Γ. Λεβεντάκης: «Το έργο της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας αύριο ξεκινάει κανονικότατα»

Γ. Λεβεντάκης: «Το έργο της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας αύριο ξεκινάει κανονικότατα»

«Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, ευχαριστώ πάρα πολύ κόσμο γι’ αυτό»

Αύριο Τρίτη ξεκινάνε εκ νέου οι – διακοπείσες – εργασίες του έργου «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας», όπως δήλωσε, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στον ιστορικό ιερό ναό Αγίας Τριάδος στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης. «Το έργο της Άνω Πόλης αύριο ξεκινάει κανονικότατα. Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα. Κι ευχαριστώ πάρα πολύ κόσμο γι’ αυτό, πάρα πολύ κόσμο και το εννοώ. Δε μπορώ ν’ αναφερθώ σε λεπτομέρειες, γιατι αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσκολία. Ξεκινάει αύριο και θα ολοκληρωθεί. Μέχρι τέλος του μηνός τουλάχιστον θα υπάρχει η πρώτη πρόσβαση να μπορέσουν να βγουν τραπέζια έξω να δουλέψουν οι επιχειρηματίες».

Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας» υπεγράφη στις 11-11-2019 και αναρτήθηκε-δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια στις 14-11-2019 και, σύμφωνα με αυτή, το έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας πέντε (5) μηνών αρχίζοντας από την ημέρα υπογραφής & ανάρτησης της σύμβασης. Δηλαδή, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι περίπου τα μέσα Απρίλη.

Παράλληλα με το έργο της ανάπλασης, προχώρησαν διαδικασίες για υπογειοποίηση καλωδίων και η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την εκτέλεση του έργου «Υπογειοποίηση Δικτύου Διανομής» υπεγράφη στις 06-02-2020 και ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει το έργο, το συντομότερο δυνατό, συνεκτιμώντας τις δυνατότητες των συνεργείων της, των εργολάβων κατασκευής των δικτύων της καθώς και των όγκων των εργασιών της και σε προθεσμία όχι μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών από την ημερομηνία καταβολής του κόστους που ορίζεται να έχει γίνει εντός τριάντα ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Δηλαδή, το έργο της υπογειοποίησης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι περίπου τα τέλη Μάη.

Στις 21 Φεβρουαρίου, κατά την εκτέλεση εργασιών του έργου της ανάπλασης, ανακαλύφθηκε παλιό πέτρινο κανάλι δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης και σταμάτησαν οι εργασίες για να εξετάσει τα όποια ευρήματα κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Από εκείνη την ημερομηνία αρχίζουν οι περιπέτειες, με τις εργασίες μια να ξεκινούν και μια να σταματούν.

Στο υπ’ αριθ. πρωτ. 3514/17-03-2020 έγγραφο της ΕΦΑ Μεσσηνίας, αναφέρεται ότι απαιτείται η εκτέλεση αρχαιολογικών εργασιών λόγω της εύρεσης ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και για το λόγο αυτό έχει διαταχθεί η διακοπή όλων των εργασιών στο έργο, έως την ολοκλήρωσή τους.

Η ΕΦΑ δεν έχει να διαθέσει αρχαιολόγο για να είναι σε καθημερινή βάση στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών.

Ο δήμος Τριφυλίας αναλαμβάνει να προσλάβει αρχαιολόγο. Η πρόσληψη αρχαιολόγου έγινε στις 12 Μαΐου.

Για το θέμα με την εμπλοκή της ΕΦΑ Μεσσηνίας στην τελευταία, έκτακτη και δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας η αντιδήμαρχος, Χάιδω Παναγιωτοπούλου είπε ότι «Η ίδια η Αρχαιολογία έχει αποφανθεί ότι είναι άνευ αρχαιολογικής αξίας, μόνο ιστορική σημασία έχει της όψιμης οθωμανικής περιόδου». Στο έγγραφο της ΕΦΑ Μεσσηνίας της 17ης Μαρτίου όμως γίνεται αναφορά σε «εύρεση ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Ίσως να υπάρχει διαθέσιμο νεώτερο έγγραφο της ΕΦΑ Μεσσηνίας προς τον δήμο, που δεν έχει γίνει γνωστό.

Στο μεσοδιάστημα δεν εκτελούνται εργασίες ανάπλασης, αλλά μόνο του ΔΕΔΔΗΕ και σε άλλα σημεία που θα γίνει υπογειοποίηση καλωδίων.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα «σκάει» βόμβα ότι η σύμβαση για το έργο της ανάπλασης δεν «πέρασε» από προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις 24 Απριλίου, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, με το Συμβούλιο Κοινότητας Κυπαρισσίας και επαγγελματίες και κατοίκους της Άνω Πόλης για το έργο της ανάπλασης Άνω Πόλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε επί λέξει ότι ««Καταλήξαμε, αφού γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, να πάρουμε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, να πάμε Αρχαιολογία και ό,τι προβλέπει ο νόμος, να κάνουμε μια πρόχειρη ασφαλτόστρωση μέχρι να ξαναεπαναλάβουμε το διαγωνισμό λόγω του ότι ακούσατε δεν είχανε γίνει σωστές οι ενέργειες του διαγωνισμού…».

Ακολουθεί «πόλεμος» ανακοινώσεων και δηλώσεων για το ποιος φέρει την ευθύνη που δεν έγινε προσυμβατικός έλεγχος της σύμβασης πριν την υπογραφή της. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας με νομολογία του Ελ.Σ. για αντίστοιχες περιπτώσεις όπου παραπέμφθηκε το θέμα στο Τμήμα για «συγγνωστή πλάνη».

Ευτυχώς, γρήγορα εγκαταλείφθηκε η πρόθεση της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για διάλυση της εργολαβίας, ακύρωση του έργου και νέες διαδικασίες για νέο διαγωνισμό.

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό πώς, με ποιο τρόπο, ξεπερνιέται το θέμα της έλλειψης προσυμβατικού ελέγχου και πώς όλα βαίνουν νομικά καλώς χωρίς να μπλέξει ο δήμος εν συνεχεία σε νομικές διεκδικήσεις υπέρογκων ποσών που μπορεί να χρεωθεί με υπαιτιότητά του.

Ευχή όλων στην Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή είναι να τελειώσουν επιτέλους, σύντομα, οι εργασίες ανάπλασης που έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο προκαλώντας πολλά προβλήματα στη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως και τη διακοπή λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο έργο της ανάπλασης έχει δοθεί ήδη μια παράταση εργασιών και την Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή θα συζητηθεί και νέα για 3 μήνες.

Του Ηλία Γιαννόπουλου