Καλαμάτα: Πτώση στα ενοίκια μετά την πανδημία του κορωνοϊού


Η κρίση της πανδημίας, που βυθίζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, έχει ανατρέψει πλήρως το τοπίο και στην αγορά ακινήτων. Οι αγοραπωλησίες πάγωσαν, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση) κατέρρευσαν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βλέποντας την τουριστική σεζόν να χάνεται και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, επιστρέφουν στη μακροχρόνια μίσθωση, με την αγορά να γεμίζει ξανά ενοικιαστήρια.

Μια πρώτη έρευνα στις τιμές των ενοικίων στην Καλαμάτα δείχνει ότι οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών εμφανίζονται μειωμένες κατά 12%. Γενικότερα, τα σημάδια της πανδημίας στην ελληνική κτηματαγορά άρχισαν να φαίνονται στις τιμές των ενοικίων, οι οποίες ξεφουσκώνουν ιδιαίτερα σε περιοχές που οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.

Η μείωση αυτή, όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, αποτελεί στιγμιαία αντίδραση των ιδιοκτητών, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα εισόδημα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ πολλοί σπεύδουν να προλάβουν να μισθώσουν το ακίνητό τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις.

Εκτός από την Καλαμάτα, σε άλλες περιφερειακές πόλεις έχουμε την εξής εικόνα: Στο κέντρο της Πάτρας οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών εμφανίζονται μειωμένες έως και 15%, ενώ στη Λαμία 10% και στο Ηράκλειο Κρήτης η μείωση αγγίζει το 12%.

Α.Π.