Πώς απεφεύχθη η εγκατάσταση προσφύγων στο κέντρο της Καλαμάτας

Πώς απεφεύχθη η εγκατάσταση προσφύγων στο κέντρο της Καλαμάτας

Οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη του «Θ»ακύρωσαν το σχέδιο για τους πρόσφυγες

Να αφουγκρασθούν την τοπική κοινωνία και να αλλάξουν το σχεδιασμό τους οι αρμόδιοι είχε ως αποτέλεσμα το πρωτοσέλιδο του «Θ» την προηγούμενη Τετάρτη για φιλοξενία σημαντικού αριθμού προσφύγων στο κέντρο της Καλαμάτας. Η επιβεβαίωση ήρθε από τα χείλη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το βράδυ της Παρασκευής σε πολιτικό «πηγαδάκι» στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις».

Αντιδράσεις
Το «Θ» δημοσιοποίησε την είδηση λίγο πριν ξεκινήσει η μεταφορά προσφύγων σε χώρο στο κέντρο της Καλαμάτας, καθώς αυτό επιβεβαιώθηκε από καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, αλλά και διαφορετικές –ανεξάρτητες μεταξύ τους – πηγές. Κάτι που αποτελεί αρχή του «Θ» για 121 χρόνια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, τόσο στην ίδια την εφημερίδα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στους αρμόδιους φορείς, όπως Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας, ήταν πολλές και έντονες.

Η δημοσιοποίηση του θέματος με τόση έμφαση από το «Θ» φυσικά δεν οφειλόταν στη φιλοξενία προσφύγων ή μεταναστών στο νομό μας, αλλά στον έντονο προβληματισμό για το αν το κέντρο της Καλαμάτας ενδείκνυται για κάτι τέτοιο.

Από τα χείλη Ν. Μηταράκη
Βέβαια, το δημοσίευμα έπιασε εξ απήνης τόσο τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είχε ενημέρωση», όσο και το δήμαρχο Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλο, ο οποίος σχολίασε ότι ακόμα και για τις περιπτώσεις που, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ΜΚΟ επικοινωνούν απευθείας με ιδιώτες και έρχονται σε συμφωνία, πρέπει να ενημερώνονται οι φορείς και να ακούγεται η τοπική κοινωνία. Αμφότεροι, όμως, παραλίγο να πιαστούν… «στον ύπνο»!

Ωστόσο, όπως ορθά παρατήρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει όλοι να αφουγκράζονται τις τοπικές κοινωνίες. Κι αυτό έκανε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση νομοσχεδίου του συγκεκριμένου υπουργείου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε πολιτικό πηγαδάκι στη Βουλή, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η υπόθεση μεταφοράς προσφύγων στο κέντρο της Καλαμάτας, διότι μετά το δημοσίευμα υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις πολιτών. Επειδή, δε, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην άποψη της τοπικής κοινωνίας, εξετάζουν άλλους χώρους για την εγκατάσταση των εν λόγω ανθρώπων.

Της Βίκυς Βετουλάκη