Startup Greece Week: Η εφαρμογή της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα από την Καλαμάτα

Startup Greece Week: Η εφαρμογή της καινοτομίας στον  πρωτογενή τομέα από την Καλαμάτα

Στο διαδικτυακό συνέδριο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Startup Greece Week παρουσιάστηκε η Καλαμάτα την περασμένη Παρασκευή.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Ξυγκώρος χαιρέτισαν τη διοργάνωση και δεσμεύθηκαν για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την καινοτομία στην περιοχή, ενώ η κοινωνική επιχειρηματίας Νέλλη Κουβελάκη, ως εκπρόσωπος της «Φάος» ΚοινΣΕπ, που αποτελούσε τον επίσημο συνδιοργανωτή για την Καλαμάτα, καλωσόρισε το κοινό με αναφορές στην πόλη, τη δυναμική που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και τα αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρει η καινοτομία στην τοπική κοινωνία, προσθέτοντας αξία σε όλους τους τομείς. Επίσης, τη σπουδαιότητα της δημιουργίας δικτύων καινοτομίας σε όλη τη χώρα και της αναγκαιότητας διασύνδεσής τους.

Ο ακαδημαϊκός Π. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα, ως ένα πάθος που αποτελείται από ρίσκο και γενναιότητα και απαιτεί κατάλληλες συνεργασίες, πιστεύοντας πως ο πρωτογενής τομέας θα είναι μοχλός ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας. Δήλωσε, δε, πως από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι έτοιμο να λειτουργήσει άμεσα ένα παρατηρητήριο πάνω στην Αγροτική Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα με συνεργασία των Τμημάτων Γεωπονίας, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο θα έχει έδρα την Καλαμάτα. «Τόλμη, φαντασία και προσαρμοστικότητα χρειάζεται» όπως είπε χαρακτηριστικά

Η κα Μαρία Γαβριέλα Αναγνωστοπούλου, με διπλό ρόλο, τόσο ως Project Manager και αναλύτρια στο Εnvolve Entrepreneurship Greece όσο και ως επιχειρηματίας μέσα από το Οne and Οlive, δήλωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την υπεραξία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό, να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί τις νέες τεχνολογίες και να εξοικειωθούν μαζί της για καλύτερα αποτελέσματα. «Η νέα γενιά πρέπει να αναλάβει τα ηνία των παραδοσιακών επιχειρήσεων» τόνισε και οργανισμοί όπως το Εnvolve βρίσκονται παρόντες να τις στηρίξουν.

Ο κ. Κάλφας, ως γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής με ειδικότητα στη φυτοπροστασία, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που απαιτείται για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του τόπου και να αναπτυχθεί περαιτέρω. «Είναι απαραίτητες οι καινοτομίες στον αγροδιατροφικό κλάδο, με βάση τη γεωργία, χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας συστήματα, τα οποία να τροφοδοτούν τον παραγωγό με πληροφορίες, για να μπορεί να αποφασίζει όσο πιο σωστά για την παραγωγή του» τόνισε.

Με τη σειρά τους οι κ.κ. Ν.Καραγγελής και Λ.Γερακάρης αναφέρθηκαν στην υδροπονία, την οποία χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων της «HarmaFoods» ΚοινΣΕπ, της επιχείρησή τους, στην οποία έχουν ενσωματώσει την παραγωγή υδρόφιλων λαχανικών και μανιταριών gourmet.

Σημειώνεται πως η εβδομάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είχε πάνω από 2.000.000 θεάσεις και πως ο διαγωνισμός επιχειρηματικών προτάσεων ανέδειξε τρεις νικητές από την κριτική επιτροπή 1) CvBrain, 2) ProtectId, 3) Rend.it και δύο νικητές από την ψηφοφορία του κοινού: 1) Tα Καλά Νέα – Κεφαλάς 2) Σύστημα ελέγχου COVID-19 με θερμική κάμερα – Κρινάκης.