Ανακοινώθηκαν έργα 25,5 εκατ. ευρώ για τη Μεσσηνία

Ανακοινώθηκαν έργα 25,5 εκατ. ευρώ για τη Μεσσηνία

Τη λίστα με τα 20 μεγαλύτερα και τα 20 μικρότερα έργα που είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημος» και πλέον μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Πρόκειται για λίστες που, όπως είπε κατά την παρουσίαση του Προγράμματος στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε ο ίδιος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη λίστα με τα 20 μεγαλύτερα έργα και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, περιλαμβάνονται τα εξής: Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τοπικής Κοινότητας Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ. Έργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου-Νέστορος (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού), προϋπολογισμού 7.825.700 ευρώ. Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και ΓΕΛ Κορώνης, προϋπολογισμού 5.995.535 ευρώ. Στα 20 μικρότερα συμπεριλαμβάνεται το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας νερού πηγών Πλάτης της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών», προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

Στα βασικά σημεία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περίπου 5.000 δράσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που θα δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας, αλλά και στη συμβολή του στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε και τα 20 μεγαλύτερα έργα του προγράμματος που αφορούν περιοχές στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας. «Το εμβληματικό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι ένας οδικός χάρτης Ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα ένας οδικός χάρτης Κοινωνικής Φροντίδας. Είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αλλά ταυτόχρονα είναι και πυλώνας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», τόνισε στην ομιλία του ο κ.  Μητσοτάκης.

Ο ίδιος επισήμανε πως «τα επόμενα χρόνια 2,5 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, «το Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ορίζοντα το 2023, συμβάλλει στην υλοποίηση των στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για το μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία».

Αντίδραση από το βουλευτή Μεσσηνίας και εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση

«Η αντικατάσταση του “Φιλόδημου” από το “Αντώνης Τρίτσης” συνιστά επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω. Σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων», καταγγέλλει σε on camera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας δριμεία κριτική στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ανακοίνωσε, χθες, ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «κρατά το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον “Φιλόδημο” -το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ στο μόνο που διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

Μάλιστα, «πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα, και σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη Δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης», επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης.

«Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί Δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά το “φωτογραφικό” καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων», διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “χωρίζει τους Δήμους, που ήδη βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας, σε “εκλεκτούς” και “αποπαίδια’”» και ότι «υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, και προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης».

Α.Π.