Προχωρά ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του Ταϋγέτου

Προχωρά ένα σημαντικό  εργαλείο ανάπτυξης του Ταϋγέτου

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ταϋγέτου, η συνεργασία Δήμου Καλαμάτας και Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μέσω του σχεδίου που συντάσσεται από τις υπηρεσίες, αποτέλεσε αντικείμενο προχθεσινής σύσκεψης, υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, με τη συμμετοχή αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ΟΧΕ, με προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ, αφορά στις περιοχές των χωριών του Ταϋγέτου, τόσο στην πλευρά της Λακωνίας όσο και στην πλευρά της Μεσσηνίας, και η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης.

Η κατανομή των χρημάτων θα γίνει αναλογικά, ένα ποσό περί των 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα, ενώ περί τα 5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το Δήμο Καλαμάτας από την πλευρά του να συμβάλει σε επίπεδο μελετών, αλλά και παροχής συγκεκριμένων δεδομένων για την περιοχή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις, φορείς και συλλόγους, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Στόχος της Στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου τουριστικού προϊόντος μέσω της ολιστικής προσέγγισης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα που αφορά στην ενοποίηση διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και επιμέρους πολιτιστικών διαδρομών με αναβαθμισμένες σύγχρονες υποδομές.

Παράλληλα αναπτύσσονται δράσεις οργάνωσης/συνεργασίας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο και ανάδειξης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.