Ο κορωνοϊός… μας έσωσε από τη λειψυδρία

Ο κορωνοϊός… μας έσωσε από τη λειψυδρία

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Γράφαμε προχθές ότι η Καλαμάτα βρίσκεται στο… μάτι της κλιματικής αλλαγής, με πανελλήνιο ρεκόρ σε ημέρες καύσωνα. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που γράφεται κάτι ανάλογο. Εκείνο που θα περίμενε κάποιος είναι ότι η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΚ θα είχαν ετοιμάσει ή θα προετοιμάζονταν για τη χάραξη ενός ολιστικού σχεδίου για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Κι ένα από αυτά είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο αντίλογος είναι ότι ήδη σχεδιάζεται η κατασκευή του αγωγού Φ800, η αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Φλώρου, αλλά και η ένταξη στο πρόγραμμα της τηλεμετρίας για τον έλεγχο των διαρροών. Φτάνουν αυτά; Αν υπήρχε και μια επιστημονική έκθεση για την κατάσταση στο Δήμο Καλαμάτας, θα… κοιμόμαστε ήσυχοι.

Αυτό προσπάθησε να κάνει στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η Δημοτική Αρχή, αλλά μάλλον δεν τα κατάφερε. Αφού, απ’ ό,τι καταλάβαμε, αν δεν υπήρχε φέτος ο… κορωνοϊός και η μείωση του αριθμού των επισκεπτών, μπορεί για κάποιες μέρες των επόμενων μηνών να λέγαμε το νερό… νεράκι.

Πάντως, πήρε πίσω την κινδυνολογία ότι φέτος το καλοκαίρι μπορεί και να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης σημείωσε ότι η μείωση των αποθεμάτων του νερού δε φτάνει στο 50%, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%.  

Εκτίμησε δε ότι το καλοκαίρι θα περάσει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, κάτι που ανέφερε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των περισσότερων συμβούλων της αντιπολίτευσης, μια και όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε άλλα.

Ενστάσεις υπήρξαν και όταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης και πρώην βουλευτής της “Χρυσής Αυγής”, Δ. Κουκούτσης, σχολίασε ότι στο παρελθόν Κοινότητες έκλεβαν νερό από τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε το Σώμα ότι το σύστημα για την υδροδότηση της Καλαμάτας έχει ενισχυθεί με αξιοποίηση γεωτρήσεων, ενώ θα εμπλουτιστεί και με νέες, όπως στην περιοχή του Σκοπευτηρίου στο Νέδοντα.  Επίσης, σχολίασε ότι «θα τρέξει» καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά στην ορθολογική διαχείριση του νερού. Λίγο αργά, βέβαια, θα γίνει αυτό, αλλά από το… ολότελα…

Κλείνοντας να σημειώσουμε την παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Δημήτρη Οικονομάκου. Αξιολογώντας τα όσα ακούστηκαν από τη Δημοτική Αρχή, είπε ότι η εγρήγορση που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες απουσιάζει και οι… ενοχές, αντί να βαρύνουν τους κρατούντες, θα πέσουν στους πολίτες και την προσωπική τους ευθύνη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη