Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Αιμοδοσία του ΓΝΣΚ

Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Αιμοδοσία του ΓΝΣΚ

«Δεν πρέπει κανείς να χαθεί επειδή δεν υπήρξε αίμα»

Από τη Δευτέρα η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργεί σε ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Εκεί ο καθένας μπορεί από τις 8.00 το πρωί έως τις 13.30, κατόπιν ραντεβού, να δώσει αίμα, κίνηση που διαρκεί μόλις 5 λεπτά, αλλά μπορεί να σώσει ένα συνάνθρωπό μας.

Στο χώρο χθες βρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, που συνομίλησε με τους γιατρούς και απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να δώσει αίμα.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, Αγγελική Καπόγλη, ανέφερε ότι είναι σημαντικό που αυτός ο χώρος είναι στο κέντρο της πόλης και έτσι είναι εύκολη η πρόσβαση για τους αιμοδότες. Κι αυτό, όπως είπε, φάνηκε, αφού τις δύο πρώτες μέρες έδωσαν αίμα 25 περίπου άτομα, ενώ ευελπιστεί ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αφού το αίμα είναι πολύτιμο αγαθό που δεν αγοράζεται αλλά δωρίζεται και όλοι πρέπει να προσφέρουμε.

Με τη σειρά του ο διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος ανέφερε ότι η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης και αλτρουισμού, και το αίμα είναι απαραίτητο, αφού ένας στους πέντε που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο θα το χρειαστεί. Τις περισσότερες φορές, πρόσθεσε, οι συγγενείς ψάχνουν για αίμα πανικόβλητοι την τελευταία στιγμή, κάτι που δε θα γινόταν αν όλοι είχαμε συνειδητοποιήσει την αξία της αιμοδοσίας. Όπως επισήμανε, κανείς δεν πρέπει να χαθεί επειδή υπήρξε έλλειψη αίματος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται και για άλλες δράσεις, ενώ στόχος είναι να γίνεται ενημέρωση και σε μαθητές για την αξία της αιμοδοσίας, αλλά και τη δωρεά του μυελού των οστών.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, που χαρακτήρισε την Υπηρεσία Αιμοδοσίας το κέντρο της ζωής όλων μας, αφού αφορά στο αίμα. Χαρακτήρισε, δε, μεγάλη πνευματική κίνηση το να δωρίζει αίμα κάποιος για την ανάγκη ενός συνανθρώπου του. Έτσι, κάλεσε κι αυτός με τη σειρά του τον κόσμο να επισκεφθεί το χώρο και να δώσει αίμα.

Π.Μπ.