Απάντηση Αραμπατζή σε Λαμπρόπουλο για στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας

Απάντηση Αραμπατζή σε Λαμπρόπουλο για  στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ι. Λαμπρόπουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Στήριξη των παραγωγών μεσσηνιακής πατάτας», η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή σημειώνει, μεταξύ άλλων, για τα θέματα της αρμοδιότητάς της:

«Ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας, εφόσον το εισόδημά του μειώθηκε και επλήγη από την κρίση του κορωνοϊού, πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την υλοποιεί στο ακέραιο, αξιοποιώντας το ειδικό κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και κάθε διαθέσιμο εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με σοβαρότητα, σχέδιο και μεθοδική δουλειά, προνοητικότητα ως προς το χρόνο που η κρίση μπορεί να εμφανίσει ζημίες σε κάθε Τομέα της Αγροδιατροφικής αλυσίδας, διαχειριζόμαστε τις συνέπειες της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά στα 150 εκατομμύρια, η σχετική στήριξη θα δοθεί με βάση το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.

Υπογραμμίζεται ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι οι αυστηροί και αδιάλειπτοι έλεγχοι να αποτελέσουν τη “νέα κανονικότητα” στη χώρα μας και να συνεχίζονται με τη δέουσα σχολαστικότητα και αυστηρότητα και τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό, την αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, η απάλειψη αλληλοεπικαλύψεων, η χρήση νέων τεχνολογιών ιχνηλασιμότητας, η ενιαιοποίηση και η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άλλα συναρμόδια υπουργεία, με σκοπό την αποτελεσματικότητα, τις διασταυρωτικές πληροφορίες των ελέγχων και την επιτάχυνση της επιβολής των προστίμων.

Τέλος, αρμόδια να απαντήσουν για τα θέματα που τα αφορούν είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προς το οποία διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η ερώτηση 5874/22-4-2020».