Συνάντηση Π. Νίκα – Κ. Μητσοτάκη: Είπε τι του ζήτησε, αλλά όχι τι του απάντησε…

Συνάντηση Π. Νίκα – Κ. Μητσοτάκη: Είπε τι του ζήτησε, αλλά όχι τι του απάντησε…

Σωρεία αιτημάτων σε όλους τους τομείς για μια ιδανική Περιφέρεια έθεσε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σύμφωνα με όσα παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, δε μετέφερε την άποψη του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήταν αρνητικός σε τίποτα», ενώ αντιλήφθηκε ότι για τον κ. Μητσοτάκη ζητήματα προτεραιότητας είναι αυτά που σχετίζονται με την αύξηση και βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανθρώπων και τα περιβαλλοντικά.

Επίσης, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», ενώ του έθεσε ως αιτήματα την κατάργηση της απλής αναλογικής, την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Αρχών και την αυτονομία σε πόρους, όπως και την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα με τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους, είπε ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονταν στον κορωνοϊό και στόχος του είναι εντός του 2020 να έχει ξεκινήσει η μεταφορά σκουπιδιών.

Σκουπιδομαζέματα…
Αρχικά ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και απαρίθμησε τα αιτήματα που του έθεσε.

Ξεκίνησε από το σιδηρόδρομο και το οδικό δίκτυο. Για το μεν πρώτο είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Περιφέρειας χωρίς σιδηρόδρομο, για το δε οδικό δίκτυο ότι εξακολουθεί να είναι το χειρότερο της χώρας παρά τα πέντε ΕΣΠΑ που έχουν περάσει.

Ειδική αναφορά έκανε στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η λίμνη Τάκα στην Αρκαδία πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει ένας παράδεισος, ο Ευρώτας στη Λακωνία να σταματήσει να είναι ένα ρυάκι με κατσίγαρο και ο Ισθμός της Κορίνθου να μπορεί να συγκρατεί τουρισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια ο ελεύθερος χώρος του Ισθμού.

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Νίκας, αφού απέδωσε τις καθυστερήσεις στα του κορωνοϊου, είπε ότι την 1η Ιουλίου είναι το τελευταίο δικαστήριο, ενώ υπογράφηκε η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αμέσως μετά το δικαστήριο αυτό θα ξεκινήσει η κατασκευή των τριών εργοστασίων, αλλά και η παραλαβή των σκουπιδιών, καθώς πολλές περιοχές της Πελοποννήσου έχουν φτάσει στο «μη παρέκει». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι για το λόγο αυτό με απόφασή του κήρυξε την Τρίπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Το θέμα αυτό με τα σκουπίδια θα κλείσει και με τη στήριξη της κυβέρνησης. Και είμαστε ήδη στο πάρα ένα, για να αρχίσουμε. Θα προσπαθήσω μέσα στο 2020 να πάρουμε σκουπίδια από τις πιο δύσκολες περιοχές. Να κάνουμε ντεπό. Από τον Ιούλιο και μετά μετράνε οι 10 μήνες που έχει υποχρέωση η εταιρεία να πάρει τα σκουπίδια», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Φυσικό αέριο και υγεία
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ενιαία και πρόσθεσε: «Δε θα έρθουν κάποιοι να πάρουν τα φιλέτα και να εγκαταλείψουν τις άλλες περιοχές. Φυσικό αέριο σημαίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή που το έχει. Επομένως, πρέπει να προχωρήσουμε στη συμφωνία που έχουμε κάνει με τη ΔΕΔΑ, σιγά σιγά και με όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας».

Ειδική αναφορά έκανε στα θέματα υγείας, επιμένοντας στη δημιουργία νοσοκομείου αναφοράς στην Περιφέρεια. Μάλιστα, είπε ότι το επίπεδο υγείας στην Περιφέρεια είναι κάτω από το μέτριο και τόνισε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος που δεν έχουμε νοσοκομείο αναφοράς, γιατί δεν ήθελαν κάποιοι. Είμαστε 600.000 άνθρωποι και η κρίση του κορωνοϊού συνεχίζεται. Το καλοκαίρι με τους επισκέπτες μπορεί να γίνουμε και 1 εκατ. Και αναφέρομαι κυρίως στους φτωχούς ανθρώπους Επιμένω για το Παναρκαδικό. Υπήρξαν κι άλλα νοσοκομεία που προσφέρθηκαν. Τα νοσοκομεία αναφοράς παίρνουν εξοπλισμό, προσωπικό κ.ά.»

Ακολούθως, είπε πως τόνισε στον πρωθυπουργό ότι η Περιφέρεια δε διαθέτει ούτε ένα αθλητικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, ενώ αναφέρθηκε και σε πολλά ζητήματα που αφορούν στον πολιτισμό.

Για τα ζητήματα άρδευσης, σημείωσε πως έχουν καταντήσει ανέκδοτο έργα όπως ο Ανάβαλος, το Φιλιατρινό φράγμα και η Κελεφίνα. Καταλήγοντας για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είπε πως του παρέδωσε υπόμνημα με όλα τα αιτήματα.

Τιμώμενη στη ΔΕΘ
Επίσης, για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Θεοδωρικάκο, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν στην Αθήνα οι ανακοινώσεις για τα έργα των Περιφερειών από το «Αντ. Τρίτσης». Ανακοίνωσε ακόμη ότι στη Διεθνή Έκθεση Πελοποννήσου η Περιφέρεια θα είναι τιμώμενη και θα αφορά αποκλειστικά στην Πελοπόννησο κατά την Επανάσταση το 1821.

«Και βεβαίως δικαιούται η Πελοπόννησος να ξεκινήσει τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια. Γιατί η ευρύτερη Πελοπόννησος ήταν η καρδιά του αγώνα του ’21. Οι Πελοποννήσιοι σήκωσαν το μεγάλο βάρος, όχι μόνοι τους. Όλοι οι Έλληνες αγωνίσθηκαν, αλλά η επανάσταση ήταν εδώ».

Έκλεισε, δε, με το θέμα του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «με αυτό το διάβολο η Περιφέρειά μας πάει καλά» και συνέστησε στον κόσμο να προσέχει πολύ.

Σε ερώτηση για το τι του απάντησε στα αιτήματα ο πρωθυπουργός, είπε πως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τού έδωσε το ελεύθερο, δε θα αναφερθεί, καθώς δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν αρνητικός σε τίποτα.

Τέλος, για την απορρόφηση κονδυλίων σχολίασε ότι «σε αυτό τον τόπο έχουμε χρήματα, αλλά δεν έχουμε το διοικητικό μηχανισμό να τα απορροφήσουμε. Μας αρέσει ότι δεν έχουμε απορροφήσει ούτε το 30% του ΕΣΠΑ;», αναρωτήθηκε ο κ. Νίκας.

Της Βίκυς Βετουλάκη