Τάκης Θεοδωρικάκος: Να προσαρμοσθούν οι Δήμοι στις ρυθμίσεις για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων

Τάκης Θεοδωρικάκος: Να προσαρμοσθούν οι Δήμοι στις ρυθμίσεις για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων

Να προσαρμοσθούν όλοι οι Δήμοι στις ρυθμίσεις που νομοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς επιπλέον δημοτικά τέλη, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ1 και τον real fm.

Όπως εξήγησε, «νομοθετήσαμε με αποκλειστικό κριτήριο να στηρίξουμε τις θέσεις των εργαζομένων, γιατί εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα καταστήματα εστίασης και ιδιαίτερα νέα παιδιά. Επομένως, κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την επιχειρηματική, επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά να έχουν και υπηρεσίες οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα. Σε πολλούς Δήμους το μέτρο έχει εφαρμοστεί, σε άλλους υπάρχει καθυστέρηση.

Για το σκοπό αυτό έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Δημ. Παπαστεργίου, και του έχω ζητήσει να παρέμβει κι αυτός σε όλους τους Δήμους προκειμένου να ικανοποιήσουν λογικά και δίκαια και με αποτελεσματικό τρόπο τη ρύθμιση που έχουμε θεσπίσει. Θέλω να καταλάβετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι διατάκτης των Δήμων. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας αυτοτελής θεσμός. Εμείς νομοθετήσαμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να δώσει πρόσθετο χώρο στα καταστήματα εστίασης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν μειωμένα έσοδα λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, έδωσε 75 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη οικονομική στήριξη, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες. Θύμισε δε ότι σε Δήμους και Περιφέρειες για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της υγειονομικής κρίσης, είχαν δοθεί από το Μάρτιο επιπλέον 15 εκατ. ευρώ.

«Η Αυτοδιοίκηση, που μέσα σε όλη αυτήν κρίση με τη συνεργασία της με το υπουργείο Εσωτερικών και το σύνολο της κυβέρνησης αναδείχθηκε σε πόλο αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, τώρα οφείλει να μετατραπεί σε πυλώνα που θα συμβάλλει στην τόνωση και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε για τα καταστήματα εστίασης, με τον πιο ευέλικτο, ισορροπημένο και αποτελεσματικό τρόπο. Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που μας καίει είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι έχει δώσει εντολή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν στη δημοσίευση προσκλήσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που αφορά όλους τους Δήμους της χώρας και αναμένεται, από τα έργα που θα γίνουν στην τριετία, να δημιουργηθούν περί τις 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.