Υπουργικές… διαβεβαιώσεις για τη Μαραθόλακκα

Υπουργικές… διαβεβαιώσεις για τη Μαραθόλακκα

Σε συνέχεια της επίσκεψης που έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον προηγούμενο μήνα, αλλά και των αλλεπάλληλων επαφών για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη προχθές με το γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο.

Στη τηλεδιάσκεψη, ο δήμαρχος, παρουσία της διευθύντριας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Κ. Γιαννοπούλου, έθεσε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Μαραθόλακκας καθώς και τις ενέργειες που πιθανόν απαιτηθούν το επόμενο διάστημα κι έως ότου ενεργοποιηθεί η κεντρική διαχείριση μέσω του ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Γραφάκος, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης και των προβλημάτων, τόνισε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το Δήμο στο πλαίσιο της προσωρινής διαχείρισης και διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά κατά το διάστημα έως την έναρξη του ΣΔΙΤ.

Το παραπάνω έργο αναμένεται να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου (ο οποίος τελεί πλέον υπό αναθεώρηση, δεδομένου ότι επίκεινται άμεσα αλλαγές και στον Εθνικό Σχεδιασμό, λόγω απορρόφησης νέων ευρωπαϊκών οδηγιών), λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην Πηγή των Δήμων, ενώ έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η συνδυασμένη ετήσια δυναμικότητα των μονάδων ανέρχεται σε 200.000 τόνους, με τη λειτουργία τους να υπόσχεται να λύσει ουσιαστικά την διαχρονικά ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων σε μία Περιφέρεια με πολλές φυσικές ομορφιές και πλούσιο τουριστικό προϊόν.

Δεδομένου ότι η κατασκευαστική φάση θα εκκινήσει εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, τα έργα υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.