγω της επικινδυνότητάς τους, έγινε από τους αστυνομικούς με τη συνδρομή κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από σκαπτικά και οικοδομικά μηχανήματα, εξειδικευμένος ορειβατικός εξοπλισμός ατομικής και συλλογικής ασφάλειας (ιμάντες αναρρίχησης, γάντζοι, κρίκοι, ορειβατικά σχοινιά, κιάλια, σκάλες, μία βενζινοκίνητη γεννήτρια παραγωγής ρεύματος κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε η ομάδα ήταν ιδιαίτερα ακριβός και η αρχική εκτίμηση είναι ότι σε αξία αγγίζει τα 40.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης. Στο πλαίσιο δε του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και ενδεχομένη διασύνδεση με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Της Βίκυς Βετουλάκη