Η “Ηλέκτρα” βρήκε ανάδοχο και προχωρά η ανακατασκευή της

Η “Ηλέκτρα” βρήκε ανάδοχο και προχωρά η ανακατασκευή της

Νέος πολυχώρος πολιτισμού στην Καλαμάτα

Η Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας στην τελευταία της συνεδρίαση προχώρησε σε ανακήρυξη αναδόχου για σειρά παρεμβάσεων σε έναν από τους πλέον γνωστούς πολιτιστικούς χώρους της πόλης. Ο λόγος για την ανακατασκευή του πρώην κινηματογράφου – και όχι μόνο- “Ηλέκτρα». 

Το έργο ανακατασκευής του συγκεκριμένου πολιτιστικού χώρου, με προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, μέσω του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο κτήριο είναι σημαντικές και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυεργαλείο.

Υπενθυμίζεται πως οι νέες βασικές χρήσεις που προκρίνονται για τον κινηματογράφο «Ηλέκτρα» είναι η αξιοποίηση του 70% περίπου της ωφέλιμης επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία κινηματογράφου 500 θέσεων από ιδιώτη, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, ενώ του 30% περίπου για τη λειτουργία παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης στον πρώτο όροφο.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη χρήση του κτηρίου ως εξής: (i) τη μίσθωση αυτού για 4 ημέρες/εβδομάδα επί τουλάχιστον 8 μήνες/έτος για τη λειτουργία της αίθουσας ως κινηματογράφου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα το χρησιμοποιεί ο Δήμος και (ii) τη στέγαση σε χώρο του κτηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και λειτουργία αυτής επί 5 ημέρες/εβδομάδα επί 12 μήνες/έτος. Ο χώρος αυτός είναι εμβαδού περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων και προορίζεται για εκθεσιακός χώρος του παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης, μεγάλο μέρος των έργων της οποίας δεν εκτίθεται σήμερα λόγω ελλείψεως χώρου.

Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Καλαμάτας, που κτίσθηκε τη δεκαετία του ’60 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

Α.Π.