Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του αγροτικό τομέα

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για  τη στήριξη του αγροτικό τομέα

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι-2”που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Ζάππειο, υπάρχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τον αγροτικό τομέα και τη διατροφική ασφάλεια. «Η πανδημία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας, ανασφάλειας που υπάρχει για τη διάθεση των προϊόντων και έλλειψης εργατικών χεριών» σημειώνεται σχετικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπεται των αναγκών. Οι πληττόμενες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από την ομπρέλα των βασικών οριζόντιων μέτρων του “Μένουμε Όρθιοι-2”, δηλαδή από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα καλύπτονται από τις προβλέψεις του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά (άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑμεΑ).

Επομένως, τα άμεσα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν σε επιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου».