Κίνδυνος – θάνατος οι παράνομες ρευματοσυνδέσεις στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας

Κίνδυνος – θάνατος οι παράνομες  ρευματοσυνδέσεις στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας

Για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο η επικινδυνότητα των ρευματοκλοπών, κυρίως από Ρομά, στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας, κρεμώντας καλώδια και περνώντας τα μέσα από λογγωμένα χωράφια. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πλέον έχουν επιστρατευτεί ακόμα και ανήλικοι Ρομά για να κάνουν τη δουλειά, καθώς αν γίνουν αντιληπτοί, δε συλλαμβάνονται.

Μόλις προχθές η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4×4 της Μεσσηνίας, σε μια από τις εξορμήσεις της, καθώς συνδράμει και το έργο της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση πυρκαγιών, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρφαρών φωτογράφισαν ηλεκτροφόρα καλώδια να κρέμονται με γάντζους και επισήμαναν την επικινδυνότητα.

«Θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας»
Μάλιστα, σε ανάρτησή της η Ομάδα αναφέρει: «Η ρευματοκλοπή με τη γνωστή πατέντα… στις περιοχές με καταυλισμούς στη Μεσσηνία είναι γνωστή σε όλους.
Πυροσβέστες και εθελοντές που συμμετέχουμε στην κατάσβεση πυρκαγιών σε αυτές τις περιοχές θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας, γιατί κανείς από αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα δε βάζει ένα τέλος σε όλο αυτό.

Τα απλωμένα καλώδια στους λογγωμένους αγρούς, όταν καούν από μια πυρκαγιά, μένουν εκτεθειμένα τα σύρματά τους δίχως μόνωση. Όποιος πατήσει επάνω τους, κινδυνεύει να σκοτωθεί από ηλεκτροπληξία. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά».

Σύμφωνα και με μαρτυρίες πυροσβεστών, η κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο είναι επικίνδυνη για όλους. Καθημερινά οι πρόεδροι Κοινοτήτων ενημερώνουν τη ΔΕΗ για τέτοιες παράνομες και επικίνδυνες συνδέσεις, εν συνεχεία πηγαίνει συνεργείο συνοδεία Αστυνομίας και κόβει τις παροχές, αλλά μόλις αποχωρήσουν, σε λίγη ώρα, οι παράνομες συνδέσεις επανέρχονται.

Ανήλικα
Οι υποθέσεις δε για ρευματοκλοπές που στέλνονται στο εισαγγελέα είναι πλέον τόσες πολλές, που η ΔΕΗ έχει ορίσει μόνιμο υπάλληλο στα δικαστήρια για την εκδίκασή τους. «Καλά καλά δεν προλαβαίνει να φύγει το συνεργείο που τις έχει ξηλώσει και από πίσω πάνε πάλι και συνδέουν τα καλώδια. Το κακό είναι ότι πλέον βάζουν παιδιά κάτω των 17 ετών, που δεν τα “πιάνει” ο νόμος, για να κάνουν τις παράνομες συνδέσεις. Παντού στην ύπαιθρο υπάρχουν γυμνά καλώδια. Πάμε να σβήσουμε φωτιές και μετά βλέπουμε κάτω στα καμένα χωράφια γυμνά σύρματα και αναρωτιόμαστε πώς δε σκοτωθήκαμε. Σε μια πυρκαγιά κοντά σε καταυλισμό Ρομά στην Καλαμάτα, ήταν τόσα τα καλώδια κάτω στρωμένα, που νόμιζες ότι ήταν χαλί. Κινδυνεύουμε κι εμείς οι ίδιοι», σχολίασε πυροσβέστης που έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αυτό.

Πολλές φορές τα καλώδια της παράνομης σύνδεσης θάβονται στα χωράφια ή σε αγροτικούς δρόμους, κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση για ένα αγροτικό μηχάνημα που δουλεύει, ενώ είναι θαύμα πώς δεν έχει συμβεί ακόμα κάποιο τραγικό περιστατικό. Πολλοί δε πρόεδροι Κοινοτήτων έχουν κάνει παρεμβάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, ζητώντας να βρεθεί μια λύση, πριν θρηνήσουμε θύματα, αλλά το φαινόμενο, αντί να μειώνεται, φουντώνει!

Της Βίκυς Βετουλάκη