«Πράσινο φως» στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας για το καταφύγιο στο δάσος της Βασιλικής

«Πράσινο φως» στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας για το καταφύγιο στο δάσος της Βασιλικής

Οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή ορειβατικού καταφυγίου, δυναμικότητας 40 κλινών, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου. Το καταφύγιο προβλέπεται να κατασκευασθεί στο δάσος της Βασιλικής, στη θέση «Βοϊδόλακκα – Άγιος Δημήτριος», στο Εξωχώρι Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης. Επισημαίνεται ότι το δάσος της Βασιλικής, όπου θα εγκατασταθεί το καταφύγιο, εντάσσεται στην ειδική προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Για το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με 40 κλίνες
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, πρωταρχικός στόχος της κατασκευής του καταφυγίου είναι να φιλοξενήσει και να προσφέρει ένα χώρο στάσης σε ορειβάτες που θέλουν να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν τον Ταΰγετο, αλλά και γενικότερα σε φυσιολάτρες που θέλουν να ανακαλύψουν τις ομορφιές του δάσους και του βουνού.

Το σημείο που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαίο, καθώς, όπως σημειώνεται, αποτελεί σταυροδρόμι πολλών μονοπατιών, αλλά και από εκεί είναι εύκολη η ανάβαση προς την κορυφή για τους ορειβάτες. Μάλιστα, στην υπό μελέτη περιοχή υπάρχουν κτισμένα μικρά σπιτάκια διάσπαρτα, που λειτουργούν ήδη ως χώρος στάσης, αλλά χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας.

Τα 15 μονοπάτια που υπάρχουν στην περιοχή δείχνουν την αναγκαιότητα για δημιουργία του ορειβατικού καταφυγίου στη δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου. Αυτό δε που πρόκειται να δημιουργηθεί έχει ως στόχο να εξυπηρετεί τη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου.

Για τους επισκέπτες του Ταϋγέτου
Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος, η Μεσσηνία αποτελεί το μοναδικό νομό της ηπειρωτικής Ελλάδας που στερείται ορειβατικού καταφυγίου, παρότι περιλαμβάνει έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους.

Το ορειβατικό καταφύγιο θα εξυπηρετεί πληθώρα επισκεπτών. Αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το δάσος της Βασιλικής, καθώς και όλους εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν τα μονοπάτια που βρίσκονται από τα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμάτας. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν να ανεβούν προς την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου (Πενταδάκτυλος), αλλά κι εκείνους που θέλουν να επισκεφθούν τις δύο ψηλότερες κορυφές του (Προφήτης Ηλίας 2.407 μ., Χαλασμένο 2.204 μ.). Επίσης, θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν τα μονοπάτια της ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου.

Όπως προαναφέραμε, το καταφύγιο θα διαθέτει 40 κλίνες και η πρόσβαση θα εξασφαλίζεται από υφιστάμενο οδικό δίκτυο (χωμάτινη οδό που συνδέει τον Προφήτη Ηλία με τον οικισμό Σαϊδόνας), καθώς και δίκτυο μονοπατιών. Θα αποτελείται δε από ένα διώροφο κτήριο με τετράκλινη στέγη, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα διαμορφωθούν 5 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη