Οι μεταθέσεις αποδεκατίζουν την πυροσβεστική δύναμη της Μεσσηνίας

Οι μεταθέσεις αποδεκατίζουν την  πυροσβεστική δύναμη της Μεσσηνίας

Παίρνουν τώρα 26 Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους και θα στείλουν 14 στο τέλος… Οκτωβρίου

Καμπανάκι κινδύνου για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου στη Μεσσηνία κρούει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, καθώς μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών υπαλλήλων από τις υπηρεσίες του νομού μετατέθηκε ήδη από χθες. Αντίθετα, προς Μεσσηνία οι μεταθέσεις θα γίνουν με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου.

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων αναφέρει πως ελλοχεύει βάσιμος κίνδυνος για την πυρασφάλεια του νομού, διευκρινίζοντας πως δεν είναι αντίθετη στις μεταθέσεις, αλλά με τη χρονική στιγμή που αυτές γίνονται, ενώ, έστω αριθμητικά, δεν αναπληρώνεται το κενό που δημιουργείται στις υπηρεσίες της Μεσσηνίας.

Παράλληλα, με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα ανακοινώθηκε η σύσταση τριών νέων εποχικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων στη Μεσσηνία.

Φεύγουν 26 πυροσβέστες

Όπως κάνει γνωστό με την ανακοίνωσή της η Ένωση Πυροσβεστών Μεσσηνίας, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι πίνακες μεταθέσεων πυρονόμων, υπαξιωματικών και πυροσβεστών για το 2020. Όπως διαπιστώθηκε, από τη Μεσσηνία μετατίθεται αριθμός πυροσβεστικών υπαλλήλων, προκειμένου να επανδρώσουν διάφορες υπηρεσίες της νησιώτικης και ηπειρωτικής χώρας, στους οποίους, όπως αναφέρεται ρητά στο σχετικό πίνακα μεταθέσεων, θα χορηγηθεί φύλλο πορείας από χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου. Δηλαδή, όπως υπογραμμίζει η Ένωση, οι υπάλληλοι αυτοί θα αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες του νομού εντός της αντιπυρικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», συνολικά και σε διάφορα χρονικά διαστήματα θα αποχωρήσουν 26 πυροσβεστικοί υπάλληλοι της Μεσσηνίας, με τους περισσότερους να παίρνουν φύλλο πορείας ήδη από χθες. Αντίθετα, οι υπάλληλοι που μετατίθενται από άλλες υπηρεσίες της Ελλάδος στο Νομό Μεσσηνίας είναι λιγότεροι (μόλις 14), ενώ από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι θα τους χορηγηθεί φύλλο πορείας μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου.

Κίνδυνος για την πυρασφάλεια

Με τα δεδομένα αυτά, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων τονίζει: «Από τη διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση, αφενός, με την άμεση αποχώρηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων από το νομό μας, αφετέρου, από τη μη αντικατάστασή τους, ούτε αριθμητικά ούτε άμεσα χρονικά από τους μετατιθεμένους στο νομό μας, τίθεται σε βάσιμο κίνδυνο η κατάσταση πυρασφάλειας του νομού και ανατρέπεται ο εγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος μέχρι σήμερα, λόγω του μεγάλου αριθμού συμβάντων, έχει επιφέρει ουσιαστικά επιχειρησιακά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι η Μεσσηνία είναι 5ος νομός πανελλαδικά σε αριθμό συμβάντων, ακολουθώντας την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών υπαλλήλων που μετατίθενται από το νομό μας διαθέτουν οικογένειες, των οποίων τα τέκνα φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η διάρκεια σπουδών των οποίων έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Επομένως, η άμεση μετάθεσή τους διαταράσσει την οικογενειακή γαλήνη των υπαλλήλων».

Η Ένωση προτείνει την άμεση ανάκληση του φύλλου πορείας των μετατιθέμενων από το νομό μας υπαλλήλων και τη χορήγησή του με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τόσον για την ομαλή ένταξη των υπαλλήλων αυτών στις νέες υπηρεσίες όσο και για την προσαρμογή των οικογενειών τους στο νέο εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Νέα εποχικά κλιμάκια

Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στη σύσταση πυροσβεστικών κλιμακίων προβλέπεται η σύσταση τριών εποχικών κλιμακίων στο Νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα σε Προάστιο Δυτικής Μάνης, Κορώνη Πύλου και Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας. Ωστόσο, ακόμα είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν, με πόσα άτομα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς όλα αυτά θα καθορισθούν με απόφαση του αρχηγού του Σώματος.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα στην ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει: «Η κατανομή των εποχικών υπαλλήλων στο Νομό Μεσσηνίας ήταν δυσανάλογη σε σχέση με την κατανομή των εποχικών υπαλλήλων που συνέβη σε άλλους νομούς ανά την επικράτεια, κάτι που σε συνδυασμό με τις παραπάνω μεταθέσεις μάς κάνει να ανησυχούμε για την πυρασφάλεια του νομού μας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι εποχικοί υπάλληλοι που έχουν παρουσιασθεί μέχρι τώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας είναι μόλις 15, καθώς υπολείπονται πέντε επιλαχόντες που δεν έχουν κληθεί ακόμα να παρουσιασθούν.

Της Βίκυς Βετουλάκη