«Κληροδότημα Παναγιώταρου»: Φτου και από την αρχή η διαδικασία αξιοποίησής του…

«Κληροδότημα Παναγιώταρου»: Φτου και από την αρχή  η διαδικασία αξιοποίησής του…

Ένα από τα πλέον… εμπορικά κτήρια του Δήμου Καλαμάτας, όπως το κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, “περιμένει” εδώ και καιρό ένα σχέδιο για την αξιοποίησή του.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, στο τέλος έφτασε στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Στο μηδέν.

Στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας η πρόταση αξιοποίησης που είχε κατατεθεί, από έναν και μοναδικό υποψήφιο, κρίθηκε ακατάλληλη, ως μη αποδεκτή, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας σχολίασε ότι η επενδυτική πρόταση είχε… σαθρά θεμέλια και παραδοχές. Κι ο λόγος που η πρόταση εδράζεται σε εσφαλμένη παραδοχή είναι επειδή εκμισθώνονται στον επενδυτή, σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής πρότασης αξιοποίησης, συγκεκριμένα κτήρια και όχι ολόκληρο το γεωτεμάχιο, όπως εσφαλμένα είχε θεωρήσει ο επενδυτής.

Άλλος λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει εγγύηση προς το μισθωτή για καμία διαδικασία αδειοδότησής του, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες χρήσεις γης για τουριστικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Τέλος, λόγος για τη διακοπή της διαδικασίας είναι η μη αποδοχή από την Οικονομική Επιτροπή του όρου για υπομίσθωση χωρίς προηγούμενη ρητή συναίνεση του μισθωτή.

Είναι ενδεικτικό του… στραβού κλίματος ότι τόσο ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, όσο και ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, εκτός του ότι συμφώνησαν με την εισήγηση, τόνισαν ότι θα είχε κερδηθεί χρόνος αν η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής έπαιρνε τοις μετρητοίς τις παρατηρήσεις που είχαν διατυπώσει.

Χαρακτηριστικά ο Βασ.  Κοσμόπουλος, σχολίασε: “Δεν έγινε τίποτα, Μόνο κύκλους  κάναμε γύρω από τον εαυτό μας”.

Θέση πήρε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Σπίνος, σημειώνοντας από την πλευρά του ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πρόχειρη και οδήγησε σε αυτό το χάσιμο χρόνο.

Στην τελευταία παρατήρηση διαφώνησε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, που επισήμανε ότι η διαδικασία δεν ήταν επιλογή της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά της προηγούμενης.  Έπρεπε, όμως, να δοθεί  μια ευκαιρία στη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Μία σημαντική παρατήρηση που πρόσθεσε ο Γ. Σπίνος ήταν να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων στην Πάτρα, για να προχωρούν οι διαδικασίες χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ο πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας,  αλλά και ο Βασίλης Τζαμουράνης, ζήτησαν  να ληφθούν το συντομότερο δυνατό μέτρα άρσης επικινδυνότητας από σημεία του κτηρίου μπροστά στο δρόμο, όπως και σφραγίσματος του χώρου, για να είναι απροσπέλαστο στον οιονδήποτε.

Με την εισήγηση διαφώνησε μόνο ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Ζήτησε τη συνέχιση της διαδικασίας, να γίνει δεκτή η πρόταση αξιοποίησης και να προωθηθεί αφού τακτοποιηθούν τα θέματα σχετικά με τις χρήσεις γης και τη ρυμοτόμηση του ακινήτου.

Α.Π.