ΔΗΠΕΘΕΚ: Αξιοποίηση και αναβάθμιση των κτηρίων με την έγκριση της μελέτης

ΔΗΠΕΘΕΚ: Αξιοποίηση και αναβάθμιση των  κτηρίων με την έγκριση της μελέτης

Σημαντική μέρα η προχθεσινή για τους ανθρώπους του θεάτρου, πολίτες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε ομόφωνα τη σχετική μελέτη αξιοποίησης και αναβάθμισής του.

Να σημειώσουμε ότι η αρχιτεκτονική μελέτη αποτελεί δωρεά και συντάχθηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών «Ντονατέλλα Κυριακοπούλου – Σπινέλλα και Γιώργος Κυριακόπουλος», ενώ για τα ηλεκτρομηχανολογικά φρόντισε ο Γιάννης Δημέας.

Η έγκριση της μελέτης ήταν το αναγκαίο εφαλτήριο για να ξεκινήσουν παρεμβάσεις σε έναν πολιτιστικό χώρο με μεγάλη ιστορία και προσφορά στην κοινωνία της Καλαμάτας, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Κυριακόπουλος υπήρξε τόσο αντιδήμαρχος Καλαμάτας όσο και υπεύθυνος του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ η Ντονατέλλα Κυριακοπούλου- Σπινέλλα έχει βάλει το μεράκι και την αγάπη της στο συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο.

Έτσι, προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει την οριστική μελέτη με τίτλο «Αξιοποίηση – Αναβάθμιση – Εκσυγχρονισμός Συγκροτήματος Κτηρίων Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας και Περιβάλλοντος Χώρου», προϋπολογισμού 916.000 ευρώ με ΦΠΑ, καθώς και την κάλυψη από ιδίους πόρους της επιπλέον δαπάνης των 366.755 ευρώ.

Η μελέτη προβλέπει εργασίες που αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτηριακού συγκροτήματος και στο εσωτερικό του όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Το σύνολο των επεμβάσεων στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην τεχνική έκθεση.

Επιπρόσθετα, προβλέπονται εργασίες για την αναβάθμιση του κοινόχρηστου περιβάλλοντος χώρου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κτηριακού συγκροτήματος και αφορούν στην αντικατάσταση τμήματος του υπάρχοντος χλοοτάπητα και στη διαμόρφωση μεγάλου ανθώνα εκατέρωθεν της υπάρχουσας ανενεργής σιδηροδρομικής γραμμής.

Στόχος των παραπάνω επεμβάσεων είναι η αξιοποίηση, αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτηριακού συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης του.

Ο εκσυγχρονισμός του συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου, σε συνδυασμό με την επισκευή του διώροφου νεοκλασικού, όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες και δραστηριότητες του Θεάτρου (θεατροπαιχνίδια, ανάγνωση θεατρικών έργων κλπ.), θα αναβαθμίσει την 30ετή πολιτιστική παρέμβαση του Δημοτικού Θεάτρου στην πόλη.

Από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν κάποιες ενστάσεις για την αισθητική παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά, όπως αναφέραμε, ψήφισαν ομόφωνα τη μελέτη.

Ο πρώην αντιδήμαρχος και αρχιτέκτονας- μηχανικός, Γιώργος Κυριακόπουλος, αναφέρθηκε σε σύντομη παρέμβασή του στη φιλοσοφία της μελέτης, ενώ δεν έκρυψε και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από 14 χρόνια.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη